Cassave chips

cassave -chips

Laatst zag ik een heel simpel recept van cassave chips met maar drie ingrediënten: cassave, olie en zout! Ik had het nog nooit eerder gemaakt, maar dit moest volgens mij wel lukken en het is ook nog de lievelingschips van mijn jongste dochter!
De benodigde hulpstukken zoals een stevige dunschiller en een scherp mes vormden ook geen probleem, dus bezochten wij de dichstbijzijnde toko met een ruim assortiment aan verse, exotische groente.

Gelijk stuitten wij op een ‘probleem’: er bleken zóveel verschillende soorten cassave te zijn: witgekleurde, paarsachtige, dieproze, gele soorten…. welke moest ik nemen en welke is nou geschikt om er chips van te bakken? Zelf ben ik vroeger niet opgegroeid met cassave, dus ik kon helaas niet terugvallen op mijn jeugdherinneringen of kennis. Dus zo simpel bleek het niet te zijn!

We kozen voor de dieppaarse cassave, gewoon omdat ze er vertrouwd uitzagen. Na het schillen en snijden van deze knollen, kwamen we er natuurlijk achter dat dit duidelijk de verkeerde keuze was! Het leverde een leuke foodfoto op, maar in mijn beleving hoort cassave chips niet paars te zijn, hilarisch gewoon!

cassave- chips
Ik heb de chips gewoon gebakken, ze smaakten als de bekende, goudkleurige cassave chips.

De volgende dag kocht ik bij een andere toko drie verschillende soorten cassave, waarvan de binnenkant witgekleurd is. En deze zijn het geworden:

cassave
Zóveel verschillende soorten cassave.

HOE GEZOND IS CASSAVE NU EIGENLIJK? 

Voordat ik het recept met jullie deel, wil ik toch eerst het een en ander over de cassave vertellen. Er is veel over de cassave geschreven: is cassave gezond of ongezond?

Volgens de website Extragezond.nl is deze eetbare wortelknol voedzaam en gezond, want het is rijk aan voedingvezels, eiwitten en koolhydraten. Ook  is cassave een bron van gezonde mineralen, bevat een hoeveelheid B-vitamines, die weer belangrijk zijn voor een gezonde stofwisseling. Ook werkt het cholesterolverlagend en past dus prima bij een gezonde leefstijl.

Maar hoe populair de cassave ook is, het is van nature ook giftig, alhoewel dit bij de verschillende soorten onderling flink kan verschillen.
Doordat cassave al zó lang wordt gegeten, is men er gelukkig ook achtergekomen dat door verhitting, dus kokend, bakkend of bradend, dit giftig stofje wordt uitgeschakeld.

Cassave wordt vaak gebruikt in plaats van rijst en is onmisbaar in de Zuid-Amerikaanse en Aziatische keuken. In de tropen wordt dit zelfs zó vaak gegeten, dat het de nummer drie is van meest gegeten koolhydraatrijke producten, na rijst en maïs.

Ook in mijn keuken ga ik aan de slag met cassave; ik koos voor de middelste, lichtpaarse  soort (zie foto).

CASSAVE CHIPS (voor een klein schaaltje)

Benodigdheden:

 • 2 cassave knollen
 • olie om te bakken
 • zout

Bereiding:

 1. Schil de cassave met een dunschiller en spoel ze schoon. Wees wel voorzichtig tijdens het schillen, de cassave is hard en stevig.
 2. Neem een scherp mes of dezelfde dunschiller en snij dunne plakjes van je cassave. Zelf heb ik een kaasschaaf gebruikt, dit werkte ook goed.
  cassave- chips
  Dunne cassave plakjes

  3. Verhit de olie en frituur de cassave plakjes. Dit duurt niet lang, ik  hield tijdens het  bakken de klok in de gaten; per portie hoef je de cassave maar een minuut op half hoog vuur te bakken. (bij de middelste cassave soort op de foto)
  Eerst worden de randjes bruin, daarna de binnenkant.

  cassave- chips
  Cassave chips bakken

  4. Schep de cassave met een schuimspaan uit de olie en laat dit op keukenpapier uitlekken. Bestrooi de chips met wat zout. Lekkerrrr en simpel !!

  cassave- chips
  Cassave chips, mjammie !

  Let op: bij de andere twee cassave soorten geldt een frituurtijd van ongeveer 3 minuten!

   

   

 

 

 

 

 

 

 

 

0 gedachtes over “Cassave chips

 1. S. Valdink says:

  Beste indomama,

  Even een correctie c.q. toevoeging: op de foto geeft u 3 soorten cassave aan, maar alleen de 1e is cassave. De andere 2 zijn zoete aardappelen.
  Ik ben gek op beide.
  U heeft me wel op een idee gebracht:chips bakken van zoete aardappelen.

  Met vriendelijke groet,

  Sandra

 2. deindomama says:

  Hallo Sandra,
  Het is duidelijk dat ik niet ben opgegroeid met cassave, voor mij was het ook iets nieuws. En inderdaad … aan zoete aardappel had ik nog niet gedacht! Bedankt voor je oplettendheid, wij hebben in ieder geval gesmuld!
  Groetje, de Indomama

Geef een reactie