Maizenakoekjes

Surinaamse maizenakoekjes

 

Wisten jullie dat ik een echte liefhebber ben van Surinaams eten? Heerlijk gekruid, geurig en spicy … het is net de Indische keuken, maar dan toch anders!
Door mijn Surinaamse vriendinnen ben ik inmiddels vertrouwd geraakt met gerechten als roti, pom, bojo en sautosoep, die heel veel weg heeft van onze Indische sotosoep. Denk aan de combinatie van kip, bouillon, groente en kunyit… mjammie !

Voordat ik deze maizenakoekjes ging maken, had ik ze al een paar keer bij feestjes thuis bij mijn vriendinnen gegeten. De koekjes vielen mij op door de witte kleur, héél wat anders dan de goudgele koekjes van eieren, boter en suiker. Ook de textuur is apart, ze zijn bros en verkruimelen in je mond. Ze worden ook wel Gomma koekjes genoemd, dat ‘lijm’ betekent. Je moet ze dus eten met een lekker kopje thee erbij!

Mijn vriendin maakte ze samen met haar dochter, die toen nog op de lagere school zat. Ze wilde deze koekjes naar school meenemen, ik geloof dat er toen een cultureel feest was en ik mocht meekijken hoe ze gemaakt werden. Koekjes die je dus makkelijk samen met je kinderen kunt maken!

Wat heb je nodig?

Benodigdheden(voor ongeveer 30 koekjes)

 • 200 gram maizena
 • 100 gram roomboter
 • 100 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 ei
 • snufje zout
 • ½ tl bakpoeder
 •  muisjes
  Maizenakoekjes ingrediënten
  Ingrediënten maizenakoekjes

  Bereiding:

  1. Mix boter, suiker, vanillesuiker en het zout

  2. Ei toevoegen en goed doormixen tot romige massa (ong. 10 minuten)

  3. Maïzena en bakpoeder zeven; mix dit beetje bij beetje door het beslag

  Maizena mixen
  Het beslag komt er een beetje ‘boterig’ uit te zien.

  4. Draai met de hand kleine balletjes en leg deze op een bakplaat.  Als het deeg te veel  plakt,  wrijf je handen met wat maïzena of bloem in.

  Maizena1
  Zorg dat er ruimte is tussen de balletjes, deze zetten nog uit.

  5. Druk met de achterkant van een vork de balletjes plat zodat de groeven van de vork goed te zien zijn. Doe dit vanuit 2 hoeken, zodat je een soort ruitje te zien krijgt. Mijn vriendin tipte mij, dat je je vork even in de bloem kunt dopen om plakken te voorkomen.

  6. Strooi met een theelepel de gekleurde muisjes in de groeven.

  7. Verwarm de oven op 175º; Als de oven zo ver is, plaats dan de bakplaat in de oven en bak de koekjes 12 minuten. De koekjes blijven wit, dus pas op dat je ze niet te lang in de oven laat.

  Tip: Koekjes eerst laten afkoelen voordat je ze los probeert te maken. Als ze genoeg afgekoeld zijn, kun je ze met een plat mesje of kaasschaaf voorzichtig van de bakplaat losmaken. De koekjes zijn heel luchtig en daardoor snel breekbaar.

  Maizenakoekjes
  Maizenakoekjes,  favoriet bij mijn middelste dochter !

   

  Njang Sweetie !  Eet smakelijk !

   

   

   

   

   

 

 

0 gedachtes over “Maizenakoekjes

Geef een reactie