Ontdek en beleef Lissabon!

Vorig weekend was het zo ver: eindelijk weer een keer met man en kinderen op pad! Sinds er twee van de drie uit huis zijn, vind ik het belangrijk èn gezellig om met z’n vijven een lang weekend samen te zijn. En wat is er nou leuker dan Lissabon te bezoeken met zijn kronkelige straatjes, historische gebouwen en mooie, oude stadskern? Ik verheugde mij op dit uitje met ons vijven!

ReizenReizen

MARKTEN:  FEIRA DA LADRA

Ons appartement lag gunstig gelegen in de wijk Alfama, dichtbij interessante bezienswaardigheden. De Feira da Ladra, oftewel de Fleamarket, was onze eerste plek die wij graag wilden bezoeken.

Lissabon wordt ook wel  “Stad van de 7 heuvels” genoemd en dàt hebben wij geweten! Klimmen, dalen, heen en weer, puffen en zweten…maar wat een charmante straatjes met mooie tegeltjes op de muren, leuke balkonnetjes en mooie, verweerde deuren. De meisjes gebruikten deze als achtergrond voor hun ‘insta pictures’ . Leuk toch?

De Feira da Ladra is een mengeling van bonte kleuren, oude snuisterijen, antiek, boeken en alles wat je op een vlooienmarkt verwacht. Beetje stoffig en versleten, maar zeker de moeite waard voor een bezoekje. Ook biedt het een mooi uitzicht over de rivier de Taag.

Feira da Ladra1
Feira da Ladra (Flea Market)

BAIRRO ALTO
Als je van slenteren door kleine straatjes houdt, is dit de place to be.
De wijk staat bekend om zijn uitgaansleven vanwege de vele barretjes en restaurantjes, maar wij bezochten de wijk op een zondag. Een stuk rustiger, maar toch volop levendigheid. Op pittorekse pleinen mengde de plaatselijke bevolking zich met de grote hoeveelheid toeristen en genoten van hun drankje op gezellige terrasjes. Een gezellige, oude wijk met veel muurbetegelingen en mooie gebouwen. Veel trapjes en steegjes te beklimmen, maar goed te doen. Een echte wirwar van smalle straatjes met mooie balconnetjes. Elke keer als wij een trap beklommen hadden, werden we beloond met een spectaculair uitzicht of  met een ander verrassend plekje.

Bairro Alto
Bairro Alto

DE ELÉTRICO, tram 28
Wandelend door Lissabon viel ons oog gelijk op de oude trams die zich door de smalle straten een weg baanden. Deze trams zagen er zó oud uit, dat ze voor ons – toeristen – een ware bezienswaardigheid waren. Natuurlijk moest deze curiositeit meteen op de foto!

Elétrico 28
De elétrico 28

Volgens onze reisgids werden de paardentrams vanaf het jaar 1901 vervangen door deze electrische trams, toendertijd hypermodern. Nu ratelen, rammelen en wankelen deze museumstukken dwars door de stad. De meesten zijn zo’n 30, 40 jaar oud maar ze rijden nog. Doordat  Tram 28 langs vele highlights rijdt, is een ritje met deze tram erg populair onder de toeristen.

LX FACTORY
Wij hadden leuke berichten gehoord van de LX Factory, een voormalig industrieterrein met een ‘urban-achtige’ sfeer. Klinkt hip en met 3 dochters die best ‘in’ zijn voor hippe dingen was onze nieuwsgierigheid gewekt.

LX Factory
LX FACTORY

Van een oud, ongebruikte industrieterrein hebben ze een mooie, sfeervolle plek gemaakt. Door de street art, kunstige muurschilderingen, leuke winkels en ateliers ademt dit terrein een artistieke sfeer uit. Zelf ben ik voorstander van hergebruik van oude, vervallen panden en gebouwen. Ik hou van de historische details en deze zijn zeker geschikt voor het maken van prachtige foto’s !
De behouden industriële details van dit terrein waren duidelijk zichtbaar: er stonden nog containers, één daarvan was omgebouwd tot een kiosk en oude afvoerbuizen sierden de gevels. In een oude fabriek hebben ze leuke winkel -en drinkplekjes gemaakt. Er hing een relaxte sfeer.
Ook de achterzijde van het terrein was origineel ingericht, hier waren kunstige graffiti muren en trendy terrasjes te zien. LX Factory is een creatieve plek, een echte aanrader !

LX Factory1
LX FACTORY, de achterzijde van het terrein

TIME OUT MARKET
Na de leuke ervaring met onze eigen Foodhallen in Amsterdam, was ik heel benieuwd naar deze foodhallen in Lissabon, oftewel de Time Out Market. Een passende naam voor deze voormalige markthal omgebouwd tot een moderne  eetgelegenheid . Keuze uit verschillende keukens, van Aziatische noodles tot Portugese gerechten. Een gemoedelijke ontmoetingplaats waar iedereen bij elkaar plaatsneemt voor een diner of lunch. Of voor een ‘time out’ na een vermoeiende wandeling of sight seeing.
Het was al druk toen wij hongerig binnenkwamen, maar er kwam al snel een tafel vrij. De Indopapa en ik konden lui achterover hangen, want onze dochters wilden ons trakteren. Nou, wij lieten ons graag verrassen! Tijd genoeg om om ons heen te kijken en te observeren. Eerlijk gezegd vond ik onze eigen Amsterdamse Foodhallen wel wat gezelliger, waarschijnlijk doordat de historische sfeer van de oude hal meer behouden is gebleven. De opzet van deze foodhallen is wat nieuwer, mede door de moderne gevels van de diverse restaurantjes. Maar…het eten was erg smakelijk en de ‘live’ kookdemo’s, vooral bij de Aziatische standjes, waren een lust voor het oog. Eet smakelijk!

Time Out Market
Time Out Market

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 gedachtes over “Ontdek en beleef Lissabon!

  1. Caro Westerhuis says:

    Hoi Indomama,
    Zo te zien hebben jullie het erg naar jullie zin gehad in Lissabon.
    Wij gaan nu zeker….lijkt ons echt een heerlijke stad.Lekker slenteren, eten, shoppen, helemaal top.

Geef een reactie