Oblok-oblok

oblok- oblok

Oblok-oblok is een klassiek Indisch recept, dat veelal bekend is bij de oudere generatie Indo’s.

Terugdenkend aan mijn jeugd, kan ik mij nog herinneren dat mijn moeder dit groentengerecht zo af en toe op tafel zette. Zij verwerkte hierin verschillende soorten groenten,  maar sperciebonen waren hierbij toch wel het belangrijkste ingrediënt. Oblok-oblok is een heerlijke combinatie van groenten, tahu en tempé en als hoofdgerecht zeer geschikt.

Over ingrediënten gesproken: in de ‘sayur lodeh’ – groenten in cocossaus – wordt deze combinatie van tahu, tempé en groenten ook gebruikt. Ik kreeg dus een paar keer de vraag wat nou het verschil was tussen oblok-oblok en sayur lodeh.

Om deze vraag te beantwoorden, beweeg ik mij op glad ijs. Immers…. iedereen maakt zijn eigen versie van beide gerechten.
Zelf heb ik bij de oblok-oblok de tempé vooraf gebakken, wat ik bij de sayur lodeh dus niet doe. En voor mij hoort bij de sayur lodeh maïskolfjes, ‘rebung’ – bamboescheuten- en petehbonen, echte typische ingrediënten voor in de sayur lodeh.
Maar…. dit is mijn versie van de oblok-oblok. Het belangrijkste is, dat dit groentengerecht heet moet smaken, lekker pedis dus!

OBLOK-OBLOK  (voor 3 personen)   

Benodigdheden:

ngrediënten oblok-oblok
Ingrediënten oblok-oblok
 • ½ blok tahu
 • ½ blok tempé
 • 2 rode uien
 • 150 gram sperciebonen, in stukjes gesneden
 • 100 gram winterpeen, in stukjes gesneden
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 salamblaadjes
 • 2 rode lombok
 • (2 el sambal trassi, optioneel, heb ik niet gebruikt ivm de smaak van mijn lezers)
 • stukje laos van 2 cm of 2 tl laospoeder
 • 2 tl trassipoeder
 • 500 ml water
 • ¼ santenblok
 • zout naar smaak
 • olie om te frituren

Bereiding:

 1. Snijd de tahu en tempé in blokjes van 1 cm en frituur dit kort in de olie. Laat dit uitlekken op wat keukenpapier.tahu- en- tempé oblok-oblok
 2. Wrijf de uien, knoflook, trassi en geschilde laos fijn in een cobèk of maal dit fijn in een foodprocessor. Snijd de lombok apart in schuine stukjes.
 3. Bak deze bumbu eventjes aan in wat olie en voeg de salamblaadjes en de schuin gesneden lombok toe.
  bumbu-oblok-oblok
  Bumbu voor de oblok-oblok.

   

 4. Voeg de groenten toe in de wadjan, roer dit even door de bumbu.
 5. Doe het water erbij, samen met ¼ santenblok. Laat dit 10-15 minuten op klein vuur indikken, zodat de santen kan smelten. Géén deksel op de pan!
 6. Op het laatst doe je de tahu en tempé erbij, roer nog even om en laat dit 1 minuutje meekoken.oblok-oblok

Proef nog even of het lekker smaakt en voeg zout of suiker naar smaak toe.oblok-oblok

 

oblok-oblok
Oblok-oblok, ziet er lekker uit, toch?

 

Tip: Mocht je dit gerecht pas de volgende dag eten (altijd lekker, dan trekken de smaken er goed in!), dan kun je het beste de santen niet vooraf erbij doen. Dus pas de volgende dag tijdens het opwarmen, dit in verband met bederven of schiften. Zeker met warm weer moet je voorzichtig zijn met santen.

Selamat makan!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.

 

 

 

 

12 gedachtes over “Oblok-oblok

  1. Jack says:

   Heerlijk gerecht! Verschil met sayur lodeh: In lodeh doe ik altijd kemiri en geen sereh. In sommige recepten voor Oblok2 doet men er peteh en sereh in. Maar….. het is uiteindelijk de smaak die het doet en er zijn veel mensen die de smaak van peteh niet echt waarderen😃

   1. Yda says:

    Voor mij is het verschil vooral dat sayur lodeh gemaakt wordt door poulet te koken en de bouillon is dan de basis voor de saus. De saus is dunner en meer, een beetje soepachtig. Door de smaken van de kruiden en tempeh, rebung, peteh, enz onderscheidt hij zich sterk van lodeh…

 1. Alma says:

  Alhoewel ik geen fan van tahu ben heb ik dit gerecht toch gemaakt. Gewoon omdat het zo lekker klonk.
  Ik moet zeggen…. het was heerlijk.
  Inmiddels al diverse gerechten gemaakt en allemaal even lekker. Dankuwel indomama. Ik sta elke keer met heel veel plezier te koken.

Geef een reactie