Ayam rica-rica

Ayam rica-rica

Sinds enige tijd ben ik lid van een Facebook groep, genaamd  “Indische Recepten”. Een groep van ruim 7.000 leden die dezelfde passie delen: Indisch koken en Indisch eten, met natuurlijk nadruk op dit laatste!

Een Facebook groep, waar foto’s van Indische maaltijden worden gepost en Indische recepten en tips worden gedeeld en uitgewisseld. Voor mij echt heel leuk om te lezen hoe anderen koken en te ontdekken dat er 1.001 manieren zijn om bijvoorbeeld sambel goreng boontjes te maken!
Opvallend is ook dat, ondanks de grote keuze van bumbu’s en kant-en-klare zakjes en pakjes in toko’s en supermarkten,  er tòch nog vaak vers wordt gekookt. Serehstengels, djeruk purut, verse djahé, salamblad  … verse kruiden die regelmatig terugkomen in recepten en te zien zijn op de smakelijke foto’s.

Al scrollend kwam ik een stukje over het gerecht AYAM RICA RICA tegen, voorzien van een duidelijk recept en een foto van een grote pan gevuld met sappige kipstukken. Dit recept sprak mij gelijk aan en ik besloot om het uit te proberen.

AYAM RICA-RICA:  SPECIALITEIT UIT NOORD-SULAWESI.

Volgens mijn ‘Facebook collega’ ging het hierbij om een ” authentiek recept uit Sulawesi”. Nader onderzoek op internet leerde mij, dat Ayam rica rica inderdaad een specialiteit  van Manado is, een stad in het noorden van het eiland Sulawesi. Deze regio staat bekend om hun pittige keuken.
‘Rica’  betekent letterlijk ‘chili’  in de lokale taal, en de vertaling van ‘ayam’ is kip, dus vrij vertaald : pittige kip. Een recept met flink wat ‘rawits’  Spaanse pepers en dus erg heet!

In mijn versie van dit recept heb ik deze rawits weggelaten; ondanks dat wij gewend zijn pedis te eten, wilde ik toch rekening houden met de lezers van mijn blog en met mijn dochter die mee-eet. Okee, komt íe:

AYAM RICA-RICA (voor 4-5 personen)

Benodigdheden:

 • kilo drumsticks of andere stukken kip (géén kipfilet, lijkt mij erg droog)
 • 5 sjalotjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 schijfjes djahé of 2 tl gemberpoeder
 • 4 djeruk purut, limoenblaadjes
 • 2 serehstengels
 • 3 lomboh

  ingrediënten- ayam- rica-rica
  Ingrediënten ayam rica-rica
 • pandanblad, uit de vriezer bij de toko
 • ong. 50 gr santen, ik gebruikte een santenblok
 • 350 ml water
 • wat olie om te frituren
 • zout

Bereiding:

 1. Spoel de kip af en dep dit goed droog. Kruid dit even licht aan met wat zout.
 2. Schil de teentjes knoflook, de sjalotjes en de schijfjes djahé en wrijf dit met de lomboh fijn in een cobèk of in een keukenmachine.

  ingrediënten- ayam- rica-rica
  Wrijf de sjalotjes, de knoflook, gember en lombohs fijn in een cobèk of keukenmachine.
 3. Verwijder de nerven uit de ‘djeruk purut‘blaadjes en snijd deze fijn. Deze limoenblaadjes geven het gerecht een frisse smaak, een zuurtje. Kneus de serehstengels en leg er een knoop in.
  Fijngesneden- djeruk purut
  Fijngesneden ‘djeruk purut’  limoenblaadjes.

   

 4. Verhit de olie en fruit hierin 3 minuten de bumbu (lomboh, knoflook, djahé en sjalotjes)
 5. Voeg de serehstengels toe, de fijngesneden djeruk purutblaadjes en het pandanblad. Dit heb ik ook geknoopt, aangezien hij niet meer zo stevig uit de vriezer kwam. Fruit deze verse kruiden 2-3 minuten.

  Ingrediënten ayam rica rica fruiten
  Alle ingrediënten worden gefruit in de wadjan.
 6. Giet 350 ml water bij de bumbu, een flinke tl zout en leg de drumsticks één voor één in de wadjan.Ayam rica-rica
 7. Laat het water eerst koken en stoof dit daana 25 minuten, met deksel op de pan, op laag vuur. Zo wordt de kip gaargestoofd.
 8. Stoof het gerecht dan 10 minuten zonder deksel, het vocht kan dan indikken.
 9. Voeg dan de santen toe, zelf vond ik 50 gr net iets te veel. De saus werd daardoor iets te wit, de cocos overheerst te veel. Ik denk dat 30 gr voldoende zou zijn

Kook het gerecht weer 10 minuten zonder deksel op laag vuur, de santen lost dan op. Roer de saus over de kip, waardoor dit mooi gaat glanzen! Klaar !!

Ayam rica-rica
Ayam rica-rica

 

Wij hebben dit met warme rijst en geroerbakte broccoli gegeten. Een eenvoudig groentengerecht, waardoor de kruiden van de ayam rica-rica goed tot hun recht komen!

Tot slot een tip van mijn ‘Facebook collega’ toen ik deze foto postte : “…. nog even kort in de grillpan of licht aandrukken onder een contactgrill ….” Mjammm !!

 

 

 

0 gedachtes over “Ayam rica-rica

Geef een reactie