Kousenband met aardappel

kouseband- met aardappel

Jullie weten vast dat ik ook een liefhebber ben van de Surinaamse keuken. (zie ook mijn post over maizenakoekjes. Mjammie!

De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid, aangezien de Surinaamse bevolking afkomstig is uit een groot aantal landen; de Surinaamse keuken is daardoor een gemengde combinatie van een groot aantal internationale keukens onder andere Hindoestaans (India), Creools (Afrika), Javaans (Indonesië), Chinees (China), Hollands, Joods, Portugees, Indiaans. Je kunt je voorstellen, dat deze verschillende bevolkingsgroepen heerlijke gerechten uit de hele wereld voortbrengen!

Zelf hou ik van hun kruidige aroma’s en hun gerechten zijn vol van smaak. Kruiden en specerijen als masala en pimentkorrels worden in de Surinaamse keuken vaak gebruikt. Waar wij de ‘lomboh‘ en ‘rawit’ – Spaanse peper – gebruiken, kiezen zij voor de Madam Jeanette om gerechten pittiger te maken.

Ik ben blij met mijn Surinaamse vriendinnen, via hen heb ik kennis gemaakt met de Surinaamse keuken. En het leuke is, dat (veel en vaak) eten voor hen net zo belangrijk is als voor ons, waarbij familie en feesten centraal staan.

Hun motto is:  ALS DE MAAG VOL IS, IS HET HART GELUKKIG. En daar kan ik mij goed in vinden!
Probeer dit recept van kousenband eens, eenvoudig te maken en heerlijk met warme rijst of roti!ingrediënten- kousenband met aardappel

Benodigdheden:

 • pak diepvries kousenband, te koop voor weinig geld bij de toko.
 • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 1 of 2 aardappelen, als dikke patat gesneden
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 tomaat
 • 1 groentenbouillonblokje
 • 3 volle tl masala, tegenwoordig ook te koop bij de supermarkt
 • zwarte peper en zout
 • beetje suiker
 • 250 ml water

Bereiding: 

 1. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook.
 2. Als dit glazig is, voeg je de bevroren kousenband toe; dus niet ontdooien, anders worden de boontjes te zacht.
 3. Kruid dit met de masala, zout en peper, het bouillonblokje en roer dit goed om.
 4. Doe de stukjes tomaat erbij en laat dit op hoog vuur een minuutje meebakken; blijf roeren!

  kousenband- met aardappelen
  Voor meer jus voeg je meer water bij; tijd om de deksel op de pan te doen en te laten sudderen.
 5. Giet het water erbij, de stukjes aardappel en laat even op hoog vuur inkoken.
 6. Zodra het water kookt, zet je het vuur op half hoog; doe de deksel half op de pan en laat dit 10 minuutjes inkoken. Voeg tot slot suiker naar smaak toe, de masala kan n.l wat bitter smaken.

  kousenband- met aardappel
  Njang sweetie ! Selamat makan! Eet smakelijk!

Tip: Kousenband met aardappel is de volgende dag nog lekkerder, omdat de kruiden dan beter zijn ingetrokken in het gerecht. Dus, bereid dit een dag van tevoren, of maak genoeg, zodat je het de volgende dag weer kunt eten! Wel bewaren in de koelkast.

Tip: Als je van veel jus houdt, kan deze waterig worden. Druk met de lepel een aardappelpartje fijn om de jus te binden. 

Tip: Verse kousenband kun je natuurlijk ook gebruiken, heerlijk zelfs! Alleen kun je ze niet altijd makkelijk vinden en vaak zien ze er niet mooi uit, is mijn ervaring.

 

Geef een reactie