OERAP, een Indisch groentegerecht

oerap

Dit bijgerecht zit boordevol knapperige groenten! Het is een makkelijk te maken groentegerecht vermengd met gekruide, geraspte cocos.

Je kunt eindeloos variëren met verschillende groenten, maar toch zijn sperziebonen oftewel ‘kacang panyang’ (kouseband, je kent ze wel van de Surinaamse roti), kool en taugé de basisingrediënten. Neem een kijkje in je koelkast om te zien wat er nog ligt; spinazie, andijvie, komkommer en eventueel fijngesneden wortel zijn ook geschikt voor dit veelzijdige groentengerecht.

Dit groentegerecht hoeft niet gestoofd, gewokt, gekookt of gebakken te worden. Door alleen de groenten lichtjes te koken of te stomen, is het een makkelijk te maken bijgerecht. De geraspte cocos vermengd met verschillende kruiden is hierbij de smaakmaker.

Het lekkerste is om dit gerecht koud te eten, dus ideaal bij het warme weer van de laatste tijd. Waar je wel op moet letten is dat gerechten die bereid zijn met cocos, snel kunnen bederven. Bewaar de restantjes van dit gerecht dus afgekoeld in de ijskast.

Laten we beginnen!

OERAP 

Benodigdheden:

urap
Ingrediënten urap
  1. 2 ons sperziebonen
  2. 2 ons taugé
  3. ¼ kool,  dit kan spitskool of witte kool zijn
  4. 4 el geraspte cocos, te koop bij elke supermarkt of toko
  5. 2 kleine uien
  6. 2 ‘djeruk purut’ bladeren – limoenblad- te koop bij de toko; zie ook mijn post over Indische kruiden
  7. 1 rawit of meer, je kunt het zo heet maken als je lekker vindt
  8. 1 ½ tl kencur
  9. 2 teentjes knoflook
  10. klein stukje trassi of 2 tl trassipoeder
  11. één tl zout
  12. 1 tl suiker
  13. wat olie
  14. wat water.

Bereiding

  1.  Kook of stoom de groente gaar, begin eerst met de sperziebonen en eindig met de taugé.  De groente hoort nog een knapperige bite te hebben, kook dus niet te lang door. Laat de groenten afkoelen.
  2. Schil de uien en snij ze wat kleiner, pel de teentjes knoflook en verwijder de steeltjes van de djeruk purut blaadjes. Snij ook deze blaadjes wat kleiner. Doe deze kruiden daarna in de blender samen met de rawit, kencur, suiker en trassi en maal tot een gladde ‘bumbu’ – kruidenpapje-
  3. Schep de 4 el geraspte cocos in een diep bord en besprenkel dit met wat water. Door dit 30 seconden in de magnetron op te warmen, zet de cocos wat uit en wordt het wat smeuïger.
    bereidingswijze-urap
    Bovenste foto: Plaats de geraspte cocos, besprenkeld met wat water, 30 sec in de magnetron. Onderste foto: Meng de bumbu met deze cocos goed door elkaar.

     

  4. Fruit de bumbu lichtjes aan in wat olie, voeg het zout toe.
  5. Meng op een bord de bumbu met de cocos, deze krijgt meteen een andere kleur.
  6. Doe de afgekoelde groenten in een schaal en meng de cocosmassa er doorheen. Voeg naar smaak een ietsiepietsie zout toe. De kencur zorgt voor een echt typische geur en smaak mmm… KLAAR!
    oerap
    Oerap, verse groente vermengd met gekruide cocos

    oerap

    Je zult merken dat dit gerecht een lichte, limoenachtige smaak heeft. Heerlijk fris bij dit warme weer!

    Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

    Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.

5 gedachtes over “OERAP, een Indisch groentegerecht

  1. Manolito van Galen says:

    Hoi Cynthia,

    Ziet er heerlijk uit.
    Maar wat dient er met de kencur te gebeuren?
    Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

Geef een reactie