SELAMATAN, wat betekent het eigenlijk?

(p.s : foto boven van de tumpeng is een Google-afbeelding, rechtenvrij)

Mijn oudste dochter en haar vriend hielden afgelopen weekend een housewarming, ter ere van hun besluit om samen te gaan wonen en te gaan verhuizen naar een mooi appartement aan de gracht.
Behalve het stel zelf, was de hele familie druk met het voorbereiden van deze selamatan.
Immers, niet alleen de rondleiding door het huis was belangrijk … ook het gezamenlijk eten met de wederzijdse families vroeg de nodige aandacht. Dus was iedereen vooraf druk met het bereiden van hapjes, salades, gebak en heerlijke broodjes uit de oven.

Maar wat is een ‘selamatan‘ nou precies?
Voor mij is een selamatan een viering van een speciale gelegenheid, zoals een nieuwe baan, een verloving of huwelijk, een nieuw huis of een geboorte, waarbij geluk centraal staat. Maar ook bij het overlijden van een dierbare wordt er een selamatan gehouden, en wel op de 40e dag na het overlijden. Deze traditie wordt nog door veel Indische families in ere gehouden, waarbij men uitgaat van het geloof dat de ziel definitief afscheid neemt van de nabestaanden.

Een selamatan betekent voor mij ook een rijstmaaltijd waarbij de nasi kuning – gele rijst – niet mag ontbreken. Deze gele rijst staat voor geluk. Op een grote schaal van bamboe, ‘tampah‘, dat bedekt is met bananenblad, wordt een kegelvormige toren van gele rijst gemaakt, tumpeng genaamd. Eromheen worden er verschillende gerechten geserveerd, zoals kip, ei, tahu of tempé, vlees en groente. Ik kan mij herinneren dat mijn moeder jaren geleden zo’n tumpeng voor ons klaarmaakte voor de selamatan van ons nieuwe huis. Voordat wij aan tafel gingen, moesten wij eerst een handjevol rijst in de tuin uitstrooien, wat geluk in ons nieuwe huis zou brengen.

Deze feestmaaltijd deel je samen met familie en vrienden, een gezellig samenzijn met lekker eten en drinken. En dat is dus goed gelukt bij de housewarming ( ik noem het stilletjes ‘selamatan‘) van mijn dochter en schone zoon. Zij kozen voor een Westerse aanpak van deze viering, waarbij nichtjes, neefjes, ooms en tantes konden genieten van zelfgemaakte lekkernijen.
Ik wens ze heel veel geluk samen in hun nieuwe appartement! xx

collage-1
Een geslaagde housewarming/selamatan 

 

 

FOOD
Food… Food …. Food

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 gedachtes over “SELAMATAN, wat betekent het eigenlijk?

  1. Jos says:

    fijn om te zien dat enkele tradities in ere worden gehouden…ook om dan even stil te staan bij wie jij bent en waar je roots naar toe leiden.

  2. deindomama says:

    Als familieleden samenkomen bij een selamatan om een overledene te herdenken, wordt er vaak samen gegeten. Waarbij het traditie is, dat een ieder iets meeneemt, bijvoorbeeld een gerecht. Hierbij wordt ook aan de overledene gedacht: een bordje rijst en een kaars dat brandt, worden bij diens foto neergezet.

Geef een reactie