De Lindengracht markt in Amsterdam

“Laten we een keer naar de Lindengracht markt in Amsterdam gaan” stelde mijn vriendin voor, geboren en getogen in de hoofdstad. Ik had er wel oren naar, want behalve dat het een druk bezochte en gezellige markt is, ligt het ook nog eens in de oergezellige volksbuurt de Jordaan. En … niets is zo leuk als in de open lucht rondstruinen èn fotograferen op de markt!

De Lindengracht is bijna een kilometer lang en op zaterdag gereserveerd voor de markt met z’n 230 kramen. De Lindengracht is een gracht die in de 19e eeuw gedempt werd. De straat werd hierdoor een stuk breder met prachtige bomen in het midden. Het schijnt dat er ooit plannen waren om de gracht weer uit te graven, deze plannen zijn echter nooit doorgevoerd. En dat is maar goed ook, anders zou er misschien geen Lindengracht markt bestaan! Tegenwoordig is het een straat waar veel auto’s staan, met uitzondering op zaterdag, wanneer er markt is.

De markt bestaat al ruim 120 jaar en trekt veel bezoek, mede door de gunstige en gezellige ligging in “het hart” van het oude Amsterdam.
De straat, de locatie, de kramen, de horeca en vooral de buurtbewoners zelf, staan garant voor een echt en authentiek dagje uit. De echte Jordaanse sfeer proef je heel goed op deze markt, waar de oude en nieuwe generatie bewoners bijeen komt om hun inkopen te doen. Er hangt een gemoedelijke sfeer, waarbij de buurtbewoners samenkomen om even bij te praten.

_DSC7656-1
Een pittoresk zijstraatje in de Jordaan

Wat mij opvalt is, dat er naast de gebruikelijke kramen met telefoonaccessoires en fietsattributen, ook veel producten en seizoensgroenten van de boer op de kramen uitgestald staan. Dit zorgt voor het ‘echte marktgevoel’ .
Ook ontdekten we een kraampje met authentieke producten uit de Portugese keuken; wat leuk, ook de bekende lekkernij pastel de nata lagen heerlijk naast elkaar op een mooi dienblad. Het deed mij goed dat ze er net zo uitzagen als de pastel de nata die ik een tijd geleden gemaakt heb. Klik hier  om te lezen hoe ze gemaakt worden.
Een mooie markt in hartje Amsterdam met keuze uit verse producten!

collage
De marktkooplui doen hun best hun producten zo mooi mogelijk te presenteren

Deze markt geeft echt de sfeer van oud Amsterdam, mooie huizen, prachtige grachten en vriendelijk volk en verkooplui. Amsterdam op haar best, gewoon gemoedelijk en geen haast, een praatje hier, een praatje daar en rustig de leuke en mooie kraampjes bezoeken met volop keuzes.

_DSC7682-1
De Lindengracht markt, omgeven door oude bomen en mooie panden

Een bezoekje aan de Lindengracht markt is ècht de moeite waard, ook omdat je gezellig kunt kuieren in de bruisende volksbuurt de Jordaan. En neem meteen een lekkere cappuchino in één van de vele horecagelegenheden in de straat!

_DSC7665-1
De Jordaan met bijna op elke hoek een gezellig café

Kennen jullie de Lindengracht markt en wat zijn jullie ervaringen?

 

 

 

 

 

Geef een reactie