Roti kukus

Hebben jullie dat ook wel eens, dat je zó ergens naar verlangt,  dat je dit meteen wilt maken, op tafel wilt zetten en wilt opeten? Nou, dat overkwam mij dus deze week, ik had zó’n zin in roti kukus… oohh!!

Kom ik gelijk op het volgende probleem: de laatste jaren mislukt deze heerlijke koek, tot mijn grote ergernis… Ik heb van alles uitgeprobeerd, een andere inzetpan, bakpapier in plaats van een theedoek, spa rood toevoegen, meer en minder bloem… ppff!
Roti kukus betekent letterlijk ‘gestoomd brood’ en volgens mij is dit dus de oorzaak van mijn probleem… Ik ben er achter gekomen, door verschillende recepten steeds maar opnieuw uit te proberen, dat onder andere de hoeveelheid stoom bepalend is voor het rijzen – lees: het lukken – van deze lekkernij. Dit wordt ook bevestigd op verschillende blogs, waar ik dus lees dat  ook andere Indo’s moeite hebben met het maken van roti kukus… hée..herkenbaar !
Ik gebruik daarom een stomer met zowel gaatjes in de bodem als aan de zijkant van de inzetpan. Maar volgens een collega-blogger kun je ook gewoon een plastic vergiet met veel gaatjes gebruiken, dit met een theedoek bedekken, in de pan met water zetten en afsluiten met een deksel dat goed past op het plastic vergiet. Klik hier voor de afbeelding.

Roti kukus stond in mijn kinderjaren dagelijks op de tafel in de huiskamer. Wij, kinderen, konden dit pakken wanneer wij wilden. Wat een luxe, als ik er nu op terugkijk… Mijn moeder gebruikte toendertijd ook een theedoek, die ze in de stoompan legde en waarin ze het beslag goot. Ik kan mij niet herinneren, dat het ooit mislukte, de koek kwam dampend, luchtig èn opengescheurd uit de stomer. Mjammm !

Het recept dat ik heb gevonden in het kookboek van Margriet Kemper ” De zoete Indische keuken” benadert het meest de smaak die ik uit mijn jeugd herinner. Ook is het recept al een paar keer gelukt – yesss! – ondanks de toevoeging van spa rood. Mijn moeder gebruikte dit n.l nooit…..

Heel veel succes met het  maken van de roti kukus! Laat vooral weten of het gelukt is!

collage

Benodigdheden:

 • 3 eieren
 • 200 gr suiker
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 200 gr bloem met 1 tl bakpoeder
 • 50 ml spa rood (seven up ook mogelijk)
 • eventueel 1/5 el cacao
 • mespuntje zout

Bereiding:

_DSC7574-1
Leg een schone (thee)doek in een stoompan
 1. Zet een stoompan met water op het vuur en laat dit koken (het water mag de inzetpan niet raken).
 2.  Klop de eieren met de suiker en het vanillesuiker ongeveer 10 minuten met de mixer.
 3. Zeef de bloem, bakpoeder en zout in een kommetje en schep deze in kleine hoeveelheden voorzichtig door de eiermassa. Doe dit met een spatel.
 4. Voeg de spa rood toe.
collage-2
Mixen en mengen

 

5. Neem 1/3 van het beslag apart en meng de cacao erdoor.
6. Schep dit door het witte beslag met een paar scheppende bewegingen, dus niet roeren. (volgens zeggen zou de roti kukus luchtiger zijn zònder de toevoeging van cacao).
7. Leg een schone, katoenen (thee)doek in de stomer en giet het beslag hierin. Doe het deksel op de pan en vouw de punten van het doek over het deksel.
8.. Stoom dit 30 minuten op hoog vuur, open niet tussendoor de pan. Mocht je het idee hebben dat er water bijgevuld moet worden, gebruik dan gekookt water.
Als een ingestoken satéprikker droog uit de roti kukus komt, is deze gaar.

Serveer de roti kukus als het nog warm is, mmmm !

_DSC7590-1

IMG_0300-4

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

 

36 gedachtes over “Roti kukus

 1. Lola says:

  OMG het ligt dus echt aan de stoompan. Ik ben momenteel research aan het doen en dacht dat ik gek werd. Kan zoveel maken en waarom grote roti kukus niet altijd met een mooie scheur a la bloem. De stoompan met grotere gaten is het dus! Terug naar mama’s kleine stoompan die we eigenlijk alleen nog voor rijst gebruikten.

  1. deindomama says:

   Hey Lola, leuk om je op mijn blog te zien!
   Ja, ook ik heb steeds allerlei manieren geprobeerd om de roti kukus te laten openen en heb dus gelezen, gehoord en begrepen dat stoom, stoom, stoom het belangrijkste punt is. Maar dan nóg wil het niet ALTIJD openscheuren en hoe dit nou kan ??

   Tip van mijn zusje: maak met suiker een kruisje op je beslag vóórdat je gaat stomen. Zij beweert dat de koek daardoor openscheurt…
   Ik heb het nog niet uitgeprobeerd; laat je even weten of het bij jou gelukt is?

   Dankkie!

   1. Roos Jacobs says:

    De tip van uw zusje klinkt erg bekend. Dit zei mijn tante namelijk dus ook altijd. Sindsdien doe ik het altijd. Soms komt hij mooi open, maar soms ook niet….

     1. Pris says:

      Geval heel wat recepten van u geprobeerd.. vandaag voor het eerst roti kukus…zit nu in de pan…fingers crossed…

 2. Tamara says:

  Ik ga het proberen. Had mijn stoompan aan mijn moeder gegeven ik kon hem niet meer gebruiken door inductie kookplaat. Mijn roti kukus lukte bijna altijd. Ik ga het nu zo proberen. Heel erg bedankt!

  1. deindomama says:

   Hoi Hannie, sorry voor de late reactie!

   Ik schat dat dit beslag genoeg is voor 16-17 kleine vormpjes als je ze 3/4 zou vullen. Hopelijk ben ik op tijd met mijn reactie … Succes met bakken!

  1. deindomama says:

   Hoi, ik laat de kukus eerst afkoelen. Daarna pak ik het in met aluminiumfolie en stop het in een plastic pedaalemmerzak. Knoop erin en dan blijft het wel zo’n 2 dagen vers…. als de koek dat haalt ….

   Succes!

   1. Susanne Van Oosterwijk says:

    Het recept van Margriet Kemper is zo lekker…. vroeger aten we die erg vaak aangezien we bij hun over de vloer kwamen. Nu zelf geprobeerd het te maken, maar helaas lukt hij bij mij niet. Denk dat de zeef in combi met pan en theedoek geen goede combi is. Ga net zo lang door tot het wel gaat lukken.

    1. Cis says:

     Oh, zou dat daaraan liggen, denk je? Ik maak altijd met zeef boven gewone pan, theedoek erom. Lukt altijd.
     Waar ik wel op let is dat de theedoek alles dichtmaakt, tussen deksel en pan. Dus geen stoom kan ontsnappen.
     Ik weet niet of dat wat uitmaakt, maar zo heb ik het geleerd.

 3. Netty Meelen says:

  Geweldig, het is de eerste keer al gelukt. Met zelfrijsend bakmeel, want mijn bakpoeder was over datum. Ik vind het lekker. Ken het alleen van de Haagse Markthof 20 jaar geleden, want ik woon al lang niet meer in Den Haag.

   1. Ratna says:

    Bij mij mislukte de rotikukus altijd op de een of ander manier wat een stress! Hij wordt altijd veeel te nat. Net een pannekoek waar je iemand dood mee kan gooien haha! Ik heb nu na jaren weer geprobeerd wel in een nieuwe stoompan van de lidl. Het is eindelijk gelukt! Merk wel dat je de roti kukus op middenhoogvuur moet zetten. Ik deed soms te zacht waardoor het niet lekker omhoog komt. Helaas is het niet gelukt om het mooi open te krijgen. Had vandaag met cacao erin maar ook een kleine barst jeej😀 het is ook echt een kwestie van goed klutsen. Groetjes!

 4. Mandy de Water says:

  Zelfs met dit recept lukt het me niet.. In mijn studententijd klutste ik ze zo in elkaar en prachtig uit de stoompan, tegenwoordig een droog midden en een waterpartij aan de randen.. de stoompan is nog dezelfde. teveel stoom kan dat? of teveel beslag voor de pan? heb de stoomtijd al verdubbeld en dat scheelde iets, maar nog steeds kletsnat aan de randen. Wie heeft de gouden tip?

  1. deindomama says:

   Hi Mandy! Ik voel helemaal met je mee… Lukte roti kukus bij mij vroeger altijd, tegenwoordig is dit niet meer vanzelfsprekend helaas… Ben je misschien een grotere bakvorm gaan gebruiken, waardoor de stoom er niet goed langs kan? Of een dunnere doek dat veel vocht doorlaat?

   Ik heb helaas geen gouden tip voor je, die kan ik immers ook goed gebruiken!
   Wellicht een andere lezer ?

    1. deindomama says:

     Hi Lidwina,

     Nee helaas, nagaren doet de koek niet.

     Ik kan er mijn vinger niet op leggen, wat er nou mis is gegaan met het garen. Misschien verzacht het de pijn als ik meld dat dit mij ook een keer overkomen is. En maar blijven proberen….

 5. Saskia says:

  Bedankt indomama, voor dit recept van de roti kukus. In mijn studententijd vaak gemaakt, maar de afgelopen jaren niet meer. Nu met uw recept al twee van de twee goed gelukt. Het enige wat opvalt is de wat harde rand in het binnenste stuk. Niet erg hard, maar wel zo dat het net niet perfect is. Moet ik dan toch het vuur iets lager zetten over het geheel?

  Vriendelijke groet,
  Saskia

 6. deindomama says:

  Hi Saskia, wat fijn dat het recept al 2 x gelukt is!
  Je omschrijving “harde rand” lijkt er inderdaad op dat dit stukje niet luchtig is geworden. Ik vind het lastig te beoordelen wat er niet goed is gegaan, maar door het vuur lager te zetten, rijst de koek rustiger en luchtiger. Ik zou zeggen, probeer het eens uit! Succes…..

  1. Jennifer says:

   Hallo indomama,

   Roti kukus is mijn lievelingscake.
   Als klein meisje maakte ik dit altijd al met mijn oma. Haar recept is bij mij heilig en hij gaat echt altijd open als een mooie bloem.
   Ik zal haar recept hier delen.

   5 eieren
   400 gram zelfrijzend bakmeel (Koopmans)
   3 kopjes suiker (senseo formaat)
   2 zakjes vanillesuiker
   1 el cacao
   Scheutje echte 7up ( mijn oma gebruikte vroeger mini blikje ik gebruik nu de helft van zo’n flesje 7 up vd Action of de helft van een normaal blikje 7up)

   De werkwijze van uw recept is hetzelfde alleen
   stoom ik niet 30 minuten maar 60 minuten op middelhoog vuur. Heel belangrijk is dat je tussendoor op tijd kokend water bijvult in de onderpan en niet stiekem kijkt en deksel eraf haalt want dan gaat hij niet open en zakt hij in.
   Ik gebruik voor mijn recept een middel of grote wolkjes stoompan.

   Groetjes

 7. Staceg says:

  Dankjewel! Ik maakte het nooit omdat het mij te moeilijk leek maar het is mij gelukt. En dat voor de eerste keer. Iets zoeter dan dat ik herinner van vroeger maar dat maakt niet uit. Ik had het gedaan met een vergiet in een pan en nog een theedoek er omheen gewikkeld. Ik had ook wat suiker bovenop in een kruisje gelegd en er was een klein scheurtje maar geen grote bloem. Zeker voor herhaling vatbaar.

 8. deindomama says:

  Wat goed zeg Staceg, dat het je gelukt is! En dat voor de eerste keer….
  Dat trucje met de suiker heb ik inderdaad een keer gelezen. Het is maar of je het belangrijk vindt dat de koek openscheurt, blijft een discutabel iets… Maar fijn dat het gelukt is!

 9. Lizzy Jansen says:

  Bedankt voor het recept!
  Ik ga het dit weekend maken.
  Jarenlang gebruikte ik het recept van mijn vader met succes. Tot het opeens elke keer mislukte..
  Na het lezen van dit artikel heb ik zin om het weer eens te proberen.

 10. deindomama says:

  Hi Lizzy,
  Het gebeurde bij andere lezers en bij mijzelf ook, dat de kukus begon te mislukken. Geheel onverwacht en je doet voor je gevoel alles hetzelfde.
  Ik hoop van harte dat het met dit recept wel een keer lukt, ik kan mij voorstellen dat u weer zin krijgt in deze klassieker. Mjamm!

Geef een reactie