Perkedel kentang, oftewel Indische aardappelkoekjes

perkedel- kentang

Eén van die heerlijke bijgerechten uit de Javaanse keuken is de Perkedel kentang, oftewel een heerlijk aardappelkoekje. Ze zijn heerlijk als bijgerechtje met rijst of als snack tussendoor.

Voor veel mensen komt een echte snack uit vet of olie; door in olie te frituren krijg je het knapperig korstje dat iedereen lekker vindt.
Indonesiërs frituren graag en doen dit vaak in een wok of wadjan. Op elke hoek van de straat en op pasars zie je kleine stalletjes waar snacks als tahu en tempeh, pisang goreng of frikadel djagung gefrituurd worden. (zie ook mijn posts pisang goreng  en frikadel djagung )

Frituren- van- snacks
Gorengan  ‘frituren’ tijdens onze vakantie op Java (Surabaya)

Deze snacks, ook wel cemilan of jajanan genoemd, stillen de trek en breken de dagelijkse routine.

 

Dankzij het uitgebreide aanbod van Oosterse ingrediënten en producten in de vele toko’s en supermarkten, zijn deze snacks ook thuis eenvoudig te maken.
Voor de bereiding van deze perkedel kentang is echter niet veel nodig. Iedereen heeft wel aardappelen in huis en de overige ingrediënten zijn basic zoals knoflook, zout en peper.

PERKEDEL  KENTANG (voor ongeveer 28 stuks):

ingrediënten- perkedel- kentang
Ingrediënten perkedel kentang

 

Benodigdheden: 

  • 1 kilo aardappelen, ietwat kruimig
  • 6 takjes selderie
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eieren, waarvan 1 eigeel
  • zout en peper
  • paar el bloem  (* vergeten op de foto te zetten)
  • zonnebloemolie

Bereiding 

  1. Schil en was de aardappelen kentang en kook ze in 20 minuten gaar. Stamp ze fijn en laat afkoelen.
  2. Was de selderie en hak het fijn; schil de ui en de knoflook en snij ze heel fijn of maal ze fijn in de cobèh (vijzel) of keukenmachine. Voeg dit toe aan de aardappelen met 1 eigeel, zout en peper. Gebruik gerust wat meer zout en peper, dit heb je echt wel nodig door de hoeveelheid aardappelen.
  3. Meng nu 1 el bloem door het aardappelmengsel, dit maakt het geheel steviger.
  4. Kneed alles goed en maak er niet te grote ballen van. Of maak platte koeken van 5 x 7cm. Doe dit als de aardappelen lauwwarm zijn, dit werkt het prettigst.
  5. Doe wat bloem in een bord en kluts de 2 eieren in een ander bord.

    voorbereiding- perkedel- kentang
    Voorbereiding perkedel
  6. Haal de perkedel eerst door het ei, daarna door de bloem en druk dit goed aan.
  7. Verwarm de olie in een wajan of frituurpan en frituur de perkedel goudbruin.
  8. Laat ze daarna uitlekken op wat keukenpapier. Serveer ze warm, maar koud of lauwwarm zijn ze ook heerlijk!
    perkedel -kentang
    Perkedel kentang

     

    perkedel- kentang
    Perkedel kentang

    Tip: je kunt ook 200 gr gehakt of een blikje corned beef mengen in de hoeveelheid aardappelen, dan wordt het perkedel daging (vlees) kentang. Ook lekker!

* bijgewerkt 2 april 2023

 

16 gedachtes over “Perkedel kentang, oftewel Indische aardappelkoekjes

  1. Jacq van Dijk says:

    Hallo Cynthia,

    Dit gerecht ga ik uitproberen binnenkort…Ziet er lekker uit op de foto! Leuk de achtergrondinformatie en simpel uitgelegd hoe het gerecht te maken is. Ik ga de rest van de site ook nog verder bekijken.

    Groetjes van Jacqueline van Dijk (ik geef jouw site door aan Eric, familie en indo-eetclubje)
    Je hoort nog van ons!

    Mijn site gaat dan wel niet over eten maar een muziekje terwijl je eet is nooit weg;-)

    1. deindomama says:

      Hoi Jaqueline, bedankt voor je reactie en héél leuk als je mijn blog deelt met je familie en Indische schoonfamilie! Zo groeit mijn bezoekersaantal en ben er blij mee, bedankt!
      Ik heb net je site bekeken op http://www.triotroubadot.nl Prachtige site, mooie foto’s en overzichtelijk!
      We houden contact, groetjes …

    1. deindomama says:

      Hallo Laila,
      Ik heb eigenlijk geen ervaring met zoete aardappelen. Maar als je dit kunt fijnprakken net als bij gewone aardappelen, is het zeer zeker geschikt voor deze perkedel kentang. Uiteraard verandert hierdoor wel de smaak.
      Succes!

      1. Nellinka says:

        Hallo ik vond het zo zacht en plakkerig ik kon moeilijk ballen of koekjes vormen de ei en bloem pakten niet ik heb er corned beef in gedaan wat doe ik fout

        1. deindomama says:

          Hi Nellinka,
          Wat vervelend dat het niet lukte! Wat bij mij goed hielp is dat ik de vaart erin hield. Dus snel werken en rollen, het aardappelmengsel blijft daardoor stevig.

          Wat meer bloem gebruiken kan ook helpen, zo maak je het mengsel wat compacter.. Hopelijk heb je hier wat aan ..?
          Succes!

  2. Danielle Bechthum says:

    Je kan ook als je aardappel mengsel klaar hebt met of zonder corned beef het even in de koelkast plaatsen .. dan word het wat steviger…

    1. deindomama says:

      Hallo Janny,
      Zo te lezen ben je niet de enige bij wie het recept niet lukt.. Ik krijg het idee dat het aardappelbeslag steviger moet zijn. Dit krijg je door
      – gehakt of wat corned beef (70gr) door het aardappel beslag te mengen. Het wordt dan Perkedel Daging Kentang genoemd (aardappel/vleeskoekjes) óf door
      – een el bloem door het aardappel beslag te mengen, waardoor het steviger wordt en niet uit elkaar valt.

      Let op: bij beide opties hoeven de perkedelletjes op het laatst NIET DOOR HET EI gehaald worden!
      Ik weet zeker dat het dan beter gaat, succes!

  3. Monica Dieterman says:

    Hallo indomama, ik denk dat Janny niet de juiste aardappelen heeft gebruikt, volgens mij heeft ze kruimige aardappelen gebruikt ipv vastkokend

    Groetjes Monica

      1. deindomama says:

        Hi, iets kruimige aardappelen werkt het beste. OOk heb ik, na steeds uitproberen, ervaren dat wanneer je een el bloem en 1 eigeel door het aardappelmengsel roert, deze zich het best laat frituren.
        Succes!

Geef een reactie