Dit is niet echt een Indische snack, maar opvallend is wel dat veel Indo’s dit hapje kennen en dat deze lekkere kaasbolletjes met visite en op verjaardagen worden gemaakt.
Op zich wel heel opmerkelijk…Indonesië kent geen ‘kaascultuur’ en het eten en drinken van zuivelproducten is een onbekend fenomeen. De vele karbouwen in Indonesië worden vooral gebruikt om de ploeg op het land te trekken, niet om gemolken te worden.
In de betere supermarkten kun je tegenwoordig wel verschillende soorten kaas vinden, vooral die kleine vierkante plakjes in plastic, maar die hebben niet veel smaak.
Doordat wij regelmatig naar Indonesië gaan, hebben wij wel een verandering gezien in de ‘kaascultuur’ in Indonesië. Niet zodanig dat kaas als zuivelproduct in de ijskast van de gemiddelde Indonesiër te vinden is, maar wel dat er steeds vaker kaas door en in gerechten en snacks verwerkt wordt. Bestellen wij hartige, knapperige risolles ( gepaneerde ragoutsnack) …zijn ze gevuld met een kaasragout in plaats van de bekende gehakt of groente! Geen smakelijke verrassing, het was net of we een hap namen van een kaassouflé uit de muur! Of wat dacht je van zoete pisang goreng ( gebakken rijpe banaan) met een laagje van gesmolten kaas erover? De toevoeging van kaas lijkt mij geen meerwaarde te hebben, poedersuiker lijkt mij een meer voor de hand liggende keuze en lekkerder ! Ook heb ik chocoladetaart met geraspte kaas gezien…. Vreemde combinatie, maar ieder zijn eigen smaak zou ik zeggen…
Ik vraag mij wel af of men het verwerken van kaas in de snacks ècht zo veel lekkerder vindt, of dat het alleen maar interessant is om een Westers product te gebruiken…
Ik hou mij maar bij díe hapjes waar wèl kaas in hoort, zoals deze kaasbolletjes! Een Hollandse snack met een Indische twist!
Benodigdheden : (voor ong. 36 stuks)
- 250 gr bloem
- 150 gr roomboter
- 75 gr Grana Padano ( € 3,99 bij de AH), zelf raspen
- 75 gr geraspte oude kaas
- 1 tl bakpoeder
- snufje cayenne- of chilipoeder
- 1 ei
- 1 eierdooier voor het bestrijken van de bolletjes.
Ingrediënten voor de kaasballetjes
Bereiding :
- Verwarm de oven voor op 200° (gewone ovenstand)
- Rasp de Grana Padano
- Snij de roomboter in blokjes
- Doe de bloem in een grote kom, voeg de 2 kaassoorten, het ei, de roomboter, het cayenne- of chilipoeder en het bakpoeder toe
- Kneed dit zo’n 8-10 minuten tot een gladde bal ( in het begin denk je vast “dit komt niet meer goed”, maar geduld hebben en flink door blijven kneden)
- Dek de deegbal af met plastic huishoudfolie en leg dit een kwartiertje in de ijskast
- Maak van het deeg kleine balletjes en bestrijk ze met het losgeklopte eierdooier
- Bak de balletjes 25 minuten af in de oven.
Tip: laat de balletjes eerst afkoelen, dan zijn ze het lekkerst.


Bedankt voor dit recept,ik ga dit zeker maken.Doet me denken aan vroeger.Mijn ouders maakten dit voor ons in het weekend.Groetjes Cissie.
Heb er zin in om te maken mijn moeder maakte het vroeger. Heerlijk
Hi Cissie, leuk dat ‘mijn’ kaasballetjes herinneringen aan vroeger oproepen!
Mijn moeder maakte dit ook regelmatig, maar dan zonder kaas.
Succes hoor bij het bakken,
groet,
de indomama.
Mijn moeder maakte het vroeger ook vaak met de afdruk van de achterkant van de vork.