Na alle hartige recepten van kip, groenten en tahu is het weer tijd voor een zoetje!
Ik had wel zin in kue lapis en koos een dag zonder afspraken, want deze koek vraagt wel de nodige tijd en aandacht.
Kue lapis is een gestoomde koek met gekleurde laagjes dat heerlijk naar cocos smaakt. ‘Kue‘ betekent ‘koek’ en de vertaling van ‘lapis‘ is : ‘laagjes’. Kortom, een laagjeskoek of een layered cake. Een Indonesische lekkernij met een gestoomd beslag van santen, tapiocameel en rijstemeel. Door de yelly structuur lijkt het misschien een beetje op pudding, ik ken mensen die ervan gruwelen ….
De koek bestaat uit laagjes in twee kleuren, om en om met een andere kleur. De meest gebruikelijke kleuren zijn roze of groen, dat afgewisseld wordt met laagjes wit. Een kue lapis bestaande uit 3 kleuren: roze, wit èn groen wordt ook vaak gemaakt.
Op Instagram heb ik laatst foto’s gezien van kue lapis bestaande uit lila laagjes… of oranje … of blauw … Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest denken, ik hou mij wel aan de traditionele kleuren roze/wit!
Ik heb in dit recept voornamelijk tapiocameel gebruikt, voor velen een bekende meelsoort. Maar voor hen die er nog nooit van gehoord hebben, geef ik hierbij graag wat weetjes:
WAT IS TAPIOCAMEEL?
Tapioca wordt gemaakt van gedroogde en bewerkte cassavewortel en wordt gebruikt bij het koken. Het meel heeft een sneeuwwitte kleur, is fijn en leent zich prima als bindmiddel.
Het meel heeft, opgelost in een gerecht, geen effect op kleur, geur en smaak. Kortom, perfect om er soepen en sauzen mee te binden. Tapiocameel wordt ook gebruikt als bindmiddel in medicijnen; ook is het een belangrijk bestanddeel van krupuk.
Lees mee hoe tapiocameel in het volgende recept wordt gebruikt:
KUE LAPIS
Benodigdheden:

- 300 ml cocosmelk, zelf vind ik het merk KARA het beste. Dik, geurig en smaakvol!
- 210 gr fijne suiker, dus niet de standaard suiker
- 260 ml gekookt water
- 200 gr tapioca
- 20 gr rijstemeel
- ½ tl zout
- 2 druppeltjes rode kleurstof, bijv. van het merk Jola (zie foto)
Bereidingswijze:
- Giet 300 ml in een kom (let op, niet het hele blikje dat 400 ml bevat), voeg de suiker en het zout toe. Roer dit goed door tot de suiker opgelost is.
- Giet het gekookte water erbij en roer goed door. Het water dat ik gebruikte was niet helemaal afgekoeld.
Roer de suiker goed door de cocosmelk en voeg het water toe. - Roer beetje bij beetje de 2 meelsoorten toe, blijf roeren tot al het meel opgelost is. Inclusief suiker en meel wordt het beslag nu 800 ml en voelt dun vloeibaar.
800 ml Beslag kue lapis. - We gaan met 2 kleuren aan de slag, dus verdeel het beslag in 2 kommen. Omdat de eerste witte laag wat dikker wordt dan de overige lagen, splits je het beslag op in 450 ml en 350 ml.
- Druppel heel voorzichtig rode vloeistof in de kom met 350 ml beslag. Een precies werkje want je schiet zó uit, je lagen worden dan donkerroze en dat willen we niet.
Kue lapis, stap voor stap. - Zoek een stevig plastic (tupperware) bakje, dat in je electrische stomer past. Natuurlijk kun je dit ook in je rijststomer op het vuur maken, de kooktijden blijven gelijk. Kook het water en zorg dat er genoeg water in de stomer kookt.
- De 1e laag: giet 2 juslepels wit beslag in het bakje en stoom dit 7 minuten met gesloten deksel. Zelf heb ik géén theedoek om mijn deksel geknoopt, maar wel bij elke nieuwe laag het deksel afgedroogd.
- Na deze 7 minuten met gesloten deksel, stoomde ik deze laag nog 1 minuut met open deksel. Droog je deksel maar af!
Laag voor laag in de electrische stomer. - De volgende laag blijft nog steeds wit, zo’n dikkere witte laag maakt de koek nóg mooier!
- De volgende laag wordt roze, eerst 7 minuten stomen met deksel, daarna 1 minuut zonder deksel.(vergeet niet je deksel in dit minuutje te drogen). Blijf dit herhalen, kleur voor kleur, laag voor laag tot alle lagen op zijn. Hou het water in de gaten.
- De laatste laag stoom je 10 minuten. Klaar! Haal het bakje uit de stomer en laat dit in zijn geheel afkoelen op een rooster.
Kue lapis, mmmm ….. Kue lapis, zoet … geurig … lekker !
Tip: om deze kleverige koek goed te kunnen snijden, bedek je eerst je snijplank met plastic. Daarna veeg je met een papiertje wat olie op je mes, herhaal dit na elke plak.
En … volgens mijn dochter is electrisch stomen goedkoper dan stomen op het vuur. Goed nieuws toch, aangezien je toch langer dan een uur bezig bent!
Ben benieuwd wat jullie van het recept vinden en hoe het electrisch stomen bevalt!
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Al meerdere recepten van Kue lapis uitgeprobeerd, maar deze geeft toch echt de lekkerste Kue lapis. De verhouding 20 gr rijstemeel en 200 gr tapiocameel is denk ik de beste verhouding. Ik heb we de volle 400 ml van de kokosmelk gebruikt en ipv 260 ml gekookt water maar 160 ml gebruikt. Lekkere volle kue lapis.
Dank voor het delen!
Hi Juliette,
Fijn dat het recept zo goed bevalt! Altijd leuk om te lezen!
Goed idee om alle kokosmelk te gebruiken en minder water, misschien dat ik dit ook een keer ga proberen. Bedankt voor je reactie!
Hallo, ik ben al een tijdje geleden op Bali geweest. Ik heb daar de lekkerste kue lapis op. Het was niet zo’n gelatine achtige drill versie. Ik hoorde dat dat kwam omdat ze gebruik maakte van maizena. Klopt dat? Ik zoek al heel lang een goed recept van de kue lapis die ik daar op heb, want die vind ik wel lekker. Ik hoor graag van u!
Hi Nikki,
Ik heb al eens eerder gelezen dat maizena ervoor zou zorgen dat koekjes en cakes luchtiger worden. Dit zou best kunnen, alleen weet ik de juiste verhouding met de tapioca/rijstemeel niet.
Zelf heb ik nog nooit maizena gebruikt voor mijn zoetigheden, dus ik heb er eerlijk gezegd geen ervaring mee… Je zou eens kunnen googlen?
Succes met je zoektocht… trouwens, kue lapis staat juist bekend om haar drilachtige pudding structuur.
Groetje,
de Indomama.
Hallo, gebruikt in het recept een stevige tupperware bak, maar kan je de Tupperware ook in een gewone rijststomer gebruiken?
Het lijkt me een mooie uitdaging om de kue lapis voor 15 augustus te maken.
Alvast bedank voor je reactie.
Hallo Carol,
Een stevige Tupperware bakje in een rijststomer moet lukken. Ik begrijp dat de koek dan op het vuur gestoomd wordt? Dan moet u de deksel wel met een theedoek bedekken en hoeft u de deksel niet na elke gestoomde laag te drogen. Vuur op halfhoog..
Deze koek op de 15e augustus aanbieden is een mooie uitdaging, succes!!
Dank voor je snelle reactie. Ik ga inderdaad op vuur stomen. De tip voor de theedoek was mij al bekend. Bij het maken van roti kukus heb ik dat ook (ooit) zo gedaan.
Hallo moet je kleeftrijstemeel gebruiken of gewoon rijstmeel
Hallo Jane, sorry voor de late reactie …. Lees het nu pas…
Je gebruikt gewoon rijstemeel bij dit recept, te koop bij de toko.
Succes alsnog!
Gisteren heb ik het voor het eerst gemaakt en het is in 1 keer gelukt. Alles klopte naar verhouding en smaak als hoe ik het altijd ken van feestjes. Ik heb wel dawet essence gebruikt en een beetje rode essence voor de wat donkere kleur. Dankjewel voor het delen van het recept.
Hi Rachelle,
Altijd fijn als een recept lukt!
Bedankt voor je reactie!
Ik heb voor het eerst uw kwee lapis gemaakt…. heerlijk!! Net als van wijlen mijn moeder. Superblij ben ik! De beschrijving is ook perfect! Mijn familie kan niet wachten om te proeven, dus vandaag nog maar een of twee maken. Bedankt voor het recept!
Hoe kan het dat de eerste laag niet keihard wordt. Deze stoomt het langst toch?
Hi Ilonkah, dat is een goeie…
Volgens mij wordt deze eerste laag niet hard, omdat het gestoomd wordt. Door dit kookproces worden levensmiddelen eerder zacht dan hard ? Dit is het enige dat ik kan bedenken,..
Succes en fijn weekend!
Hi Sonja, ik vind het een eer dat deze kue lapis heel dichtbij komt bij die van je moeder! Authentieke smaakherinneringen noem ik het maar ….
Dank je wel voor je feedback!
Hallo Indomama,
Dit recept is perfect, beste die ik ooit hebt geprobeerd. Echter heb ik Wel een probleem waar ik tegen aan loop. Hoe komt het dat de lagen van mij niet glad zijn en bubbelt.
Ik heb al geprobeerd met lager vuur te stomen en langer. Of zelfde hoge vuur en korter. Maar beide opties geven niet het gewenste resultaat zoals bij jou op de foto. Herken je dit ook? Zo ja, weet je wat ik verkeerd doe? Ik stoom het in een aziatische ronde stoompan.
Ik zie je reactie graag tegemoet.
Alvast bedankt!
Hi Faye, ik heb mij suf gepiekerd naar de oorzaak/oplossing van je probleem… Ik weet niet hoe je deze koek maakt, maar ik kan maar een paar dingetjes bedenken:
Worden de bubbels misschien veroorzaakt door waterdruppels via het deksel…
Zijn beide meelsoorten wel helemaal goed (opgelost) met de santen vermengd….
Is de meel of de santen misschien over datum ….
“Aziatische ronde stoompan” … bedoel je een bamboemandje op een pan met kokend water? Zoja, dan is de kracht van de stoom minder ….
Ik zou de echte oorzaak niet weten. Misschien één van de lezers een tip?
Ik hoop dat je deze bijverschijnselen de volgende keer niet hebt, Faye!
Dank je wel voor het recept Indo Mama.
Ik heb het alleen per ongeluk met ketanmeel gemaakt en lees nu pas dat het met gewone rijstmeel moet, maar het was prima gelukt en mooi geworden. Je kunt het goed invriezen en er later van genieten bij een lekkere trek moment!
Fijn dat dit ook gewerkt heeft met ketanmeel, Vanessa! Werd het niet te hard en was de smaak lekker?
De smaak was prima en de kue lapis lekker zacht. Ik ga het van de week nog eens maken, want ik heb net gewone rijstmeel gekocht en ben nu ook heel benieuwd naar het verschil. Uw recept is in elk geval heerlijk!
Help, ik krijg het niet uit het plastic bakje 😬
Gelukt! De eerste keer had ik je recept verprutst (denk ik). Ik had dezelfde hoeveelheden aangehouden maar ik had 1100 ml beslag i.p.v. 800 ml dus daar ging het al mis. Ook had ik kleefrijstmeel gebruikt i.p.v. rijstmeel en gewone kristalsuiker. Ik heb na jouw recept nog een ander recept geprobeerd maar dat beslag heb ik weggegooid, dat was helemaal drama. Nu bij de derde poging weer jouw recept erbij gepakt. En nu is het gelukt! Heb wel de 400 ml kokosmelk en 160 ml water aangehouden. Het is jammer dat ik geen foto kan plaatsen, was echt supergoed gelukt. Bij alles wat ik een eerste keer ga maken, gebruik ik jouw recepten, altijd een succes. Bedankt!
Zo zie je maar Esther, dat de aanhouder wint. En inderdaad… het begint altijd met het goed doorlezen van het recept! Blij dat het nu gelukt is, geniet ervan!
Mag ik vragen wat je het beste kunt gebruikten om de vorm in te vetten ?
Hi Inky,
Ik heb bij dit recept mijn tupperware bakje NIET ingevet, maar anders zou je zonnebloemolie kunnen gebruiken. Gewoon met een kwastje gelijkmatig verdelen. Succes!
Dag Indomama, hoe kan ik de Lapis het beste bewaren? Hoe lang mag het bijvoorbeeld in de vriezer? Ik hoor graag van u! Alvast bedankt! Mvg, Naweety
Hi Naweety,
Sorry voor mijn late reactie! Ik hoop dat je de kue lapis nog gaat maken…
Deze koek kun je maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren, dan blijft de smaak nog prima. Na het ontdooien raad ik je aan wel de koek te stomen, anders blijven de laagjes te hard…
Succes!
Kan hier ook nog wat pandan essence bij?
Hi Priscilla,
Ja hoor, pandan essence kun je gebruiken voor een groen/witte kue lapis. Of als je kiest voor een roze/groene variant.
Let wel: essence is dunner/minder geconcentreerd dan pasta, dus je moet wel wat meer gebruiken.
Succes!
Hi Indomama, mega benieuwd naar je recept! Vrgaaje.. Een Tupperware bakje heeft logischerwijze een handig deksel., ik zou echter graag een mooi cakeblik willen gebruiken, waarmee kan ik dit het beste afsluiten? Daarbij ga ik het proberen in m’n stoomoven, heel benieuwd of dit makkelijk gaat. Liefs, Cyrille
Begrijp ik Cyrille, dat je de kue lapis in een mooie cakevorm maakt en deze vorm daarna wilt afsluiten? Ik zou sowieso de lapis, als het klaar is, uit de vorm halen om af te koelen. Daarna inpakken met plastic huishoudfolie, de lapis behoudt hiermee ook z’n cakevorm en blijft zo een paar dagen goed. Is dit wat je bedoelde?
Dank voor je reactie ❤️ ik dacht aan t afdekken tijdens het stoom proces. Daar doe je tijdens t stomen laagje voor laagje toch steeds een dekseltje op? Kun je bij een cakeblik bijv ipv een deksel ook plastic folie gebruiken om het af te dekken?
Hoi, afdekken met plastic folie is niet zo’n goed idee: door de warmte van de stoom laat het los ; bovendien absorbeert plastic folie de wasemdruppels die tijdens het stomen ontstaan niet, waardoor ze terugvallen op het beslag. Niet bevorderlijk dus…
Gewoon deksel van een stoompan afdekken met een droge theedoek of deksel van een electrische stomer na elke laag droogwrijven, zoals in het recept staat. Succes!
Hallo,
Bedankt voor het receptje!
Ik vroeg me enkel nog al of het heel erg uitmaakt of je nu rijstmeel of rijstbloem gebruikt?
Groetjes,
Chanelle
Hi Chanelle, ik begreep via Google dat het 2 benamingen zijn voor één product. Je kunt blijkbaar beide meel soorten gebruiken voor de lapis.. Succes!
dat ziet er smakelijk uit! war kan je fijne suiker kopen?
Melissa, fijne suiker heb ik bij de Hoogvliet gekocht. Ik denk dat dit ook te verkrijgen is bij andere grote supermarkten…
Succes!
Hoi, kan je de kue lapis ook met enkel rijstemeel maken ipv een deel tapioca? Wat zou dan het effect op de kue zijn?
En als ik essence gebruik, kan ik dan ook zelfgemaakte essence gebruiken? Deze is vaak wat waterig. Dank alvast!
Hi Melissa,
Ik heb helaas geen antwoord op je vraag; ik weet niet beter dat kue lapis van beide meelsoorten wordt gemaakt en niet alleen van rijstmeel.
En essence is dunner dan pasta, je zou dus wat meer moeten gebruiken. Heel veel succes!
Fantastisch recept. Perfecte smaak en substantie. Ik heb het al vaak gemaakt en het is nog nooit mislukt. Ik maak het op inductie in een gewone rijststomer op stand 3 met een theedoek over de onderkant van het deksel.
Dankjewel voor het recept: wat uitschieten met vloeibare kleurstof betreft: dip een sate prikker in de kleurstof, en meng die vervolgens door je beslag, dit is vaak al genoeg om te kleuren, én je kunt niet uitschieten!