Pisang goreng, oftewel gebakken banaan

pisang goreng- gebakken- banaan

Laatst liep ik langs de fruitafdeling in de supermarkt, waar mijn blik gelijk op de berg uitgestalde bananen viel.
Weten jullie dat ik nog nooit pisang goreng, oftewel gebakken banaan heb gemaakt? Ik heb altijd het idee gehad dat het veel werk was en dat het heel lang duurt voordat zo’n banaan gebakken is. En … hoe weet ik eigenlijk wanneer het beslag gaar is en of de banaan zacht, zoet en gekarameliseerd smaakt ? Genoeg uitvluchten dus en met een zusje en schoonzus in de buurt die graag pisang goreng voor ons maakten, zag ik geen reden om mij hieraan te wagen.

Maar… ik wilde het tòch een keer proberen en kocht dus, gewoon om  het uit te proberen, twee rijpe bananen met wat bruine vlekken op de schil. Ik weet dat ze in Indonesië traditionele bakbananen gebruiken, maar daar zijn ze natuurlijk door de zon gerijpt en smaken ze daardoor heerlijk. Hier in ons kikkerlandje blijft het altijd afwachten of deze bakbananen wel rijp zijn, en daarom gebruik ik gewone bananen. Aan deze schil kan ik tenminste zien of de bananen genoeg gerijpt zijn.

Pisang goreng is een traditionele snack in Indonesië die je in alle soorten en maten tegenkomt. Het wordt daar vooral op straat gegeten en wordt vers voor je gebakken. Heerlijk! Het is een perfecte combinatie van eenvoud en smakelijkheid en bovendien nog budgetproof ook! Ik kan mij nog uit mijn jeugd herinneren, dat mijn moeder dit regelmatig bakte en zie de gebloemde kom, gevuld met geurende pisang goreng, nog op de salontafel staan …

Mijn schoonvader had toendertijd het recept voor mij opgeschreven, dat ik zorgvuldig in mijn receptenmap had bewaard. Zoals vele oudere Indo’s echter deden, had ook hij helaas geen hoeveelheden vermeld. En juist omdat dit voor mij de eerste keer is, heb ik toch wat meer zekerheid nodig.

In mijn favoriete kookboek “De zoete Indische keuken” van Margriet Kemper (zie ook het recept van roti kukus uit dit kookboek) vond ik een recept van pisang goreng, dat mij wel eenvoudig leek. En … het bleek inderdaad goed te doen en smaakte heerlijk, een zoete herinnering uit mijn jeugd!

 

ingrediënten- pisang goreng
Ingrediënten pisang goreng

 

PISANG GORENG  (voor 8 stuks, om uit te proberen)

Benodigdheden:                                       

 • 2 rijpe bananen, niet te zwart
 • 100 gr bloem
 • 1 ei
 • 1 dl melk
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 1 tl bakpoeder
 • wat zout
 • olie om te frituren

Bereiding:

 1. Maak een glad en stevig beslag van de bloem, de vanillesuiker, het bakpoeder, het snufje zout, het ei en de melk. Het beslag moet aan de banaan blijven ‘hangen’. Snijd de bananen in de lengte doormidden. En vervolgens doormidden. Zo krijg je 8 stukken banaan.

  beslag- pisang goreng
  Beslag voor de pisang goreng
 2. Dompel de stukken banaan door het beslag. Mijn moeder sneed de banaan in schijfjes, maar ik vind het wel lekker als ik veel banaan proef.

  beslag- pisang goreng
  Beslag pisang goreng
 3. Verhit de olie zonder dat deze gaat walmen. Bak enkele stukken banaan tegelijk en bak het beslag om de banaan knapperig en lichtbruin in zo’n 4 minuten. Bak gerust wat extra beslag mee door met een lepel dit beslag over de banaan uit te gieten. Zorg ervoor dat de pisang goreng niet te snel donker wordt, anders worden beslag èn banaan niet gaar. Het vuur moet dus half hoog staan.
 4. Laat de pisang goreng uitlekken op keukenpapier. Warm zijn ze heerlijk, maar ook afgekoeld zijn ze erg lekker. Hier in Nederland wordt er vaak poedersuiker over heen gestrooid.

Mmmm…. smullen maar! Gaan jullie het ook proberen? Het recept is makkelijk en goed te doen!

pisang goreng
Klaar! Even een foto voordat we ze gaan proeven … mjamm..

 

 

0 gedachtes over “Pisang goreng, oftewel gebakken banaan

Geef een reactie