Voor dit gerecht heb ik mij laten inspireren door Lonny Gerungan, jullie zullen hem ongetwijfeld kennen als tv-kok en als presentator van het televisieprogramma ” De reistafel “.
Ik ben een echte fan van Lonny, hij kookt met verse ingrediënten, houdt net als ik van heet eten en zijn uitleg is helder en duidelijk. Bovendien zien zijn kookboeken er prachtig uit, want de presentatie van zijn gerechten vindt hij net zo belangrijk als het bereiden ervan. Bij het fotograferen van zijn gerechten wordt er dan ook gebruik gemaakt van de prachtigste accessoires ‘props’ , zoals batik, houten planken, rotan mandjes en stenen schalen. I love it en heb dan ook vier van zijn kookboeken in mijn kast staan!
Voor zijn kookboek ” De origineel Indonesische keuken ” reisde Lonny dwars door Indonesië en eindigde tot slot op Bali, het eiland waar hij in 1956 geboren is.
BABI BASE MANIS is dan ook een Balinees recept, waarbij hij gebruik maakt van twee soorten ketjap: ketjap manis – zoete ketjap- en ketjap asin, de zoute variant.
In de supermarkt heb je veel keuze in allerlei ketjapmerken, maar ketjap manis wordt het meest gebruikt bij de bereiding van Indonesische gerechten. Deze ketjap hoort dik en stroperig te zijn, dit komt de smaak ten goede! Maar het gerecht gaat er ook mooier uitzien door het gebruik van de juiste ketjap!
Laten we aan de slag gaan! Het is een makkelijk recept zonder cobèk of keukenmachine.
Benodigdheden: (voor 3 personen)
- 400 gram varkenslappen
- 4 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 3 kleine lomboks (je kunt het zo heet maken als je wilt)
- stukje gember ‘djahé‘ van ongeveer 2 of 3 centimeter
- 4 el ketjap manis (zoete ketjap), ik gebruikte Ketjap Manis A met de rode dop
- 2 el ketjap asin (zoute ketjap), te koop bij de toko
- 150 ml water
- scheutje olie
- zout en zwarte peper
Bereiding:
- Snijd het vlees in blokjes.
- Schil de sjalotjes en knoflook en snij ze fijn.
- Schil ook de djahé en snij ze in dunne plakjes.
- Snij de lomboks in grove ringen.
Ingrediënten Babi base manis - Verhit de olie en fruit de sjalotjes en de knoflook. Voeg de gember en het vlees toe en braad dit twee minuten aan op hoog vuur.
- Doe de ketjap manis, de ketjap asin erbij en braad nog 1 minuutje aan; kruid ze met wat zout en flink veel zwarte peper.
- Voeg dan het water toe en laat het vlees 10 minuten sudderen op laag vuur, met het deksel op de pan. Niet geheel afsluiten, het ketjap-vocht komt flink omhoog.
- Haal de deksel van de pan, voeg de lombok toe en laat het vlees nog 20 minuten sudderen op laag vuur. Door het vocht kan dit gerecht lekker gaar worden en indikken en komt het er stroperig uit te zien.
Babi base manis Babi base manis, stroperig door de dikke ketjap manis Tip: Als je dit gerecht pas de volgende dag eet, wat àltijd lekkerder smaakt, verwijder dan de schijfjes djahé. Dit gaat anders erg overheersen.
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Hallo, ik heb dit gerecht gemaakt het smaakte heerlijk gewoon gegeten met witte rijst en komkommer en te vergeten mijn ze gemaakte sambal
Hoi, wat een leuke reactie! Altijd blij te horen dat een recept gesmaakt heeft, bedankt voor je feedback!
Kon geen varkenslappen krijgen alleen de magere versie die lang moet stoven! Heb hamlappen 800gr. gebruikt en alle ingrediënten verdubbelt maar kreeg niet een stroperig geheel maar een dunne saus die ik heb ingedikt met ontbijtkoek. Was wel heel lekker.
Hoe kan dat? En is het beter om i.p.v hamlappen dan schouderkarbonades te gebruiken afgesneden van het bot?
Wil het graag nog een keer maken maar dan stroperig, dik.
Hoi Vonne, allereerst hartstikke leuk dat je het recept Babi Base Manis hebt uitgeprobeerd!
Ik zou, als je het weer gaat maken, niet het vocht verdubbelen maar wèl die benodigde hoeveelheid gebruiken waarbij het vlees net onder water staat. Check dan regelmatig of er nog water bij moet, als je de indruk krijgt dat het droog kookt, giet je er wat bij. Geldt ook voor de ketjap, probeer eerst 1,5 x zo veel, proef dan of er meer ketjap bij moet.
Zelf gebruik ik liever varkenslappen en/of schouderkarbonades, ik vind hamlappen iets te droog.
Ik hoop dat je er wat mee kunt, succes hoor!
Hallo,
Ik eet geen varkensvlees
Welke runderproduct raad je aan?
Er zijn zoveel..sucade, ribeye etc
Alvast bedankt..
Hi Solange, ik zou gaan voor doorregen runderlappen. Een ietwat vette soort dat je prima kunt laten sudderen. Check tussendoor of er wat water bij moet, omdat je runderlappen langer moet laten koken.
Succes!
Superbe!!
Wil dit gaan maken maar kan het ook met kipfilet of kippedijen want mn schoonzoon eet geen varkensvlees
Ja hoor Vera, dit recept is goed te doen met kip.
Ik zou dan wel voor de kippedijen gaan, die zijn wat malser en vetter.
Ook zou ik de suddertijd van 20 minuten aanpassen, probeer eerst 10 minuten op klein vuur. Is de saus ingedikt, prima! Toch nog te dun, sudder dan nog wat langer door…
Misschien ook de hoeveelheid water minderen, er komt ook wat vocht uit de kippedij.
Succes en eet smakelijk!
Is dit recept geschikt voor de slowcooker? Zoja, hoelang raad jij aan?
Hallo Jerry, volgens mij moet dit recept kunnen in de slowcooker. Via Google zou je varkensvlees op slow/medium stand zo’n 6-8 uur moeten garen en dan wordt het lekker mals… Succes!