Frikadel djagung

Frikadel djagung

Het is weer tijd voor een lekker recept, vind je niet? Hebben jullie dat ook, dat het begint te kriebelen en dan wil je gewoon iets lekkers kokkerellen?

Het uitzoeken van een recept was niet moeilijk, ik had via mijn middelste dochter gehoord dat sommige nichtjes het recept van frikadel djagung , oftewel maïskoekjes, graag wilden hebben. Dat recept ligt al jarenlang in mijn receptenmap en dit volg ik trouw, gewoon omdat het een lekker recept is!

Nadat ik mijn vriendin had benaderd – het recept komt bij haar vandaan, en van mijn ouders heb ik geleerd om eerst toestemming te vragen voordat je een recept doorgeeft – kon ik het uitwerken. “Geef er maar een twist aan” zei ze nog. Maar dat hoeft dus niet, haar recept is gewoon perfect en ik gebruik het al ruim 25 jaar! En dàt is te zien!

recept frikadel djagung
Recept van frikadel djagung, het lijkt wel op een perkament!

Okee, we gaan aan de slag!

Ingrediënten- frikadel djagung
Ingrediënten frikadel djagung

FRIKADEL DJAGUNG  (voor ongeveer 15-18 stuks)

Benodigdheden:

 • 1 blik maïs 300 gram
 • 2 eieren
 • 1 sprietje lente-ui
 • beetje selderij
 • klein uitje
 • 5 el bloem
 • 2 el maizena
 • ½ tl kentjur
 • 1½ tl ketumbar
 • 4 kemirinootjes (zie mijn artikel Alles wat je moet weten over indische kruiden )
 • teentje knoflook
 • scheutje vissaus ( naar keuze, je kunt dit er ook uitlaten)
 • scheutje citroensap
 • zout en peper

Bereiding:

 1. Laat de maïs in een zeef uitlekken.
 2. Maal de selderij, kemirinootjes, het uitje en de knoflook fijn in een ‘cobèk’  ( vijzel ) of keukenmachine; het moet geen papje worden, maar gewoon in kleine stukjes malen/wrijven.
 3. Klop de eieren in een beslagkom en voeg een scheutje citroensap en eventueel een scheutje vissaus toe.
bereiding-frikadel djagung
Bereiding van de frikadel djagung

4. Voeg het fijngemalen selderijmengsel toe aan de eieren.
5. Snij het lente-uitje in kleine ringetjes en doe dit in het eimengsel. Ook de ketumbar, de kentjur en wat zout en peper. Roer dit er goed doorheen.
6. Doe de maïskorrels erbij.
7. Schep 5 el bloem en 2 el maizena in het eimengsel en roer goed door tot een dikke brij.Bereiding- frikadel djagung

frikadel djagung- goreng
Tijd om te bakken! (‘goreng‘)

8. Verhit de olie; zelf gebruik ik hiervoor geen thermometer, ik druppel eerst wat beslag in de olie. Als de olie begint te bruisen, weet ik dat het heet genoeg is.
9. Frituur de koekjes per 3 of 4 stuks in de pan of wadjan. Ik laat altijd een eetlepel beslag in de olie glijden, maar je kunt hiervoor ook een tweede eetlepel gebruiken.
Frituur ze tot ze een mooie goudgele kleur krijgen.  Niet te snel omdraaien, want dan heb je kans dat ze losraken. Laat ze uitlekken in een zeef met wat keukenpapier, als je ze rechtop houdt, blijven ze krokant.

Je kunt ze van te voren maken en voordat je gaat eten even in de oven opwarmen. Maar vers uit de olie is wel het lekkerst! Heerlijk bij de nasi goreng of als bijgerecht bij de gado-gado.

Tip: ik frituur altijd eerst één frikadelletje voor om te proeven of er misschien nog wat bijgekruid moet worden. Zo weet je tenminste dat de rest van het beslag goed smaakt!

 

Frikadel djagung
Frikadel djagung

Nou, dit was geen moeilijk recept toch? Echt lekker en volgens mij binnen een half uur op tafel! Veel plezier ermee nichtjes en iedereen die dit gaat maken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 gedachtes over “Frikadel djagung

  1. deindomama says:

   Ei wordt feitelijk gebruikt als middel om alle ingrediënten bij elkaar te houden.Water zou dit ook kunnen bewerkstelligen, je kunt dit proberen! Scheutje voor scheutje water bij het meel schenken, goed doorroeren tot het beslag goed compact aanvoelt. Succes!

Geef een reactie