Kue lapis

kue- lapis

Na alle hartige recepten van kip, groenten en tahu is het weer tijd voor een zoetje!

Ik had wel zin in kue lapis en koos een dag zonder afspraken, want deze koek vraagt wel de nodige tijd en aandacht.

Kue lapis is een gestoomde koek met gekleurde laagjes dat heerlijk naar cocos smaakt. ‘Kue‘ betekent ‘koek’ en de vertaling van ‘lapis‘ is : ‘laagjes’. Kortom, een laagjeskoek of een layered cake. Een Indonesische lekkernij met een gestoomd beslag van santen, tapiocameel en rijstemeel. Door de yelly structuur lijkt het misschien een beetje op pudding, ik ken mensen die ervan gruwelen ….

De koek bestaat uit laagjes in twee kleuren, om en om met een andere kleur. De meest gebruikelijke kleuren zijn roze of groen, dat afgewisseld wordt met laagjes wit.  Een kue lapis bestaande uit 3 kleuren: roze, wit èn groen wordt ook vaak gemaakt.
Op Instagram heb ik laatst foto’s gezien van kue lapis bestaande uit lila laagjes… of oranje … of blauw … Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest denken, ik hou mij wel aan de traditionele kleuren roze/wit!

Ik heb in dit recept voornamelijk tapiocameel gebruikt, voor velen een bekende meelsoort. Maar voor hen die er nog nooit van gehoord hebben, geef ik hierbij graag wat weetjes:

WAT IS TAPIOCAMEEL?

Tapioca wordt gemaakt van gedroogde en bewerkte cassavewortel en wordt gebruikt bij het koken. Het meel heeft een sneeuwwitte kleur, is fijn en leent zich prima als bindmiddel.

Het meel heeft, opgelost in een gerecht, geen effect op kleur, geur en smaak. Kortom, perfect om er soepen en sauzen mee te binden. Tapiocameel wordt ook gebruikt als bindmiddel in medicijnen; ook is het een belangrijk bestanddeel van krupuk.

Lees mee hoe tapiocameel in het volgende recept wordt gebruikt:

KUE LAPIS

Benodigdheden:

Ingrediënten- kue lapis
Ingrediënten kue lapis.
 • 300 ml cocosmelk, zelf vind ik het merk KARA het beste. Dik, geurig en smaakvol!
 • 210 gr fijne suiker, dus niet de standaard suiker
 • 260 ml gekookt water
 • 200 gr tapioca
 • 20 gr rijstemeel
 • ½ tl zout
 • 2 druppeltjes rode kleurstof, bijv. van het merk Jola (zie foto)

Bereidingswijze:

 1. Giet 300 ml in een kom (let op, niet het hele blikje dat 400 ml bevat), voeg de suiker en het zout toe. Roer dit goed door tot de suiker opgelost is.
 2. Giet het gekookte water erbij en roer goed door. Het water dat ik gebruikte was niet helemaal afgekoeld.

  Santen, suiker, water kue lapis
  Roer de suiker goed door de cocosmelk en voeg het water toe.
 3. Roer beetje bij beetje de 2 meelsoorten toe, blijf roeren tot al het meel opgelost is. Inclusief suiker en meel wordt het beslag nu 800 ml en voelt dun vloeibaar.
  Beslag- kue lapis
  800 ml Beslag kue lapis.

   

 4. We gaan met 2 kleuren aan de slag, dus verdeel het beslag in 2 kommen. Omdat de eerste witte laag wat dikker wordt dan de overige lagen, splits je het beslag op in 450 ml en 350 ml.
 5. Druppel heel voorzichtig rode vloeistof in de kom met 350 ml beslag. Een precies werkje want je schiet zó uit, je lagen worden dan donkerroze en dat willen we niet.
  kue lapis- stap -voor- stap
  Kue lapis, stap voor stap.

   

 6. Zoek een stevig plastic (tupperware) bakje, dat in je electrische stomer past. Natuurlijk kun je dit ook in je rijststomer op het vuur maken, de kooktijden blijven gelijk. Kook het water en zorg dat er genoeg water in de stomer kookt.
 7. De 1e laag: giet 2 juslepels wit beslag in het bakje en stoom dit 7 minuten met gesloten deksel. Zelf heb ik géén theedoek om mijn deksel geknoopt, maar wel bij elke nieuwe laag het deksel afgedroogd.
 8. Na deze 7 minuten met gesloten deksel, stoomde ik deze laag nog 1 minuut met open deksel. Droog je deksel maar af!
  kue lapis- stap- voor- stap
  Laag voor laag in de electrische stomer.

   

 9. De volgende laag blijft nog steeds wit, zo’n dikkere witte laag maakt de koek nóg mooier!
 10. De volgende laag wordt roze, eerst 7 minuten stomen met deksel, daarna 1 minuut zonder deksel.(vergeet niet je deksel in dit minuutje te drogen). Blijf dit herhalen, kleur voor kleur, laag voor laag tot alle lagen op zijn. Hou het water in de gaten.
 11. De laatste laag stoom je 10 minuten. Klaar! Haal het bakje uit de stomer en laat dit in zijn geheel afkoelen op een rooster.
  Kue- lapis
  Kue lapis, mmmm …..
  kue- lapis
  Kue lapis, zoet … geurig … lekker !

   

Tip: om deze kleverige koek goed te kunnen snijden, bedek je eerst je snijplank met plastic. Daarna veeg je met een papiertje wat olie op je mes, herhaal dit na elke plak.

En … volgens mijn dochter is electrisch stomen goedkoper dan stomen op het vuur. Goed nieuws toch, aangezien je toch langer dan een uur bezig bent!

Ben benieuwd wat jullie van het recept vinden en hoe het electrisch stomen bevalt!

 

12 gedachtes over “Kue lapis

 1. Juliette says:

  Al meerdere recepten van Kue lapis uitgeprobeerd, maar deze geeft toch echt de lekkerste Kue lapis. De verhouding 20 gr rijstemeel en 200 gr tapiocameel is denk ik de beste verhouding. Ik heb we de volle 400 ml van de kokosmelk gebruikt en ipv 260 ml gekookt water maar 160 ml gebruikt. Lekkere volle kue lapis.
  Dank voor het delen!

  1. deindomama says:

   Hi Juliette,
   Fijn dat het recept zo goed bevalt! Altijd leuk om te lezen!
   Goed idee om alle kokosmelk te gebruiken en minder water, misschien dat ik dit ook een keer ga proberen. Bedankt voor je reactie!

  2. Nikki Loermans says:

   Hallo, ik ben al een tijdje geleden op Bali geweest. Ik heb daar de lekkerste kue lapis op. Het was niet zo’n gelatine achtige drill versie. Ik hoorde dat dat kwam omdat ze gebruik maakte van maizena. Klopt dat? Ik zoek al heel lang een goed recept van de kue lapis die ik daar op heb, want die vind ik wel lekker. Ik hoor graag van u!

   1. deindomama says:

    Hi Nikki,
    Ik heb al eens eerder gelezen dat maizena ervoor zou zorgen dat koekjes en cakes luchtiger worden. Dit zou best kunnen, alleen weet ik de juiste verhouding met de tapioca/rijstemeel niet.
    Zelf heb ik nog nooit maizena gebruikt voor mijn zoetigheden, dus ik heb er eerlijk gezegd geen ervaring mee… Je zou eens kunnen googlen?

    Succes met je zoektocht… trouwens, kue lapis staat juist bekend om haar drilachtige pudding structuur.

    Groetje,
    de Indomama.

   1. rachelle says:

    Gisteren heb ik het voor het eerst gemaakt en het is in 1 keer gelukt. Alles klopte naar verhouding en smaak als hoe ik het altijd ken van feestjes. Ik heb wel dawet essence gebruikt en een beetje rode essence voor de wat donkere kleur. Dankjewel voor het delen van het recept.

  1. deindomama says:

   Hi Ilonkah, dat is een goeie…
   Volgens mij wordt deze eerste laag niet hard, omdat het gestoomd wordt. Door dit kookproces worden levensmiddelen eerder zacht dan hard ? Dit is het enige dat ik kan bedenken,..
   Succes en fijn weekend!

Geef een reactie