Pangsit goreng

pangsit

Zoals het een echte foodie betaamt, kook en kokkerel ik regelmatig.  Ik hou graag van variatie, dus regelmatig probeer ik iets nieuws uit. Dit kan een ovenschotel zijn, een lekker toetje of een heerlijke snack. Zoals deze makkelijk te maken pangsit.

Regelmatig struin ik verschillende foodblogs af, op zoek naar een lekker hapje of gerecht. Keuze genoeg! Of ik doe inspiratie op via Pinterest waar de meest heerlijke recepten voorbij komen! De prachtige foto’s die hierbij geplaatst worden doen je watertanden en halen je echt over om dit recept uit te proberen. Niets is ontspannender dan op zaterdagochtend wakker te worden en in bed een half uurtje door Pinterest te scrollen!

Als foodie heb ik natuurlijk een hele verzameling kookboeken uit de Indische keuken. Vroeger kokkerelde ik regelmatig met een oudere Indische dame die maandelijks werkte aan een grote cateringopdracht voor elders in het land. Ik mocht vaak over haar schouders meekijken en ze leerde mij Indische hapjes en koekjes te maken. Van loempia’s, risolles en bapao’s tot kue dadar (groene pannenkoekjes, gevuld met cocos en gula djawa) en de bekende groene chiffoncake, oftewel de pandancake!

Door haar had ik feitelijk geen kookboek meer nodig – heb inmiddels een ware schat aan recepten verzameld – maar toch is het fijn om recepten te kunnen vergelijken. Daarom kokkerel ik ook graag met anderen, zó veel gezelliger en hij/zij heeft zo zijn specialiteit en vaardigheden. En … twee weten meer dan één als het om nieuwe recepten gaat!

Hieronder volgt het recept van  pangsit goreng, makkelijk te maken en lekker. Het is het eerste recept dat ik post in mijn blog, inmiddels heb ik dit artikeltje en foto’s reeds ge-update.  

Pangsit

Pangsit is de gefrituurde versie van wonton, kleine deegpakketjes gevuld met garnalen, kip of (varkens)gehakt.
Het is feitelijk een Chinese snack, maar daar waar de Chinezen dit hapje stomen, wordt dit in Indonesië gebakken of gefrituurd. Zullen we aan de slag gaan?

ingrediënten-pangsit
Ingrediënten pangsit

 

 

BENODIGDHEDEN: (voor 35 stuks)

  • 300 gr half om half gehakt (voor de smaak en smeuïgheid)
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ fijngesneden bosuitje, ook het groen erbij
  • 2-3 fijngesneden takjes selderij
  • 1 pak pangsitvellen, te koop bij de toko (tip: neem het pak met rode letters, deze is geschikt om te frituren)
  • zout naar smaak
  • wat bloem en water om er de velletjes mee dicht te maken (staat niet op de foto)
  • (zonnebloem) olie om in te frituren( staat niet op de foto).

 

BEREIDINGSWIJZE :

  1. Doe het gehakt in een kom en knijp de teentjes knoflook erboven uit; voeg het fijngesneden bosuitje, selderij en zout toe en meng dit goed door.
  2. Maak in een kommetje een dik bloempapje van 2 el bloem en een scheutje water om de pangsitvellen te ‘lijmen’ en zet dit even apart.

    vouwtechniek- pangsit
    Vouwtechniek pangsit
  3. Pak een pangsitvelletje en leg dit op een snijplank met één van de punten naar je toe (foto 1)
  4. Rol een vulling balletje dat ongeveer 1½ cm doorsnede heeft en leg dit op het midden van het velletje (foto 1+2)
  5. Vouw de onderste punt van het velletje naar boven over de vulling heen (foto 2)
  6. Plaats je duim en wijsvinger aan weerskanten van het balletje en knijp dit naar elkaar toe (foto 3+4)
  7. Plak dit met een likje bloempap vast en werk zo alle velletjes af (tip: zet daarna de pangsit een half uurtje in de ijskast om steviger te laten worden)

    ongebakken-pangsit
    Ongebakken pangsit
  8. Verhit in een klein pannetje (zonnebloem) olie op halfhoog vuur; frituur de pangsit ongeveer 1 klein minuutje per 3 à 4 stuks in de olie. Keer ze om als de onderkant bruin is. Laat ze dan uitlekken op keukenpapier.

    pangsit- goreng- 'bakken'
    Pangsit ‘goreng’ bakken.

Makkelijk toch? Je kunt ze serveren met een lekkere chilisaus.. Selamat makan !

Tip: Hou tijdens het vouwen een vochtige theedoek over de pangsit vellen. Dit om uitdroging te voorkomen, zou zonde zijn!

pangsit

Pangsit, klaar !!

Pangsit
Pangsit, snacktime!

 

(Note: Pangsit artikel bijgewerkt 27 augustus 2019)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

 

 

 

 

11 gedachtes over “Pangsit goreng

  1. Mindy says:

    Lekker mama! Ga ik eens maken met Ivo in ons nieuwe huisje.

    Ik zou wel wat stap-voor-stap foto’s willen zien, al is het maar om alle lekkere ingrediënten te fotograferen. En:kan je dit bewaren? Zo ja, hoe en hoe warm je het weer op? (voor als andere lezers zich zit afvragen) 😉

    1. deindomama says:

      Hi ! Stap-voor-stap foto’s maken en posten is de volgende uitdaging!
      Jaja, je kunt de pangsit gebakken bewaren in de diepvries, bijvoorbeeld in een bakje of zakje. Als je ze wilt gaan eten, niet helemaal ontdooien. Half bevroren 10 minuten verwarmen in de oven die je op 180gr zet. Succes meis!

  2. Thea Lubbers says:

    Mijn dochter eet het liefst vegetarisch. Wat kun je als vervanger van gehakt gebruiken om deze heerlijke pangsit te maken?

    Hoi Thea,
    Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar ik zie vaak dat mensen ‘jackfruit’ (nanka) van Fairtrade als vleesvervanger gebruiken.
    Heb er zelf dus geen ervaring mee, dus heel veel succes! Laat je weten of het gelukt is, zou ik leuk vinden!

    Groetjes,
    De Indomama.

  3. rebecca brekelmans-meijs says:

    Als je pangsit wil bewaren, een beetje maizena of tapiocameel erdoor heen doen. Blijft het gehakt mals.

Geef een reactie