Paksoi en tahu in oestersaus

Sinds ik mijn blog heb, doe ik veel inspiratie op bij Instagram. Leuk om daar ideëen op te doen en mij te verlekkeren aan heerlijke koekjes, gerechten en snacks die zó ontzettend mooi op de foto zijn gezet door allerlei fotografen, foodbloggers en andere foodliefhebbers! En natuurlijk kijk ik met een kritisch oog naar de kleurenkeuze, compositie en fotoprops die er gebruikt zijn. Ik kan er altijd wat van leren!

Zo ook dit wokrecept van  TOFU OYSTER SAUCE, van Rita April uit Oost-Java @rita_april. Het recept sprak mij meteen aan, waarschijnlijk omdat ik thuis bijna op dezelfde manier en met dezelfde kruiden mijn groenten wok. Heel toevallig … Ook had ze het gerecht héél smakelijk gefotografeerd, de blokjes tahu en de stukjes groenten oogden lekker knapperig in de schaal. Heerlijk!

PAKSOI

Voordat we aan de slag gaan, deel ik even een weetje over deze groenten.

Paksoi, een dikke bos witte stengels met grote, groene bladeren aan de bovenkant. Deze witte stengels zijn lekker knapperig en hebben daardoor bij het bereiden wat meer tijd nodig dan de groene bladeren.

Paksoi is een koolsoort dat oorspronkelijk uit China komt. Het kan op verschillende manieren bereid worden: je kunt het stomen, koken, bakken en wokken.
Volgens de site van gezondheidsnet.nl : … “Paksoi zit boordevol vitamines en mineralen. In 100 gram paksoi zit al meer dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. En bijna 75 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Paksoi bevat ook calcium, ijzer, mangaan, fosfor, kalium en magnesium. En dat terwijl in 100 gram rauwe paksoi slechts 14 kilocalorieën zitten”.  

Goed om te weten, toch? En altijd handig dat vitaminen, vezels en smaak behouden blijven door de korte bereiding van het wokken. Okee, aan de slag!

PAKSOI EN TAHU IN OESTERSAUS (voor 3-4 personen)

Benodigdheden:


ingrediënten- paksoi -en -tahu- in- oestersaus

 • 250 gr tahu
 • 300 gr paksoi
 • 1 ui
 • stukje ‘djahé’ gember, ongeveer 2 cm (of 2 tl djahépoeder)
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 lomboh
 • 3 tl oestersaus
 • 2 tl soyasaus (Chinese ketjap, deze is zout van smaak)
 • 1 tl suiker
 • zout, peper naar eigen smaak
 • beetje olie om te bakken (staat niet op de foto)

Bereiding:

 1. Snij de tahu in plakken en daarna diagonaal in driehoekjes; je kunt dit natuurlijk ook in blokjes snijden, wat jij makkelijk vindt. Bak dit lichtjes in wat olie.
 2. Snij het kontje van de paksoi af, waardoor de bladeren loskomen en was de groenten. Snij nu in reepjes en leg de witte delen en groene stukjes apart.

  ingrediënten- paksoi -en- tahu- in- oestersaus
  De gesneden tahu en paksoi
 3. Pel de ui en snij dit in kleine stukjes; schil de teentjes knoflook en snij de lomboh  en gember in ringetjes.
 4. Verhit wat olie in een wok en fruit hierin de ui, lomboh en gember. Pers de teentjes knoflook uit en wok dit mee. Het vuur staat halfhoog.

  ingrediënten- paksoi- en- tahu- in- oestersaus
  Bovenste foto: fruit de kruiden lichtjes aan. Onderste foto: wok eerst de witte stengelstukjes, deze hebben wat meer tijd nodig.
 5. Voeg de paksoi toe, eerst de witte stukjes van de stengel, daarna de groene bladstukjes.
 6. Roer dit goed om en voeg de suiker, de oestersaus en soyasaus toe. Maak dit af met zout en peper naar smaak. Wok de groenten op halfhoog vuur zo’n 3 minuten in de pan.
 7. Tot slot voeg je de gebakken tahu toe, roer goed om en bak dit 1 minuutje mee.
  paksoi- en- tahu- in -oestersaus
  Paksoi en tahu in oestersaus.

  Doe de deksel op de wok, zet het vuur wat lager en laat zo’n 2 minuutjes de groenten koken.

  paksoi- en- tahu- in- oestersaus
  Paksoi en tahu in oestersaus, snel, makkelijk en lekker.

  Ik heb de tijd niet opgenomen, maar volgens mij heb je dit gerecht binnen een half uur op tafel! Wij hebben dit gegeten met warme rijst en gemarineerde schouderkarbonade. Mmmm …

  De Indopapa vond het gerecht iets te bitter smaken, dat komt door de stengels van de paksoi; tip is om te variëren met de suiker, doe gewoon wat je zelf lekker vindt.

  Tip: Je kunt de paksoi vervangen door ‘choy sam’, ook een Chinese koolsoort of door ‘kangkung’  bladspinazie.

  Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

  Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van de links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.

 

 

3 gedachtes over “Paksoi en tahu in oestersaus

Geef een reactie