Tahu en tempéh met peteh bonen

tahu- tempeh -petehbonen in cocossaus

Al scrollend door mijn indomama-recepten, zag ik dat ik nog geen recept van tempé gepost had. En dàt, terwijl tempé juist zo lekker is!

Maar wat is tempé eigenlijk? 
Tempé is een blok samengeperste, gefermenteerde sojabonen. Het is een goede vervanger voor vlees vanwege de voedingsstoffen, zoals ijzer. Ook is het een goede bron van eiwitten.
Tempé heeft een neutrale smaak, maar doordat het andere smaken goed opneemt, is het geschikt als ingrediënt voor verschillende gerechten. Het wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken, waarbij wij graag tempé frituren, bakken, smoren en stoven.

Ook tahu ‘tofu’ wordt veel en vaak gebruikt in de Aziatische keuken. Net als bij tempé, wordt tahu op vele manieren bereid, gestoomd, gefrituurd, gebakken, gesmoord en gestoofd.
Zie mijn vorige post over tahu. 

Dit tempé/tahu gerecht wordt ook gecombineerd met peteh bonen. Vanwege de sterke geur worden deze ook wel ‘stinkbonen’ genoemd. Meestal gebruik je maar een paar peteh bonen in een gerecht, eventueel in reepjes gesneden. Als smaakmaker dus, bijvoorbeeld in een wokgerecht of meegekookt in de sajoer lodeh.

peteh-bonen
verse peteh bonen

Maar soms zie je gerechtjes met juist een heleboel peteh bonen, lekker als je ervan houdt. Peteh boontjes zijn goed te bewaren in de koelkast, maar ook in de diepvries. Je kunt ze kopen bij de toko, waar je ze in de vriezer kunt vinden. Sommige toko’s verkopen ze vers, in strengen. Vaak zijn ze ook vers te krijgen bij de Tong Tong Fair. Wist je dat deze strengen peteh bonen aan bomen groeiden? Wij hebben ze zien groeien aan de bomen in Sumatra, waar wij toendertijd op vakantie waren. Heel bijzonder!

 

Maar we gaan nu aan de slag!

TAHU EN TEMPÉ MET PETEH BONEN

Benodigdheden: (voor 3 personen)ingrediënten- tahu -tempeh- petehbonen

  • ½ blok tempé
  • ½ blok tahu
  • ½ zakje peteh bonen uit de vriezer
  • 1 blikje santen, 400 ml
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 rode lomboks en 1 tl sambel oelek
  • stukje laos, snij dit in schijfjes
  • 2 tl trassipoeder
  • 1 salamblad
  • 1 djeruk purutblad (lemon leave)
  • 2 tl suiker
  • zout naar smaak
  • olie om te frituren

Bereidingswijze:

  1. Snij de tahu in plakje en daarna schuin doormidden, zodat je driehoeken krijgt.
  2. Snij de tempé in vierkante blokjes.
  3. Wrijf de ui, knoflook en lomboks fijn in een vijzel ‘cobèk’ of in een foodprocessor. Hou hierbij een halve ui apart.
  4. Verwarm de olie en bak hierin de tahu; laat dit daarna uitlekken. De tempé hoeft niet te worden gebakken, dit wordt gewoon meegekookt.

    ingrediënten- tahu -tempeh- petehbonen
    Voorbereiding tahu en tempé gerecht met petehbonen
  5. Verhit wat olie in een (hapjes) pan en fruit hierin de djeruk purut, laos en het salamblad. Voeg de halve ui toe en bak dit even aan.
  6. Doe de gemalen ui, knoflook, lombok en suiker erbij.
  7. Daarna de 2 tls trassi en de sambel oelek. Meng dit goed door elkaar en laat even fruiten.

    salamblad- trassipoeder- knoflook bumbu- ui- djeruk purut- laos
    Salam, trassipoeder, knoflook/lombok/ui bumbu, ui, djeruk purutblad, laos.
  8. Voeg dan het blikje santen toe met de (gehalveerde) peteh bonen en laat dit 10 minuten op half vuur koken, zonder deksel.
  9. Als de santen wat ingekookt is, voeg je de tahu en de blokjes tempé toe.tahu- tempeh- met petehbonen- in cocossausje
  10. Laat dit gerecht weer 10 minuten op half vuur stoven, zonder deksel.

Eventueel een beetje zout erbij, niet te veel want de santen is al wat zoutig.tahu- tempeh- petehbonen- in cocossausje

Een lekker pittig gerecht met al het goede uit Indonesië! Selamat makan!

 

 

 

 

 

7 gedachtes over “Tahu en tempéh met peteh bonen

  1. Rishje says:

    Beste indomama,
    Moet het geen kokosmelk zijn ipv kokoscreme? Op de foto lijkt het alsof dat een blik kokosmelk is..
    Ik heb dit recept vandaag geprobeerd te maken..maar door de creme is het mislukt.. 🙁

  2. deindomama says:

    Hè jammer dat het gerecht niet gelukt is, Rishe! Maar in het recept staat geen kokoscreme vermeld, ik gebruikte santen. Kokosmelk dus, dit staat ook op de foto…

    Crème gebruik ik eigenlijk alleen voor desserts, toetjes en evt koekjes.
    Nog een keer proberen, het gerecht is dat wel waard. Succes!

Geef een reactie