Creatief met Indofood

Zoals jullie misschien wel weten, ben ik altijd druk met het maken van food foto’s. Het maakt niet uit of ik op de markt wandel en kramen met al dat kleurrijke fruit en groente fotografeer of dat ik uit eten ben en dat lekkere eten zo smakelijk mogelijk op de foto wil zetten.

Wat dat laatste betreft, ben ik gelukkig niet de enige met een ‘fotografeer drive’! In restaurants kijkt niemand ervan op als je een zo mooi mogelijke foto van je gerecht wilt maken. Jong en oud grijpt naar hun mobieltje en geneert zich niet om de meest onmogelijke houdingen aan te nemen om díe ene foto te maken. ‘Even snel die heerlijke spareribs en frietjes op de foto’. Om daarna hun foto al dan niet direct op Pinterest of Instagram te posten.

Ook ik doe hier inspiratie op en kan urenlang door de prachtige foto’s scrollen, de een nog mooier en origineler dan de andere. Momenteel komen er veel foto’s voorbij met een herfstthema, sfeervolle foto’s in donkere tinten waarbij gekleurde herfstbladeren, takken, noten en kastanjes als decoratie dienen. Prachtig! En worden er seizoensgebonden lekkernijen gemaakt, denk aan appeltaarten, pompoensoep en paddestoelgerechten. Mjamm…

Zelf maak ik liever lichte foto’s in lichte kleuren, althans…dat probeer ik. Waar de een grijpt naar een gebutste ondergrond zoals een oud snijplank of steigerhout, gebruik ik licht gekleurde planken die de Indopapa ooit voor mij verfde als moederdagcadeau.
Lees met mij mee hoe zo’n foodfoto tot stand komt in mijn eigen huiskamer, met een luchtig, gestoomd bapaootje in de hoofdrol!

Om de juiste sfeer te creëeren en om het bapaootje zo mooi mogelijk te stylen, zoek ik naar de meest geschikte props die erbij passen. Props zijn rekwisieten die de foto ondersteunen, denk aan mooi bestek, schalen of servies. Bij kringloopwinkels kun je mooie, oude dienbladen en kommen vinden voor weinig geld.

collage-1
Een bord van wit piepschuim dient om het daglicht te weerkaatsen en de schaduwen te verzachten

Ik had al van tevoren een idee welke props ik zou gebruiken.
Een bapao is, zoals jullie weten, een Aziatische snack (Chinees) en ik wilde verse kruiden als props gebruiken om deze ‘bapao – styling – shoot’  compleet te maken.

collage-2
Verse kruiden als ‘props’ bij de bapao – shoot  (takje selderie uit eigen tuin!)

Ik had eerder op de dag bapao’s gemaakt, mijn dochters en schone zonen zouden komen eten en dan horen er lekkere snacks op tafel. Gelukkig waren ze mooi gelukt, het gebeurt wel eens dat tijdens het stomen de vulling zichtbaar wordt, wel lekker maar  niet echt bruikbaar voor een food foto!

IMG_0239-3
Me in action ! (let niet op mijn slippertjes…)

Ik installeerde mijn setting dicht bij de tuindeuren, waar het lichtinval het beste is. Ik maak dan gebruik van het daglicht zonder dat dit te fel wordt.
Verder is het belangrijk om je camera goed te installeren op je statief, hierdoor heb je je handen vrij om met de rekwisieten te schuiven, zodat je een mooie compositie krijgt. Ik volg hierbij zo veel mogelijk mijn gevoel, maar probeer ook dat wat ik geleerd heb toe te passen.

 

IMG_0241 - kopie1
..,even zoeken naar de juiste compositie…

En dit is dan het resultaat, wat vind je ervan? Mooie bapao-styling of niet ?

_DSC7524-1

Bol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

Bol.com Algemeen

 

 

 

 

 

 

 

 

0 gedachtes over “Creatief met Indofood

Geef een reactie