Tumis pollong, groentengerecht met peultjes

deindomama -tumis-pollong

Iedereen die Indonesië wel eens bezocht heeft, herkent vast het vertrouwde dorpsbeeld van mannen of vrouwen op fietsen en motorfietsen volbeladen met krupuk, speelgoed, gedroogde vis, allerlei soorten groenten en fruit.
Op de fiets of motor wordt vaak een stellage bevestigd, waar de koopwaar zich bevindt. Soms in zakjes, soms hangend. Het is verbazend wat ze allemaal te koop aanbieden, je kunt het zo gek niet verzinnen!

PASARS

Ook op de pasars – markten-  is het aanbod van verse groenten en fruit zeer uitgebreid. De bodem van verschillende eilanden van Indonesíë is erg vruchtbaar, de oogstopbrengsten worden naar de pasar gebracht en verkocht.

de indomama- pasar
Een grote verscheidenheid aan verse groenten en fruit.

Indonesiërs kopen al generaties lang hun voedsel op de pasar. De term pasar kan tegenwoordig drie dingen betekenen. Het kan gaan om een aantal groenteboeren, die met hun karretjes door de woonwijken trekken. Of om een tijdelijke plek waar verkopers samenkomen om hun producten te verkopen. Maar het kan ook een permanent marktgebouw zijn. Over het algemeen worden overal dezelfde soort producten verkocht. Je kunt er altijd fruit, groenten, vlees, vis en specerijen kopen.

 

De Indonesische vrouw kan met groenten verrassend voor de dag komen; met name op het platteland waar de financiële middelen nog beperkt zijn, heeft zij het zich eigen gemaakt om creatief en gevarieerd om te gaan met de oogstopbrengst van het land.

TUMIS POLLONG –  geroerbakte peultjes- is een groentegerecht met peultjes als basis. Het is snel en eenvoudig te maken. Ik heb het gecombineerd met garnalen, maar deze kun je ook vervangen door bijvoorbeeld tahu, tempé of gekookte eieren.

Laten we aan de slag gaan!

TUMIS POLLONG (oftewel geroerbakte peultjes)  

Benodigdheden:

ingrediënten -tumis- pollong
Ingrediënten Tumis Pollong
 • 150 gram peultjes
 • 150 gram gepelde en gekookte garnalen
 • 3 sjalotjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 rode lomboks, je kunt het zo heet of mild maken als je zelf wilt
 • stukje laos, ongeveer 3 cm (of laospoeder)
 • 1 tl trassi
 • 200 ml water
 • scheutje limoensap
 • 1 el ketjap manis
 • 2 el olie
 • zout naar smaak

Bereiding:

 1. Schil de laos, de teentjes knoflook en de sjalotjes en snij dit in kleinere stukken.
 2. Snij de lomboks in stukken en wrijf dit fijn met de laos, knoflook en de sjalotjes in de cobek of keukenmachine. Dit wordt de bumbu – kruidenpapje- voor dit groentengerecht.
 3. Snij de puntjes van de peultjes.Tumis -pollong
 4. Verhit de olie in een wadjan/wok en fruit hierin kort eerst de tl trassi, daarna de bumbu voor ongeveer 3 minuten.
 5. Voeg de peultjes en de garnalen toe samen met het water en stoof de peultjes zo’n 8 minuten gaar op half vuur; ik hou van een stevige bite, de peultjes moeten nog knapperig zijn.de indomama- tumis- pollong

Meng dan het zout, de ketjap en het limoensap er door en serveer dit gerecht warm.

de indomama -tumis pollong
Tumis pollong

 

Snel klaar en best eenvoudig te maken, vind je niet?

Lekker met warme, gestoomde rijst en goed te combineren met een tahu/tempégerecht of met een vis/vlees- of eigerecht. Wij hebben dit gegeten met gekruide kippendijfilets uit de oven, mjamm !

 

 

 

 

2 gedachtes over “Tumis pollong, groentengerecht met peultjes

Geef een reactie