Vandaag wilde ik een makkelijk en lekker tahu recept met jullie delen, een recept met maar 5 ingrediënten. (als je de kruiden en de olie er niet bijtelt… )
Tahu, ook wel tofu genoemd, wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken.
Het wordt gemaakt uit geweekte en gepureerde sojabonen en is 100% plantaardig. De Aziaten verwerken tahu/tofu in veel gekruide (bij)gerechten, in Nederland echter wordt tahu/tofu vaak gebruikt als vleesvervanger. Toch merk ik dat veel Nederlanders moeten wennen aan de ‘sponzige’ structuur van de tahu/tofu.
De tahu/tofu heeft een witte kleur en smaakt redelijk neutraal, maar neemt gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten over. Tahu/tofu wordt daarom vaak gemarineerd in bijvoorbeeld ketjap of in een kruidenpapje (‘bumbu’) en vervolgens gebakken of gefrituurd. Of … andersom: éérst bakken en daarna verwerken in de bumbu!
Er zijn verschillende soorten tahu/tofu, dit is afhankelijk van de hoeveelheid vocht dat er in zit. Zelf gebruik ik altijd de stevige tahu, deze kan wel tegen een stootje en laat zich makkelijk bakken en frituren.
Laten we aan de slag gaan!
GEBAKKEN TAHU/TOFU MET OESTERSAUS
Benodigdheden:
- stevige tahu
- 1 lente-uitje
- 1 sjalotje (ik gebruikte zelf een rode ui)
- 2 schijfjes gember (djahé, zie mijn vorige post over indische kruiden)
- zout
- olie om in te bakken
en voor de saus: 2 el oestersaus
½ tl (riet)suiker
3½ el water
een maizenapapje van ½ tl maïzena en 1 tl water
Bereidingswijze:
1. Laat de tahu/tofu uitlekken en dep eventueel af met keukenpapier.
2. Snij eerst de tahu/tofu in plakken van 1 cm, strooi er wat zout over en snij ze daarna diagonaal in een driehoek.
3. Verhit de olie en laat de schijfjes gember meebakken. Als ze lichtbruin kleuren, haal je ze uit de olie. De gember geeft de olie een lekkere smaak.

4. Bak de tahu/tofu goudbruin in de olie, niet te lang anders worden ze te hard. Laat de gebakken tahu/tofu uitlekken op keukenpapier en leg ze daarna op een platte schaal.
5. Snij het sjalotje en de lente-ui in kleine stukjes en bak dit wat aan. Strooi dit over de tahu.
6. Meng de oestersaus met de suiker en water in een kommetje, verwarm dit daarna in een sauspan.
7. Meng 1 tl van het maizenapapje met de oestersaus in de sauspan en laat dit op klein vuur inbinden.
Giet dit sausje daarna over de tahu/tofu.
Dit gerecht is lekker met groente uit de wok, zoals (water)spinazie (‘kangkung’) , broccoli of peultjes. Mjammie !

Vind je het leuk om het originele recept te lezen, ga dan naar de website van collega-blogger mevr yan https://mevryan.com/aziatisch-recept-tofu-oestersaus/ of klik hier
Mocht je het recept gaan maken, laat mij dan weten of zien wat je er van vond, dat zou ik heel leuk vinden. Heel veel succes en ‘selamat makan!’
0 gedachtes over “Gebakken tahu met oestersaus”