Sinds 2010 help ik mee in de horeca bij de Tong Tong Fair in Den Haag, voorheen heette het de Pasar Malam Besar , letterlijk vertaald : ‘Grote Avondmarkt’.
Aangezien dit mijn 9e jaar wordt, vond ik het leuk om hierover een stukje in mijn blog te schrijven. Altijd leuk om mee te kunnen kijken “behind the scenes” , toch?
IN HET KORT:
Stichting Tong Tong is de oudste Indische culturele organisatie van ons land. Elk jaar organiseert zij de Tong Tong Fair op het Malieveld in Den Haag, waar in de maand Mei verschillende grote, witte tenten verschijnen. De statige tenten met puntige daken zijn al jarenlang een vertrouwd beeld op het grote, groene grasveld in Den Haag.

De Tong Tong Fair is een groot, overdekt Aziatisch cultureel evenement met standhouders uit Indonesië, India, Vietnam, Maleisië, Singapore en Zuid-Korea. Deze standhouders bieden hun koopwaar uit verschillende landen aan, het aanbod varieert van leuke hebbedingetjes als fluitjes en tasjes tot complete rotan meubelen en lampen. Van grappige batik poppetjes tot kleurige Indische schilderijen.
De Tong Tong Fair is een plek geworden, waar familieleden en vrienden elkaar na lange tijd weer tegenkomen. Waar nieuwe vriendschappen ontstaan en oude banden worden verstevigd. Deze ontmoetingen vinden vaak direct plaats na binnenkomst in de grote entree-tent. Leuk om te zien hoe iedereen elkaar vindt, begroet en omhelst na elkaar zo’n lange tijd niet meer gezien te hebben!
Voor de lekkerbekken onder ons is een bezoekje aan de Tong Tong Fair een urenlange ‘must-eat’ beleving.
Met tientallen restaurants en ‘warungs’ (kleine eethuisjes) is de Eetwijk dè plek voor liefhebbers van lekker Indisch en Indonesisch eten. De Eetwijk met zijn vele eetkraampjes waar je kunt kiezen uit zowel specifieke gerechten uit een bepaalde regio als uit traditionele gerechten zoals saté, nasi goreng en gado gado. Geur en kleur typeren deze Eetwijk, het is feitelijk de grootste Indische/Indonesische foodcourt van Europa. Een plek waar je blik wordt getrokken door de vele, verleidelijke snacks en hapjes die torenhoog liggen opgestapeld om opgepeuzeld te worden.
Op de Tong Tong Fair is ook een indrukwekkend divers aanbod van zoete cakes zoals spekkoek, kue lapis, bika ambon, kue mangkok, bolu kukus. Ook koekjes worden er verkocht, die voor mij onbekend zijn en ik niet van huis uit heb meegekregen.
Zo heb ik hier voor het eerst ‘GETAS’ geproefd, een gefrituurd cocoskoekje met een suikerlaag erom heen. Dit heerlijk koekje kende ik nog niet en ik kan het helaas alleen op de Tong Tong vinden! Dus dat wordt elk jaar maar weer geduldig afwachten, totdat ik deze lekkernij weer eens kan proeven! Misschien dat ik in de toekomst dit koekje zelf ga proberen te maken …. ?
TWEE DAGEN VOOR DE OPENING
Direct na het binnenkomen in de grote entree-tent voelt het meteen vertrouwd: de doordringende verfgeur, het gehamer en geboor van de werklui, her en der gereedschap en natuurlijk de begroetende collega’s die elkaar na een jaar weer tegenkomen.
De echte vaklui zijn vanzelfsprekend al weken druk met het opbouwen van de locatie en de verschillende tenten; wij, het horeca-team en anderen die zich opgegeven hebben, kunnen twee dagen voor het begin van de Tong Tong Fair, helpen met het uitpakken en schoonmaken van alle pallets met keukenspullen.
Maar we gaan natuurlijk eerst kijken hoe onze werkplek voor de aankomende 11 dagen eruit ziet. Elk jaar verandert de look en inrichting van onze stek, dus het blijft altijd spannend om te zien hoe het erbij staat en hoe vergevorderd de werklui zijn.
Zoals we al vermoedden, moet er nog héél veel gebeuren. Gelukkig zijn de muren al geschilderd in de welbekende, frisse groene kleur, ligt de vloer al en staan de tafels en stoelen keurig tegen de wand opgestapeld. We hebben het wel eens kaler en leger aangetroffen! Vitrines staan te wachten om uitgepakt te worden, electriciens wachten op instructie waar de stopcontacten aangelegd moeten worden, zodat ze daarna lampen en spotjes kunnen ophangen.

Nog even een praatje maken met de Nyonya’s, twee dames die al jarenlang met hun standje tegenover ons staan. Het uitzicht op hun mooi uitgestalde cadeauartikelen en woondecoratie uit Bali is altijd een lust voor het oog geweest.
Ook heel leuk om de standhouders van de Indoshop schuin tegenover onze werkplek weer te ontmoeten. Zij verkopen werkelijk alles wat je nodig hebt om Indisch/Moluks te koken, alle koekjesvormen van ‘kuegoyang’vormen – wiebelende koekjes – tot tjendol-zeven en lemper-vormen. Van ‘soetils’ opscheplepels en rijstlepels tot eetmandjes … heerlijk om daar rond te neuzen!
En natuurlijk stiekum mijn meest favoriete kraampje, ik kom elk jaar met iets leuks thuis! Ook online kun je allerlei kookaccessoires,- en benodigdheden bestellen via https://www.indowebshop.nl/

Voordat we aan de slag gaan, doen we nog even een rondje door de grote Grand Pasar tent en langs de vernieuwde route van de Eetwijk.


Het is duidelijk dat er nog ontzettend veel moet gebeuren, overal staan dozen, stapels planken, volle kratten, gereedschap en oogt het nog als een verlaten dorp. Zoals elk jaar denken wij dat het echt niet goed gaat komen in deze twee dagen voor de opening, maar toch …. met alle inzet en inspanning van iedereen lukt het ècht om de deuren van de 60e Tong Tong te openen en iedereen te verwelkomen! ‘Selamat datang’ oftewel ‘Welkom’!
Kijk voor meer informatie op de website van de tong tong fair.
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Zou graag willen helpen in de keuken of in ieder geval met serveren van de Indische maaltijden.
Ben er wel bekend mee want ik kook het zelf allemaal al vanaf mijn 14e jaar en ben nu 75jr geworden.
Hallo Irma,
Wat leuk dat u wilt komen werken voor de Tong Tong. Alleen … wij maken geen Indische maaltijden, helaas, dat doen alleen de restaurants in het Eetpaviljoen. U zou hen dan moeten benaderen.
Ik werk in de horeca voor de Tong Tong organisatie, waarbij ik o.a Indische snacks en drankjes verkoop aan het publiek en samen met het team verantwoordelijk ben voor onze stand.
Heeft u misschien een mailadres, dan kan ik het adres mailen waar u de sollicitatie naar toe kunt richten en kan ik u er meer over vertellen.
Dank u wel voor uw reactie en hoop uw mail spoedig te ontvangen.
Vriendelijke groet,
Cynthia
de Indomama.
Hallo Cynthia Indomama ik heb je dit jaar gemist op de TTF ! Liefs
Hi Hedy, wat een ontzettend lief berichtje van u!
Ik vond 10 jaar horeca draaien bij de TTF eigenlijk wel een mooie periode om af te sluiten.. Maar nadat ik vele collega’s heb gesproken en even in onze personeelskantine heb gekoekeloerd, begon het toch wel weer te kriebelen..
Wie weet in 2023…
Liefs, uw naamgenootje x