Roti kukus

Hebben jullie dat ook wel eens, dat je zó ergens naar verlangt,  dat je dit meteen wilt maken, op tafel wilt zetten en wilt opeten? Nou, dat overkwam mij dus deze week, ik had zó’n zin in roti kukus… oohh!!

Kom ik gelijk op het volgende probleem: de laatste jaren mislukt deze heerlijke koek, tot mijn grote ergernis… Ik heb van alles uitgeprobeerd, een andere inzetpan, bakpapier in plaats van een theedoek, spa rood toevoegen, meer en minder bloem… ppff!
Roti kukus betekent letterlijk ‘gestoomd brood’ en volgens mij is dit dus de oorzaak van mijn probleem… Ik ben er achter gekomen, door verschillende recepten steeds maar opnieuw uit te proberen, dat onder andere de hoeveelheid stoom bepalend is voor het rijzen – lees: het lukken – van deze lekkernij. Dit wordt ook bevestigd op verschillende blogs, waar ik dus lees dat  ook andere Indo’s moeite hebben met het maken van roti kukus… hée..herkenbaar !
Ik gebruik daarom een stomer met zowel gaatjes in de bodem als aan de zijkant van de inzetpan. Maar volgens een collega-blogger kun je ook gewoon een plastic vergiet met veel gaatjes gebruiken, dit met een theedoek bedekken, in de pan met water zetten en afsluiten met een deksel dat goed past op het plastic vergiet. Klik hier voor de afbeelding.

Roti kukus stond in mijn kinderjaren dagelijks op de tafel in de huiskamer. Wij, kinderen, konden dit pakken wanneer wij wilden. Wat een luxe, als ik er nu op terugkijk… Mijn moeder gebruikte toendertijd ook een theedoek, die ze in de stoompan legde en waarin ze het beslag goot. Ik kan mij niet herinneren, dat het ooit mislukte, de koek kwam dampend, luchtig èn opengescheurd uit de stomer. Mjammm !

Het recept dat ik heb gevonden in het kookboek van Margriet Kemper ” De zoete Indische keuken” benadert het meest de smaak die ik uit mijn jeugd herinner. Ook is het recept al een paar keer gelukt – yesss! – ondanks de toevoeging van spa rood. Mijn moeder gebruikte dit n.l nooit…..

Heel veel succes met het  maken van de roti kukus! Laat vooral weten of het gelukt is!

collage

Benodigdheden:

 • 3 eieren
 • 200 gr suiker
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 200 gr bloem met 1 tl bakpoeder
 • 50 ml spa rood (seven up ook mogelijk)
 • eventueel 1/5 el cacao
 • mespuntje zout

Bereiding:

 

_DSC7574-1
Leg een schone (thee)doek in een stoompan

 

 1. Zet een stoompan met water op het vuur en laat dit koken (het water mag de inzetpan niet raken).
 2.  Klop de eieren met de suiker en het vanillesuiker ongeveer 10 minuten met de mixer.
 3. Zeef de bloem, bakpoeder en zout in een kommetje en schep deze in kleine hoeveelheden voorzichtig door de eiermassa. Doe dit met een spatel.
 4. Voeg de spa rood toe.
collage-2
Mixen en mengen

 

5. Neem 1/3 van het beslag apart en meng de cacao erdoor.
6. Schep dit door het witte beslag met een paar scheppende bewegingen, dus niet roeren. (volgens zeggen zou de roti kukus luchtiger zijn zònder de toevoeging van cacao).
7. Leg een schone, katoenen (thee)doek in de stomer en giet het beslag hierin. Doe het deksel op de pan en vouw de punten van het doek over het deksel.
8.. Stoom dit 30 minuten op hoog vuur, open niet tussendoor de pan. Mocht je het idee hebben dat er water bijgevuld moet worden, gebruik dan gekookt water.
Als een ingestoken satéprikker droog uit de roti kukus komt, is deze gaar.

Serveer de roti kukus als het nog warm is, mmmm !

_DSC7590-1

IMG_0300-4

 

 

 

 

14 gedachtes over “Roti kukus

 1. Lola says:

  OMG het ligt dus echt aan de stoompan. Ik ben momenteel research aan het doen en dacht dat ik gek werd. Kan zoveel maken en waarom grote roti kukus niet altijd met een mooie scheur a la bloem. De stoompan met grotere gaten is het dus! Terug naar mama’s kleine stoompan die we eigenlijk alleen nog voor rijst gebruikten.

  1. deindomama says:

   Hey Lola, leuk om je op mijn blog te zien!
   Ja, ook ik heb steeds allerlei manieren geprobeerd om de roti kukus te laten openen en heb dus gelezen, gehoord en begrepen dat stoom, stoom, stoom het belangrijkste punt is. Maar dan nóg wil het niet ALTIJD openscheuren en hoe dit nou kan ??

   Tip van mijn zusje: maak met suiker een kruisje op je beslag vóórdat je gaat stomen. Zij beweert dat de koek daardoor openscheurt…
   Ik heb het nog niet uitgeprobeerd; laat je even weten of het bij jou gelukt is?

   Dankkie!

 2. Tamara says:

  Ik ga het proberen. Had mijn stoompan aan mijn moeder gegeven ik kon hem niet meer gebruiken door inductie kookplaat. Mijn roti kukus lukte bijna altijd. Ik ga het nu zo proberen. Heel erg bedankt!

  1. deindomama says:

   Hoi Hannie, sorry voor de late reactie!

   Ik schat dat dit beslag genoeg is voor 16-17 kleine vormpjes als je ze 3/4 zou vullen. Hopelijk ben ik op tijd met mijn reactie … Succes met bakken!

  1. deindomama says:

   Hoi, ik laat de kukus eerst afkoelen. Daarna pak ik het in met aluminiumfolie en stop het in een plastic pedaalemmerzak. Knoop erin en dan blijft het wel zo’n 2 dagen vers…. als de koek dat haalt ….

   Succes!

Geef een reactie