Tempéh kemul

tempé- kemul

TEMPÉH KEMUL is niet echt een bijgerecht/snack dat iedereen kent.
Waar velen de tempéh kennen als onmisbaar ingrediënt in de Indische keuken, ( zie ook mijn post Tahu en tempeh met peteh bonen) , is tempéh kemul toch vrij onbekend.

Tempéh kemul‘  is letterlijk vertaald ’tempéh in een jasje/dekentje’; de schijven tempéh worden hierbij gewenteld in een kruidig deegjasje en daarna gefrituurd. Hierdoor krijgt het een krokante, smaakvolle bite. Doordat de tempéh neutraal van smaak is én makkelijk smaken opneemt,  leent het zich hier prima voor!

Hoewel tempéh kemul van oorsprong een Oost-Javaans gerecht is, wordt het op heel Java gebakken en gegeten.
Ook mijn moeder maakte dit zo af en toe, wij hebben als kind de tempéh in allerlei verschillende smaken en gerechten mogen proeven! Echte nostalgie dus … Probeer dit ook eens!tempé-kemul

TEMPÉH KEMUL ( voor 2-3 personen):

Benodigdheden:

  • ½ tempéh
  • 100 gr rijstemeel (te koop bij de toko)
  • 40 gr tapiocameel (te koop bij de toko)
  • 80 ml cocosmelk
  • 75 ml water
  • 1 tl ketumbar
  • 1 tl kunyit
  • 1 teentje knoflook
  • 2 kemirinoten (te koop bij de toko)
  • 2 lente-uitjes
  • wat olie om te frituren
  • 1 volle tl zout, het beslag kan dit wel hebben door de hoeveelheid meel en vocht.

Bereiding:

  1. Snijd de tempéh in 12 dunne schijven; snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes en zet dit even apart.
  2. Voeg de twee meelsoorten bij elkaar in een kom en roer de cocosmelk en het water erdoor.
  3. Wrijf de kruiden fijn in een cobèk of keukenmachine en lepel deze bumbu door het meelbeslag. Voeg het zout en de ringetjes lente-ui toe.
  4. Verhit de olie in een wadjan of pan; dompel ondertussen de tempéh-schijven door het meelbeslag.

    tempé- kemul
    Het deegbeslag moet dikker zijn dan pannenkoekbeslag, daarna frituren in de olie.
  5. Frituur de tempéh aan beide kanten tot er een krokant laagje ontstaat; zorg er voor dat de schijven elkaar niet raken, door het deeg kan de tempéh aan elkaar plakken.
  6. Het lekkerst is, als je ook het deegbeslag meebakt. Tijdens het frituren giet je een eetlepel beslag over elke tempé-schijf. Mjammie!
    tempé- kemul
    Door het meelbeslag mee te frituren, krijgt de tempéh een ‘grillige’vorm.

     

    tempé- kemul
    Lekker als snack of als bijgerecht bij groente!

    Tip: de tempéh is het meest krokant als je het dezelfde dag opeet; ondanks het bewaren in een luchtdicht bakje verliest de tempé de volgende dag toch zijn knisperigheid.

    Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

    Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 gedachtes over “Tempéh kemul

Geef een reactie