Sambal goreng boontjes

sambel goreng- boontjes

Sambal goreng boontjes is een groentegerecht dat niet mag ontbreken in de  Indische keuken.  Een echte klassieker, die iedereen wel kent en door velen gemaakt wordt.

Daarom zijn er vele, gevarieerde recepten van sambal goreng boontjes: met/zonder sereh, met/zonder asem, wel of geen tomaten erbij, wel of geen toevoeging van Maggi en ga zo maar door…… Ik heb zelfs een recept gevonden met djeruk purut erbij (limoenblad)

Ook ik ben opgegroeid met sambal goreng boontjes; mijn moeder maakte dit af en toe zelfs van snijbonen die ik, als oudste dochter, schuin moest doorsnijden. Ikzelf vond dat wel mooier staan in het gerecht dan de gebruikelijke gebroken sperziebonen. Maar meestal aten wij dit gerecht gewoon van sperziebonen, simpeler, sneller en goedkoper.

De eerste keer dat ik zelf Indisch kookte, koos ik dus voor sambal goreng boontjes!  Lang geleden al weer, ik was nog geen 20 en kookte dit toendertijd voor mijn vriendje die op kamers zat. Nu bekend als de Indopapa, jaja….
Ik weet nog hoe trots ik was toen de keuken zich al gauw vulde met de heerlijke geur van gebakken ui, knoflook en trassi. Het rook vertrouwd en ik kreeg gelijk het idee dat ik goed bezig was!

In de loop der jaren ben ik wat meer ingrediënten gaan toevoegen; het gerecht is vrij kleurloos, dus doe ik er zo nu en dan wat fijn gesneden rode paprika bij (voor de kleur), afhankelijk of ik nog een restje in de koelkast heb liggen. Of ik doe er soms een tomaatje bij om de saus mooi te kleuren. Of een extra rawitje of lomboh om het nóg heter en meer ‘pedis’ te maken, dit komt ook de kleur van de saus ten goede.

Het gerecht is makkelijk te maken en snel klaar, dus perfect voor een doordeweekse maaltijd! Ik heb in de loop der tijd sambal goreng boontjes blijkbaar zó vaak voor mijn gezin gemaakt, dat mijn meiden beweren dat “ze het niet meer lusten” … te vaak gegeten …..
Sambal goreng boontjes laat zich goed combineren met bijvoorbeeld een lekker tahu-gerecht, zoals belado tahu, of met een sappig vleesgerecht zoals  babi base ketjap. Samen met het bijgerecht sambal goreng kentang stel je dus makkelijk en snel een mini rijsttafel samen! En ook hier geldt: maak het gerust een dag van te voren klaar, de smaken trekken er dan goed in, lees : nòg lekkerder …!

Zullen we aan de slag gaan?

 

ingrediënten- sambel goreng -boontjes
Ingrediënten sambal goreng boontjes. (de lichtgekleurde lomboh heb ik geplukt van het lombohplantje van mijn dochter, zo leuk!)

 

SAMBAL GORENG BOONTJES (voor 2 personen)

Benodigdheden:

  • 250 gram sperziebonen
  • 1 klein tomaatje (naar eigen keuze, je kunt dit ook weglaten)
  • restje paprika (idem)
  • 25 gram santenblok (dat is 1/8 van een blok santen)
  • 2 lomboh (je kunt het zo mild/heet maken als je zelf lekker vindt)
  • teentje knoflook
  • 1 cm verse laos, of 2 tl laospoeder
  • 1 salamblad
  • 2 tl trassi
  • 1 klein uitje (staat niet op de foto)
  • 150 ml water
  • snufje zout

Bereiding: 

  1. Was de boontjes, haal de eindjes eraf en snijd ze in stukken.
  2. Schil de ui, het stukje laos en pel het knoflookteentje.
  3. Wrijf deze kruiden samen met de trassi, de lomboh en het zout in een ‘cobèh’ -vijzel- of in een keukenmachine. Dit wordt de ‘bumbu’ , het kruidenpapje.

    bumbu- voor -de- sambel -goreng boontjes
    Voorbereiding voor de sambal goreng boontjes
  4. Fruit deze ‘bumbu’  in wat olie in een pan; snij het tomaatje in stukken en voeg dit toe aan de ‘bumbu’. De sperziebonen kunnen er ook bij,  bak ze even mee. 

    sambel- goreng- boontjes
    De tomaatstukjes kleuren de saus mooi rood.
  5. Voeg het water en het salamblad toe en laat dit gerecht 8 minuten op klein vuur lekker pruttelen. Hou het deksel op de pan.
  6. Doe de santen erbij, laat dit 2 minuten zonder deksel meekoken. Op het laatst voeg je de fijngesneden paprika toe.
  7. Je ziet nu dat de tomaat wat ‘stukgekookt’ is. De saus is door de santen wat dikker. Kruid naar eigen smaak zout en/of suiker bij.

Ruikt het al lekker in je keuken? Makkelijk receptje, toch?sambel- goreng- boontjes

 

sambel- goreng- boontjes
Sambal goreng boontjes, het meest gemaakte Indische groentegerecht.

Tip: Je kunt ook alle fijngesneden ingrediënten gewoon fruiten in de olie, zonder fijn te malen in de blender. Net zo makkelijk !

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.

 

 

 

20 gedachtes over “Sambal goreng boontjes

  1. IJsbrand Vreugdenhil says:

    Een vertrouwd recept, maar het heet op z\n Nederlands boemboe, de pasta. In het Nederlands wordt de U nooit als OE uitgesproken, en met nooit, bedoel ik nooit, er zijn geen uitzonderingen behalve in Duitse namen en eigennamen, maar dat is dus geen Nederlands.

    Afgezien daarvan is het een prima recept, ga zo door.

  2. deindomama says:

    Hallo IJsbrand, misschien is het beter te begrijpen als je er van uitgaat dat ‘boemboe’ geen Nederlands woord is, maar een oud Maleis woord. En na de onafhankelijkheidsverklaring werd er in Indonesië een gemeenschappelijk spellingstelsel gebruikt, waarbij vele oude lettercombinaties zijn vervangen. Dus ook woorden geschreven met ‘oe’ (boemboe, oude spelling), deze werden vervangen door woorden met een ‘u’ (bumbu, nieuwe spelling). Kroepoek schrijf ik ook af en toe als ‘krupuk’, ketimoen (komkommer) kun je ook schrijven als ‘ketimun’ waarbij je dit uitspreekt als een ‘oe’.

    Voor meer informatie klik op de link https://nl.wikipedia.org/wiki/Verschillen_tussen_Indonesisch_en_Maleisisch

  3. Mirama says:

    Ik was op zoek naar een lekkere, eenvoudige versie van sambal goreng boontjes. Mijn moeder kookte de heerlijkste indische gerechten zonder teveel ingrediënten. Helaas kan ik haar niet meer om het recept vragen, maar dit komt heel dichtbij! Dank voor dit recept, dit is een blijvertje.

  4. Eric Rietzschel says:

    Vandaag dit recept gemaakt; heerlijk! Ik heb er een halve theelepel djinten bij gedaan als tegenhanger van de (naar mijn smaak) altijd wat ‘zachte’ smaak van laos. En dan heb ik daarna de ‘saus’ een tijd heel zacht laten sudderen met salamblaadjes en sereh erin, alvorens de boontjes erbij te doen. 😋

Geef een reactie