Pastel de Nata

Toen wij een aantal weken geleden in Lissabon waren (zie mijn post Ontdek en beleef Lissabon!), maakte ik voor het eerst kennis met Pastel de Nata.
Volgens mijn oudste dochter was dit gebakje hét traditionele koekje van Lissabon, zoals de tompouce of stroopwafel de traditionele koekjes van Nederland zijn. Ikzelf vond het koekje er wat basic uitzien, een rond deeggebakje zonder toeters en bellen. Totdat ik het eerste hapje nam…mmm..een heerlijk krokant koekje met een volle roomvulling ..zóó lekker! Of zoals mijn dochters zouden roepen “Nomnom!”
Ik nam voor om thuis een recept op te zoeken en het zelf ook proberen te maken.

Ik vond op de website van 24Kitchen een eenvoudig recept; volgens tv-kok Rudolph -wie kent hem eigenlijk niet?- zou elke toerist in Lissabon dit koekje geproefd moeten hebben. Nou, dat hebben wij geweten! In de 4 dagen dat wij in Lissabon verbleven, hebben wij dus 3 keer bij verschillende bakkerijen deze lekkernij gekocht! Verslavend lekker !
Ik wens jullie veel bakplezier!

Benodigdheden PASTEL DE NATA (12 stuks)

  • 6 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 250ml melk
  • 75 gr suiker
  • 2 eieren
  • 1 el bloem
  • 1 vanillestokje
    en voor de garnering 2 el poedersuiker + 1 tl kaneelpoeder

Bereiding:

  1. Halveer het vanillestokje en schraap het merg met de botte kant van een mes eruit.
  2. Voeg dit aan de melk toe, samen met de helft van de suiker. Het vanillestokje kun je ook erbij doen, dit zorgt voor een volle smaak. Laat de melk koken.
Pastel de Nata-2
Vanillezaadjes in de melk

3. Scheid de eieren, meng de bloem en de overige suiker met de eierdooiers en klop dit  tot een glad papje.

4. Giet een flinke scheut gekookte melk uit de pan over dit bloempapje, roer dit goed door. Giet deze massa terug in de pan en kook al roerend gaar. Verwijder het vanillestokje. Blijf zo’n 2 minuten roeren en zorg dat de room lekker indikt.

5. Giet deze heerlijke room op een plat bord of schaal, dat je van te voren met water afgespoeld hebt.
Sluit dit af met huishoudfolie en laat dit afkoelen in de ijskast.

6. Ontdooi de bladerdeegplakjes 3 minuten; bestrijk ze met water en leg 3 plakjes bladerdeeg op elkaar. Rol ze daarna op en verpak de rolletjes met plastic folie. Laat de rolletjes ‘opstijven’  in de koelkast.

Pastel de Nata-3

7. Verwarm de oven voor op 220C. (gewone ovenstand, dus niet de heteluchtoven. Snijd de rol in 6 plakjes van circa 1,5 cm dik. Vorm hiervan bakjes en leg deze in een ingevette muffinbakplaat. Doe dit ook met de andere rol.

_DSC7354-1

8. Verdeel de room in de bakjes en bak de koekjes ongeveer 18 – 20 minuten in de oven tot er bruine plekjes aan de bovenkant verschijnen.

Verwijder de koekjes uit de bakplaat en laat afkoelen op een rooster.
Meng de poedersuiker met het kaneelpoeder en bestrooi de koekjes ermee. Serveer ze direct, lauwwarm en vers zijn ze ‘op z’n lekkerst’!

 

_DSC7395-1
Pastel de Nata

 

 

 

 

0 gedachtes over “Pastel de Nata

Geef een reactie