Putu Ayu koekjes

Putu Ayu koekjes, gestoomde pandankoekjes

“Ken jij putu ayu koekjes?” vroeg mijn zusje mij laatst. “Jaaaa …. van naam ” antwoordde ik, geproefd had ik ze nooit.  Maar ik wist dat ze werden gemaakt van pandan, leuke  bloemvormpjes hadden èn … ik had een recept in mijn receptenmap! Helaas … in het Bahasa Indonesia! Nou kan ik wel het een en ander vertalen, maar ik wilde toch zekerheid en heb daarom het internet afgestruind om op zoek te gaan naar een recept in het Nederlands.

Het is een vrij onbekend koekje (vraag de gemiddelde Indo naar putu ayu koekjes en je zult zien dat hij/zij dit niet kent), dus veel keuze was er niet.
Maar ik had nou eenmaal dit idee in mijn hoofd (“bedankt” zus!), ik moest en zou dit een keer gaan maken. Al was het alleen maar om die leuke bloemvormpjes! Deze vormpjes had ik dit jaar al op de Tong Tong Fair gekocht toen ik mij voornam ooit deze koekjes te maken …

Natuurlijk kwam ik op YouTube uit, waar ik eigenlijk helemaal niet wilde zijn, want ik kon die Indonesiërs toch niet verstaan? Maar toch …. wat een keuze en al snel raakte ik afgeleid en klikte ik op andere heerlijke recepten. Of course …

Maar het is mij eindelijk gelukt om een recept te vinden dat mij aansprak. Ik zag ook dat deze koekjes ook wel Putri Ayu koekjes genoemd werden. Na een paar keer het filmpje bekeken en nòg een keer bekeken te hebben, kwam ik uit op het volgende recept:

PUTU AYU KOEKJES (voor ongeveer 10-15 stuks)

Benodigdheden: 

 • 150 gr bloem, van te voren zeven
 • 150 gr suiker
 • 2 eieren
 • 150 ml santen uit blik
 • ½ tl bakpoeder
 • ½ tl SP, een middel om beslag luchtiger te krijgen (zie foto)
 • ong. 100 gr geraspte cocos om de cakejes te versieren
 • paar druppels pandanpasta

 

_DSC8332-1
Ingrediënten putu ayu koekjes

Bereiding: 

 1. Mix 15 minuten de eieren, de suiker en het bakpoeder; voeg daarna een halve tl SP toe en mix dit nog eens 15 minuten.
 2. In de tussentijd bereid je de cocos voor waarmee je de vormpjes gaat versieren: doe 100 gr geraspte cocos in een kommetje, voeg 1 tl suiker en 2 tl water toe en roer dit door elkaar. Zet het kommetje voor 40 seconden in de magnetron – op 600 Watt stand – en verwarm dit even. Dit doe je om de cocos te laten uitzetten en wat meer smaak te geven, anders blijven het droge cocossnippers. Vul alle vormpjes met cocos, druk goed aan en zorg dat er een cocoslaagje ontstaat.
  _DSC8345-1
  Druk de cocos goed aan in het vormpje (hand van mijn jongste dochter)

  3. Voeg de bloem – die je van te voren gezeefd hebt – en de 150 ml santen uit blik toe, mix dit even en spatel het beslag daarna met de hand.

  4. Druppel wat pandanpasta – niet te veel! – door het beslag en spatel dit door het beslag.

  5. Vul de vormpjes met het pandanbeslag en zet ze in de stomer. Ik heb een grote stomer waar ze inpassen, maar in een kleiner stomer kun je de vormpjes voorzichtig stapelen. Let hierbij op dat de vormpjes het beslag niet raken. Als je beslag overhoudt, kun je ook andere, kleine vormpjes gebruiken, bijvoorbeeld kleine kommetjes.

  Stoom de koekjes 20 minuten op hoog vuur, open de deksel niet tussendoor!

   

  Laat de koekjes even afkoelen op het aanrecht; na afloop maak je de koekjes los door het vormpje ondersteboven te houden en er eventueel een paar keer op te tikken.

  collage
  Het putu ayu koekje laat makkelijk los.

  Wat was ik blij dat ze gelukt waren! Die bloemetjes ogen heel schattig, bijna zonde om ze op te eten. De koekjes zullen door hun kleur het goed doen met de Kerstdagen!

  _DSC8402-1
  Putu Ayu koekjes, zijn ze niet schattig?

   

  _DSC8410-1
  Behalve dat ze er leuk uitzien, smaken ze ook lekker!

  Voor de ‘die-hards’ onder ons kun je hier klikken om het filmpje op YouTube te bekijken. Aangezien ze in Indonesië verse jonge cocos gebruiken dat natuurlijk veel meer smaak heeft dan gedroogde cocos, is punt 2 -waarin ik gebruik maak van de magnetron om de cocos uit te laten zetten – niet te zien in het filmpje.

  Mocht je het leuk vinden om deze koekjes in de èchte vormpjes te maken en wil je deze kopen, kun je de volgende website bezoeken : https://shop.waroeng.nl/keukengerei of klik op waroeng.nl
  Wellicht hebben ze ze nog in voorraad!

  Succes en fijne Kerstdagen toegewenst !

   

   

   

   

   

   

 

 

 

11 gedachtes over “Putu Ayu koekjes

 1. Maargy | M says:

  Jaaa ik ken ze! Ik woon in Kuala Lumpur en hier koop je de lekkerste bij Central Market! (Staat vaak een dikke rij) Voor mij wel een beetje zoet, maar mijn zoon is er gek op! Leuk om hier bij jou het recepten te lezen. Leuke blog heb je 🙂 groetjes Maargy

 2. deindomama says:

  Hi Maargy, in Kuala Lumpur zit je natuurlijk overal dicht bij het vuur, lekker hoor! Mijn man, mijn zus en ik hebben Kuala Lumpur ooit 3 dagen bezocht, helaas veel te kort!
  Leuk om je expat-avonturen te lezen op je blog, bedankt voor je reactie!

  Groetje,
  de indomama.

 3. Annemie says:

  Is er ook n tip hoe je ze goed uit de echte vormpjes krijgt? Mij mij blijft de kokos vaak in de vorm achter. Jammer voor t resultaat. Ze smaken wel heerlijk.

  1. deindomama says:

   Hi Annemie, laat je de koekjes afkoelen? Afgekoeld laten ze beter los uit de vormpjes. En misschien de vormpjes licht invetten met een kwastje? Heb er zelf geen ervaring mee, maar misschien dat dit de volgende keer helpt …. Succes in ieder geval!

 4. Gina Carli says:

  de zoveelste poging om deze koekjes te maken maar ze worden gewoon niet gaar 🙁 Ik heb een grote bapaostomer, ik doe een theedoek om de deksel . Maar steeds geen goed resultaat.

  1. deindomama says:

   Hi Gina, heel vervelend dat de koekjes niet gaar worden. En zeker als u het al een paar keer hebt geprobeerd..
   Vraagje: u giet het beslag in zo’n bloempvormpje, laag… breed …wijd… en niet in een diepe vorm, toch?
   En niet te veel beslag in één keer?
   En.. is uw kokos niet te nat, zou dat kunnen?

   Zelf heb ik veel hulp gehad van het YouTube filmpje in mijn post, misschien helpt het u ook?
   Ik hoop dat u er wat aan hebt, laat u mij weten? Succes!

 5. Gina Carli says:

  Hallo , ja precies als jouw beschrijving en ook het filmpje bekeken (100x hahaha) . Vanmorgen weer geprobeerd. Was nu wel gaar maar niet luchtig . Niet echt omhoog gekomen . Groetjes Gina

  1. deindomama says:

   Ok, wel een stapje de goede kant op. Ook SP gebruikt, om het beslag luchtig te houden/krijgen?
   Oefenen…oefenen…oefenen… zou mijn man zeggen… Maar ik wens u heel veel succes met de koekjes!

Geef een reactie