Laatst liep ik langs de fruitafdeling in de supermarkt, waar mijn blik gelijk op de berg uitgestalde bananen viel.
Weten jullie dat ik nog nooit pisang goreng, oftewel gebakken banaan heb gemaakt? Ik heb altijd het idee gehad dat het veel werk was en dat het heel lang duurt voordat zo’n banaan gebakken is. En … hoe weet ik eigenlijk wanneer het beslag gaar is en of de banaan zacht, zoet en gekarameliseerd smaakt ? Genoeg uitvluchten dus en met een zusje en schoonzus in de buurt die graag pisang goreng voor ons maakten, zag ik geen reden om mij hieraan te wagen.
Maar… ik wilde het tòch een keer proberen en kocht dus, gewoon om het uit te proberen, twee rijpe bananen met wat bruine vlekken op de schil. Ik weet dat ze in Indonesië traditionele bakbananen gebruiken, maar daar zijn ze natuurlijk door de zon gerijpt en smaken ze daardoor heerlijk. Hier in ons kikkerlandje blijft het altijd afwachten of deze bakbananen wel rijp zijn, en daarom gebruik ik gewone bananen. Aan deze schil kan ik tenminste zien of de bananen genoeg gerijpt zijn.
Pisang goreng is een traditionele snack in Indonesië die je in alle soorten en maten tegenkomt. Het wordt daar vooral op straat gegeten en wordt vers voor je gebakken. Heerlijk! Het is een perfecte combinatie van eenvoud en smakelijkheid en bovendien nog budgetproof ook! Ik kan mij nog uit mijn jeugd herinneren, dat mijn moeder dit regelmatig bakte en zie de gebloemde kom, gevuld met geurende pisang goreng, nog op de salontafel staan …
Mijn schoonvader had toendertijd het recept voor mij opgeschreven, dat ik zorgvuldig in mijn receptenmap had bewaard. Zoals vele oudere Indo’s echter deden, had ook hij helaas geen hoeveelheden vermeld. En juist omdat dit voor mij de eerste keer is, heb ik toch wat meer zekerheid nodig.
In mijn favoriete kookboek “De zoete Indische keuken” van Margriet Kemper (zie ook het recept van roti kukus uit dit kookboek) vond ik een recept van pisang goreng, dat mij wel eenvoudig leek. En … het bleek inderdaad goed te doen en smaakte heerlijk, een zoete herinnering uit mijn jeugd!

PISANG GORENG (voor 8 stuks, om uit te proberen)
Benodigdheden:
- 2 rijpe bananen, niet te zwart
- 100 gr bloem
- 1 ei
- 1 dl melk
- 1 pakje vanillesuiker
- 1 tl bakpoeder
- wat zout
- olie om te frituren
Bereiding:
- Maak een glad en stevig beslag van de bloem, de vanillesuiker, het bakpoeder, het snufje zout, het ei en de melk. Het beslag moet aan de banaan blijven ‘hangen’. Snijd de bananen in de lengte doormidden. En vervolgens doormidden. Zo krijg je 8 stukken banaan.
Beslag voor de pisang goreng - Dompel de stukken banaan door het beslag. Mijn moeder sneed de banaan in schijfjes, maar ik vind het wel lekker als ik veel banaan proef.
Beslag pisang goreng - Verhit de olie zonder dat deze gaat walmen. Bak enkele stukken banaan tegelijk en bak het beslag om de banaan knapperig en lichtbruin in zo’n 4 minuten. Bak gerust wat extra beslag mee door met een lepel dit beslag over de banaan uit te gieten. Zorg ervoor dat de pisang goreng niet te snel donker wordt, anders worden beslag èn banaan niet gaar. Het vuur moet dus half hoog staan.
- Laat de pisang goreng uitlekken op keukenpapier. Warm zijn ze heerlijk, maar ook afgekoeld zijn ze erg lekker. Hier in Nederland wordt er vaak poedersuiker over heen gestrooid.
Mmmm…. smullen maar! Gaan jullie het ook proberen? Het recept is makkelijk en goed te doen!

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Dankjewel!! Ik ga het proberen 😃 Heel fijn en duidelijk beschreven 🙏❤️ Het is ook mijn eerste keer 😅🙈 Dus ontzettend bedankt voor de duidelijke uitleg! Spannend…!! Ben benieuwd of het me lukt 😃 Terima kasih banyak 😊🙏
En… is het gelukt? Leuk dat lezers geïnspireerd raken en ook een recept uitproberen!
Wij hebben ze vandaag gemaakt maar vinden ze wat flauw wat doen we verkeerd?
Hè jammer Silvia, ik vermoed dat de bananen niet rijp genoeg waren? Dan zou je de lekkere zoete smaak missen…
Dat dacht mijn man al, we geven niet op
Pisang goreng met de banaan in stukjes, zo werd en wordt het bij ons ook gedaan. Maar een bakbanaan kopen is heel gemakkelijk! Gewoon bij de toko die met het meeste zwart indrukken, als hij aanvoelt als een rijpe ‘gewone’ banaan is hij meestal rijp genoeg. In stukken snijden, of niet… Als hij toch nog te onrijp is, even garen in de magnetron. Veel lekkerder van smaak, de bakbanaan! Frisser en fruitiger en niet zo melig….bedankt voor je recept, ik ga het ook eens met grote stukken proberen.
Hey, dat is een tip: een onrijpe bakbanaan ‘even garen in de magnetron’… Dat ga ik eens uitproberen, bedankt Yda!
Wow, dank voor het goeie recept. Het is hartstikke goed gelukt en enorm lekker. Dank voor het delen. Keep up the good work 🙂
Hey Mandy, lekker recept is dit hè! Ik maak het nog regelmatig, handig als je bananen over hebt..
Heerlijk! Ik ga zeker nog meer receptjes van je proberen. Ik dacht altijd dat pisang goreng niet wilde met gewone bananen, maar het gaat geweldig!
Ja heerlijk juist Anne!
Bedankt voor de heerlijke recepten Enak ja! voor het eerst de kue lapis geprobeerd en deze was heerlijk😄😇Groet💐💐💐👋
Hi Sandra, dank je wel voor je leuke reactie! Ik ben altijd blij als recepten lukken bij anderen!
Bedankt voor het eenvoudig recept. Ik ga het gauw proberen. Groetjes van René
Hi René, succes met uitproberen!
Groetjes!
Heerlijk dit eenvoudige recept, geweldig , duidelijk recept.
Had echte bakbananen bij de groenteboer gekocht, maar die moest ik weggooien….waren keihard en niet te eten. Kreeg ze ook al bijna niet uit de schil!
Dit is dus een perfectie optie, dank🤗
Hai Coby, vroeger in mijn jeugd gebruikte mijn moeder altijd ‘gewone’ bananen, ik heb deze gewoonte gewoon overgenomen en vind het zelf het lekkerste!
Ik ga dit ook eens proberen. Mijn recept, althans die van mijn moeder, is 1 deel bloem en 2 delen zelfrijzend bakmeel, een derde van een zakje basterdsuiker, 3 eieren en 3 zakjes vanillesuiker
Hoi Eveline, jouw recept klinkt ook prima! Koester de recepten van je moeder….
De bananen die ik bakbanaan noem zijn veel groter dan gewone bananen. Ze zijn rijp als de schil geel met donkere plekken is Ze zijn pas eetbaar als ze een poos in de olie of boter hebben liggen sudderen, maar zijn daarna ook veel lekkerder dan een gewone banaan met een jasje van bloem.
Wij kregen ze thuis als groente bij kip of zo.
Hoi Anne, ik ken de bakbanaan maar eerlijk gezegd vind ik ze niet zo lekker. Waarschijnlijk niet goed klaargemaakt of zo… Ik hou het bij de ‘gewone banaan’, mijn moeder gebruikte deze ook altijd.
Dank je wel voor je feedback!
Adoehhhh weer zo lekkerrrr,
Telkens als ik weer een recept bij je vindt uit de goede oude tijd dat ze bij ons vroeger alt
Ja Inge, deze pisang goreng is inderdaad een klassieker. Ben ermee opgegroeid! (kennen wij elkaar?)
Ik weet het niet, kom uit uden.
Makkelijk en goed recept. Voor het eerst in mijn leven eindelijk succesvol pisang goreng gemaakt. Bedankt ! Ik vind de pisang goreng lekkerder worden naarmate hij afkoelt
Wat goed dat je pisang goreng gelukt is Debby! Geniet ervan…
Hoeveel olie moet er in de pan?