Workshop “Gathering & Styling”

Mijn middelste dochter en ik hadden ons opgegeven voor een workshop “Gathering & Styling”, dat georganiseerd werd door Lucie de Bock, een Food en Lifestyle-fotografe en styliste.
Gathering betekent letterlijk ‘verzamelen’ en je moet daarbij denken aan het verzamelen van mooie accessoires en props (‘rekwisieten’zie ook mijn blogpost  Creatief met indofood) om zo bijvoorbeeld een mooie gedekte tafel te stylen. Zo’n gestylde tafel kan een herfst,- of Kerstsfeer uitstralen of gezellig, rustiek aangekleed zijn.

De workshop werd gehouden in een prachtig woonhuis waar Studio_Toutdoux in het souterrain haar atelier huisvest. Meteen bij het binnenkomen wordt je aandacht getrokken door de rustige natureltinten die in de inrichting van alle kamers gebruikt zijn. Mooie kleden op de oude houten vloeren, prachtige grote lampen die de aandacht trekken, creatieve zelfgemaakte interieuritems, wat leuk om dit allemaal te mogen fotograferen! Mijn dochter noemde dit ‘het mooiste huis van Utrecht’!

_DSC8145-1
Een ‘nonchalante’ gathering van vaasjes en flesjes.

Ook in het souterrain waar de cursisten aanschoven aan de mooi gedekte tafel, was het duidelijk dat er bij de inrichting zo veel mogelijk gebruik gemaakt werd van natuurlijke materialen. Schalen en kommen van keramiek lagen opgestapeld en mooi gepresenteerd op de lange houten tafel. Ik keek mijn ogen uit, de ruimte nodigde echt uit om gefotografeerd te worden en aan ideëen voor foodstyling was er geen gebrek!

De bedoeling van de workshop was om kennis met elkaar te delen over fotografie, lifestyle, creativiteit, styling en social media. Een dag om elkaar te inspireren en een ontspannen manier om te netwerken. Ik had er zin in !
De thee werd geschonken tijdens het kennismakingsrondje – zonder koekjes, want die moesten eerst gefotografeerd worden, haha –  waarbij iedereen vertelde wie zij was en wat haar achtergrond was.

Daarna begon Lucie met haar workshop ” Backgrounds en achtergronden bij Foodfotografie”.
Ze legde uit dat het maken van backgrounds helemaal niet duur en moeilijk hoeft te zijn. Met goedkope triplex planken van de bouwmarkt – zijzelf had ze uit een container op straat gevist – kun je een heleboel kanten op. Bijvoorbeeld door ze te beplakken met kranten of met kant met mooie figuren erop. Ook kun je ze  bewerken met muurvuller en verf, het hoefde allemaal niet zo netjes vertelde ze. Een beetje scheuren en plooien maakt de achtergrond alleen maar mooier. Ze toonde hierbij een aantal sfeervolle foto’s waarbij deze backgrounds gebruikt werden bij de verschillende fotoshoots van appels, taarten, lunches en picknicks.

Ook lapjes stof kunnen dienen als background bij foodstyling. Zijzelf had ooit een sjaal in kleine lapjes geknipt, ideaal als servet onder/bij een bord. Bij de kringloop of op een rommelmarkt vind je genoeg lapjes stof die geschikt zijn, vertelde ze.

Tijdens deze Sinterklaasperiode is het ook leuk om jute te gebruiken bij foodfoto’s van pepernoten en gevulde speculaas. Als je zo’n zak in stukken knipt, is het mooi om de rafels eraan te laten, legde ze uit. Ook tafelkleden, wel of niet geborduurd, lenen zich goed als ondergrond voor foodstyling. Zelf zou ik daar niet zo snel opkomen, maar ik deed daardoor wel ideëen op.

Wil je meer lezen over hoe Lucie haar backgrounds maakt? Dan verwijs ik je door naar haar website.

 

_DSC8222-1
De prachtige keuken van studio_toutdoux

 

 

Tijdens de heerlijke lunch van versgemaakte knolselderijsoep en zelf gebakken knapperig brood konden wij rustig met elkaar praten over alles wat met eten en fotografie te maken had. Tips en ervaringen met foodfotografie werden uitgewisseld en Instagram(accounts) en bloggen waren dè gespreksonderwerpen. Daarna dwaalden mijn dochter en ik door het huis om mooie plekjes te vinden voor onze foodfoto’s. Kommetjes, schaaltjes en bordjes werden in de fotogenieke serre uitgestald; veel natuurlijk licht viel door de grote ramen, altijd fijn bij fotografie!

_DSC8168-1
Hilarische situaties om de mooiste foodfoto te kunnen maken._DSC8162-1Ook ik klom op een stoel om deze foto te kunnen maken!

Tijdens dit creatief uurtje heb ik geleerd dat een kleurenpallet handig is bij het maken van foodfoto’s. Ga uit van 3 kleuren, legde Lucie uit en probeer zo veel mogelijk bij deze kleuren te blijven. Zo ontstaat er samenhang in de foto.

Ook het gebruik van verschillende niveaus in een foto is aan te raden. Een schaaltje met daaronder een schotel, met daaronder weer een servet gepresenteerd op een houten dienblad zorgt voor ‘spanning’ in een foto. Het voorkomt dat een foto saai wordt.

De workshop werd vervolgd met een presentatie over portretfotografie en ‘storytelling’, ik ervaarde het als een moment van bezinning.

Met thee, heerlijke zelfgemaakte Kerstkoekjes en glühwein sloten wij de workshop af. Het was een leerzame, creatieve en inspirerende dag geweest!

IMG_0528-1
Foodstyling!

 

_DSC8130-1
Herfst gathering

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “Workshop “Gathering & Styling”

    1. deindomama says:

      Hey, wat leuk dat je hierop reageert. Het was inderdaad een heel leerzaam evenement waarbij iedereen elkaar inspireerde, zo leuk om te doen! Jammer dat die zomer-editie niet jaar niet haalbaar was voor iedereen….

Geef een reactie