Een toetje hoeft niet altijd zoet te zijn en hoeft niet alleen aan het eind van een maaltijd gegeten te worden.
In Indonesië worden zoete koekjes, gestoomde rijstcakes, krokante zoete ‘pisang goreng’ – gebakken banaan- , ‘roedjak manis’ – zoete fruitsalade – de hele dag door aangeboden door straatventers of in eetkraampjes verkocht. Wie zin heeft in een tussendoortje hoeft alleen maar de straat op te gaan of te luisteren naar de vertrouwde klanken waarmee deze venters hun komst aankondigen.
Ik kan mij nog herinneren dat tijdens onze vakantie op Bali verscheidene straatventers op het strand hun stalletje hadden neergezet, waar wij deze overheerlijke zoetzure roedjak van vers fruit konden kopen.
Als toonbank gebruikten zij gewoon een simpele houten of triplex plank met daarop alle ingrediënten en keukenspullen die zij voor de roedjak nodig hadden. Heerlijk tropisch fruit zoals ananas, papaya, manga of nangka lag dan opgestapeld op de toonbank. Een paar goedkope, felgekleurde krukjes werden neergezet rondom hun ‘toonbank’ en aanschuiven maar! Wij, toeristen, kregen deze roedjak vers gesneden en netjes in een kommetje met een vorkje geserveerd, maar er waren ook straatventers die hun roedjak van te voren hadden gemaakt en in plastic zakjes verkochten. Een kleurig, vrolijk beeld vormden deze kraampjes, waar hun klanten voornamelijk uit schoolkinderen bestonden.
Ook mijn moeder maakte vroeger roedjak manis voor ons.
Zij was afhankelijk van het aanbod fruit van dat moment, maar vooral in de periode dat overal manga’s op de markt werden verkocht, maakte zij heerlijke roedjak manis. Zij gebruikte altijd harde, onrijpe of halfrijpe vruchten, dat was het lekkerst! Bij zachte, rijpe vruchten gaat anders de smaak van het fruit overheersen. De smaak van stevig, friszuur fruit gecombineerd met de spicy zoetzure saus, is een echte lekkernij !
Nadat ik verschillende verhoudingen heb uitgeprobeerd, jammergenoeg heb ik geen recept van mijn moeder meer, kwam ik uit op het volgende:
ROEDJAK MANIS (voor 4 personen)
Benodigdheden:
- 2 Granny Smiths appels
- 1 manga, bij voorkeur hard en half rijp
- 1 peer, bij voorkeur hard en half rijp
- ½ komkommer
- 2 schijven ‘gula djawa’ Javaanse suiker (te koop bij de toko, zie foto)
- 1 el ‘asem’ keuken tamarinde (te koop bij de toko, zie foto)
- ½ tl ‘petis udang’ garnalenpasta (te koop bij de toko, zie foto)
- 1 tl sambel (je kunt het zo heet maken als je zelf lekker vindt)
- 1 lomboh
- ½ tl zout
- 4 el water
Bereiding:
- Laat de schijven ‘gula djawa’ in het water in een steelpannetje op klein vuur oplossen.
- Voeg de ‘asem’ tamarinde, de ‘petis udang’ en het zout toe. Roer even goed door totdat de suiker opgelost is. Snijd de lombok in kleine ringetjes en doe dit door het sausje, eventueel ook de sambel als je voor ‘pedis’ spicy kiest. Wees voorzichtig met proeven: gesmolten suiker is héél warm!
Bovenste foto: Gula djawa (Javaanse suiker) Middenste foto: Asem (keuken tamarinde) en petis udang (garnalenpasta) Onderste foto: Laat de gula djawa op klein vuur oplossen in het water, voorzichtig met proeven … warm !!\ Laat het suikerpapje afkoelen, dit dikt vanzelf in waarna het stroperig wordt.
Schil de appels en de manga; de peer en de komkommer kun je ongeschild laten, verwijder wel met een eetlepel de binnenkant van de komkommer. Snijd daarna al het fruit en komkommer in kleine blokjes.

4. Als het sausje is afgekoeld, giet je dit over het fruit. Doordat de saus wat stroperig is, blijft dit lekker aan het fruit kleven. Klaar !!


Tip: Natuurlijk kun je voor deze roedjak manis ook andere fruitsoorten gebruiken, halfrijpe ananas is hiervoor ook geschikt. Mijn moeder deed er bijvoorbeeld rode besjes bij, zelf vind ik dit niet lekker … maar ze zullen qua kleur zeker niet misstaan in deze fleurige fruitmix !
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Eindelijk eens iemand die de Nederlandse naam gebruikt: MANGA.
Mijn compliment!
Roedjak kun je mij voorzetten als eerste keuze over welk toetje dan ook, inclusief baba de camelo, baba rhum of (mmmmmm!) tatin.
Zoals met veel toetjes heeft iedere familie eigen interpretaties en wie zijn wij om diegenen als “fout” te betitelen.
Ik wil daarom alleen aangeven dat de suiker-mijdenden of diabeten onder ons de gula djawa eenvoudig kunnen vermijden door het te vervangen met een paar eetlepels ketjap manis. En als je ketjap gebruikt heb je eigenlijk geen zout meer nodig!!
Nog iets dat ik onlangs leerde van een Braziliaanse kweker: ananas of abacaxi wordt als een van weinige vruchten gekapt als de vrucht volledig rijp is. Houd daar rekening mee.
Slamat makan👍
Goedenavond Charlie,
Ik ben opgegroeid met de naam Manga, ik ben één van de weinigen, en heb nooit geweten dat dit de Nederlandse benaming is…. Waarom wordt dit steeds Mango genoemd, weet u dat misschien?
Goed om te weten dat ananassen worden gekapt als de vrucht echt rijp is. Ik zou in de supermarkt voor de halfrijpe gaan, deze rudjak is toch het lekkerst met zoetzuur fruit…