Een lekker bordje rijst is helemaal ‘af ‘ als er, behalve groente en vlees/vis/ei, ook een beetje kroepoek te snacken valt. Het liefst natuurlijk zelf gebakken…Ik heb daar een leuke en lekkere variant op: sambal goreng kentang ! Heerlijk bij je rijst, smaakt overal bij.
Ik hoor jullie al denken: fritessticks ? Jaja, mijn vriendin maakte jaren geleden dit recept zelfs met cornflakes en dan gebruikte ze het goedkoopste merk! Waarom zou je een duur pak kopen als deze flakejes toch gebakken worden met allerlei kruiden…? En dan noemde ze het gerecht ‘sambal goreng Kellog’… dat was lachen ! En het klinkt nog Indisch ook.
Lange tijd gebruikte ik uien en ketjap bij dit gerecht, maar ik merkte dat hierdoor de fritessticks slap en zacht werden. Na smakelijke gesprekken met andere Indo’s – ik weet niet of je al gemerkt hebt dat Indische mensen veel en vaak over eten praten – ben ik bruine basterdsuiker in plaats van ketjap gaan gebruiken. Die bruine kleur en zoete smaak moet toch ergens vandaan komen.
Het is een basic recept geworden, niet moeilijk en dit lukt bij iedereen! Succes!
Benodigdheden SAMBAL GORENG KENTANG (bijgerecht voor 4-5 personen)
- Zakje fritessticks naturel, gewoon te koop bij de supermarkt
- 1 of meer rode Spaanse peper (lomboh mèrah), fijngesneden
- 1 fijngeperst knoflookteentje
- 3 el bruine basterdsuiker
- 1 tl trassipoeder
- 2 tl laospoeder
- 2 tl ketoembarpoeder
- 100 ml water
Bereiding:
- Giet het water in een wadjan en breng het op hoog vuur aan de kook.
- Voeg dan 3 el basterdsuiker toe aan het water. Het water kleurt meteen donker; blijf roeren, laat de suiker rustig oplossen.

Doe de fijngesneden lombok en knoflook erbij, ook het trassipoeder, laospoeder en ketoembarpoeder. Roer dit rustig door het kokende water; het vuur staat nog hoog, dit is nodig om de basterdsuiker te laten carameliseren.

Als het papje begint in te dikken, mag het vuur zachter. Deze brij zo’n 3 minuten zachtjes laten koken totdat het stroperig aanvoelt.
Zet het vuur uit en haal tot slot de frietjes erdoorheen. Wel vooral blijven roeren en omschudden totdat alle frietjes met een suikerlaagje bedekt zijn.
De opgeloste suikerlaag zorgt voor een knapperig , zoet laagje om de fritessticks. Roer af en toe met een vork er doorheen, anders wordt het wel een hele vaste massa. Lekker sticky en spicy! Selamat makan !

Yes!!! Ik ga hem snel proberen 🙂
Dit gaat lukken, succes !
Lekkerrrrr….ik ga het ook proberen 😉
Echt niet moeilijk! En verslavend..zo lekker..
Heb hem vrijdag gemaakt voor schoonfamilie en het was een succes! Ik zou de volgende keer wat minder suiker gebruiken, was wel erg zoet. We hadden nog wat over en hebben gisteren (zondag) nog wat restjes gegeten. De fritessticks waren nog steeds krokant door het gekarameliseerde laagje. Een prima gerecht om een dag van tevoren te bereiden 🙂
Hai Mimi, blij te lezen dat het recept gelukt is èn dat je ‘gescoord’ hebt bij je schoonfamilie!
Vorige week voor de eerste keer gemaakt. Erg fijn recept om te volgen en het was HEERLIJK. Veel complimenten gekregen van de schoonfamilie. 🙂
Je foto’s zagen er ook heerlijk uit Janissey! Leuk om te horen (van mama) en te lezen dat het lekker smaakte. En goed gelukt was ….
Net gemaakt! Super lekker!
Hallo Pris, fijn om dit te lezen!
Op oudejaarsdag ga ik dit maken samen met jouw recept van de nasi kuning heerlijk
Hey Ellen, dit wordt ook bij ons een Oudejaarsdagrecept!
Ik zie al een blije Daniël voor me..
Hi, lekker recept… Maar hier in Wallonië gee, trassi te kopen op het korte termijn dat ik het wil maken. Weet dat het een enorme smaakmaker is, maar… is het door iets anders te vervangen of gewoon weg laten?
Hai Milly,
De trassi kun je gerust weglaten. Inderdaad een heerlijke smaakmaker, maar zonder trassi smaakt het ook lekker!