Ayam pedis

Ayam pedis

 

Gisteren was zo’n dag waarop ik voor het avondeten overal zin in had! Pasta, aardappelen ‘kentang’, bami, rijst, noodlesoup ….

Ik koos voor rijst, of course, met ‘ayam pedis’  -hete kip- en een groentegerecht uit de wok. Het moest namelijk snel gebeuren, mijn jongste dochter wilde vroeg eten in verband met stage. Mijn snelle versie van dit lekkere kipgerecht is een simpele versie, zodat het ook makkelijk is om het doordeweeks te maken.

Er bestaan vele varianten op ayam pedis met meer of minder ingrediënten. Het lekkerste is natuurlijk om zoveel mogelijk verse ingrediënten te gebruiken, maar al naar gelang wat je in huis hebt of hoeveel tijd je hebt, kun je creatief met dit recept omgaan. Ik heb bijvoorbeeld een flinke schep sambal gebruikt in plaats van lomboh fijn te snijden.

Zelf  ben ik gek op kippendijfilet! Daar waar ik kipfilet droog en te neutraal van smaak vind, neemt kippendijfilet makkelijk de smaak op, is mals en eenvoudig en snel te bereiden. Dàt zul je wel zien in mijn snelle recept van ‘ayam pedis’. 

Wat is het?
Ayam pedis‘ is Indonesisch voor hete kip. Het internet, de Indische kookboeken en familiereceptenschriftjes staan vol recepten voor ayam pedis. Sommigen gebruiken een hele kip in stukken, of vleugeltjes of kippenbout. De kip wordt soms eerst aangebraden, soms ook niet. Het aantal ingrediënten varieërt van veel tot weinig, voor wie geen tijd heeft.

Ziehier mijn snelle versie van ‘ayam pedis’:

AYAM PEDIS (voor 3-4 personen)ingrediënten-ayam pedis

Benodigdheden: 

 • 500 gram kippendijfilet
 • 2-3 tl sambal oelek, je kunt het zo ‘pedis’ , heet,  maken als je zelf wilt
 • 1 ui, fijngesneden
 • twee knoflookteentjes, fijngemalen
 • ½tl djahé (gember)
 • scheut tomatenketchup
 • scheut ketjap
 • 150 ml water
 • beetje olie
 • tl maïzena
 • 2 tl suiker, zout

Bereiding:

 1. Snij het kippendijfilet in blokjes. Kruid dit licht met wat zout.
 2. Verhit de olie en fruit de fijngesneden ui, de knoflook en sambal.Ui - knoflook- ayam pedis
 3. Voeg een flinke scheut tomatenketchup toe, samen met de sambal oelek krijgt het gerecht hierdoor een mooie, rode kleur.
 4. Doe de suiker erbij, dit is een tegenhanger van de wat ‘zurige smaak’ van de tomatenketchup.
 5. Scheutje ketjap erbij, niet te veel. Roer deze boemboe even door.
 6. Voeg de blokjes kip toe, besprenkel de boemboe over de kip.
 7. Giet nu 150ml water erbij en meng alles door elkaar.

  stap- voor- stap- ayam pedis
  Ayam pedis, stap voor stap
 8. Zet het vuur hoog zodat het gerecht even kan koken, daarna laat je de kip 15 minuten op laag vuur sudderen, met het deksel half op de pan.
 9. Maak intussen een papje van een klein slokje water en 1 tl maïzena. Als het gerecht 15 minuten heeft geprutteld, giet je dit papje erbij, hierdoor wordt de saus wat dikker. Het deksel hoeft nu niet op de pan, zo kan het gerecht mooi indikken,
 10. Dit laat je weer 5 minuten op laag vuur indikken. Zet het vuur daarna uit en schep de ayam pedis in een mooie kom.ayam-pedisAyam- pedis

Lekker met warme rijst en groente! Wij hebben er een  snelle wokgerecht bij gegeten!

Selamat makan!

 

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “Ayam pedis

Geef een reactie