Pasar Malam Rijswijk

Pasar malam betekent letterlijk “avondmarkt”.
In de grote steden in Indonesië worden de ‘warung tenda’  – eettentjes –  al om 16 uur opgezet. Zodra de avond valt – en dat is al omstreeks 18 uur – mengen de kruidige geuren van martabak – gevulde pannenkoek – en tahu goreng – gebakken tofu – zich met de geur van geroosterde saté kambing, mals geitevlees. De straatjes vullen zich al snel met locals en kantoorpersoneel, die aan het eind van een werkdag zich tegoed doen aan hun avondmaaltijd voor nog geen 50 eurocent!

Behalve eettentjes staan er ook kraampjes waar groente, fruit en andere etenswaren worden verkocht, maar ook speelgoed, kleding en muziek. Het is een markt voor koopjes, vaak bijvoorbeeld namaak-merkgoederen. Behalve als centrum van de avondhandel fungeert een pasar malam vaak ook als toeristische attractie.

In Nederland staat een pasar malam bekend als een markt waar, naast de verkoop van Aziatische artikelen en etenswaren, volop plaats is voor muziek en dans. Een ontmoetingsplaats voor alles wat met Indonesië en de Indonesische of Indische cultuur te maken heeft. Deze pasar malams worden jaarlijks in veel gemeenten gehouden.

Afgelopen weekend hebben wij de Pasar Malam in de Broodfabriek in Rijswijk bezocht. Een tweedaagse culturele Oosterse markt vol uitnodigende eetkraampjes, entertainment en kleurrijke boetiekjes. Ook traden er dans- en showgroepen op, zoals de bekende Indonesische dansgroep Bunga Melati.

collage-1
Dansgroep Bunga Melati

De dansgroep staat onder leiding van Jeffrey Meijboom en is in 1984 opgericht door wijlen mevrouw Meijboom. Bunga Melati zet zich in om de cultuur van het Indonesische volk te behouden door middel van muziek en dans. Er wordt opgetreden op authentieke muziek en de kleurrijke en traditionele klederdracht is een lust voor het oog.
Ik ben er trots op dat ik jarenlang in deze groep gedanst heb! Succes meiden en Jeff!

Er was een grote keuze aan eetstandjes, waar je kon kiezen uit authentieke gerechten uit Indonesië. Kerèdok, ketoprak en lotek waren bijvoorbeeld groentegerechten die op het menu stonden. Niet echt bekende namen, maar daardoor des te traditioneler en voor de kenner een verrassing!

Ibu
Ibu van warung Sari Soenda

Ook Toko Lo was aanwezig met haar heerlijke, kleurrijke authentieke koekjes uit Indonesië.Toko Lo

Haar koekjes zoals sponscake, putu ayu, roti kukus en kue mangkok zijn handgemaakt en uit eigen keuken. Een echte lust voor oog en maag!

Het podiumprogramma was zeer gevarieerd en het publiek werd dan ook door de guitarklanken van de Indoband Challenge naar de dansvloer getrokken. Leuk om te zien hoe jong en oud met de voetjes van de vloer gingen; de poco-poco – een soort linedance- werd druk beoefend en iedereen vermaakte zich opperbest. Rock & roll, country-music, funk, krontjong en lagu-lagu … het was er allemaal en het mooie was, dat de muziek door de hele hal te horen was.

Snel nog een laatste rondje over de pasar, hier en daar nog een praatje met familie, vrienden en kennissen. En tot slot nog wat hapjes kopen voor thuis, een lekkere afsluiting. Sampai jumpa lagi, tot ziens !

 

collage
Keuze-stress bij de hapjesstand

 

 

 

 

 

 

 

 

.

.

 

 

0 gedachtes over “Pasar Malam Rijswijk

    1. deindomama says:

      Hai, dank je wel voor het compliment! Ik wilde je mailen dat ik jouw foto op mijn blog had geplaatst (zonder toestemming oeppss), maar het is er niet van gekomen! Leuk dat je meeleest!

Geef een reactie