WORKSHOP INDONESISCH KOKEN
Een tijdje geleden volgde ik een workshop Indonesisch koken via de Facebook-groep “Indische recepten”.
Met een aantal andere belangstellenden gaf ik mij op en kregen wij een lijstje met ingrediënten gemaild, die wij tijdens de workshop zouden gebruiken.
Best spannend, de recepten werden nog niet vermeld en tot het laatste moment “geheim” gehouden; wel stonden er ingrediënten op de lijst, die ik nooit eerder had gebruikt, zoals verse makreel, pisangblad en kluwak, een soort noot dat eruit ziet als een ingedroogd keuteltje. Héél benieuwd wat wij daarvan zouden maken …..
Nu zul je je misschien afvragen wat de Indomama op zo’n workshop doet, maar voor mij was het een perfect moment om anderen met dezelfde passie voor Indisch koken en eten te ontmoeten. Natuurlijk zou ik er mooie foodfoto’s maken en er misschien een leuk artikeltje over schrijven … en last but not least: ik zou er vàst iets van opsteken en nieuwe recepten leren! De lijst met enkele door mij nooit gebruikte ingrediënten was een goed begin!
Laat ik beginnen met een vleesgerecht met de ingewikkelde naam ” Babi daging sedip kaja riport”. Ik begreep dat het om varkensvlees ging, maar verder zei de naam mij helemaal niets.
Nadat ik het recept had gelezen en de ingrediënten had bekeken, kwam ik tot de conclusie dat het op Babi Ketjap leek. Normaal gesproken gebruik ik hiervoor spek-, en varkenslappen, maar dat wij nu schouderkarbonaadjes zouden gebruiken was voor mij nieuw! Aan de slag dus!
BABI KETJAP VAN KARBONAADJES ( voor 3 personen)
Benodigdheden:
- 3 schouderkarbonaadjes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 el ketjap manis, zoete ketjap dus
- 2 schijfjes ‘djahé’ of 2 tl gemberpoeder
- 150 ml water
- scheutje citroensap
- scheutje olie
- zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:
- Wrijf de karbonaadjes in met zout en peper en braad dit 6 minuten aan in een braad/hapjespan.
Braad de karbonaadjes zo’n 6 minuten aan. - Snipper in de tussentijd het uitje en schil de teentjes knoflook.
- Haal na 6 minuten het vlees uit de pan en fruit de ui, de schijfjes ‘djahé’ en de (geperste) knoflook in de pan tot ze glazig zien. Voeg dan het water, de ketjap, een scheutje citroensap en zout en peper toe en roer dit rustig door elkaar.
- Als het water kookt, leg je het vlees terug in de pan en stoof je dit met gesloten deksel 5 minuutjes op half vuur.
Babi ketjap van karbonaadjes - Doe daarna het deksel van de pan en laat het vlees 15 minuten op halfhoog vuur verder sudderen, eerst de ene kant 8 minuten, daarna de andere kant 7 minuten. Blijf er bij en voeg indien nodig een klein slokje water toe.
Schep zo nu en dan de saus over het vlees om het gerecht te laten glanzen. Klaar !!

Doordat de ketjapsaus indikt, wordt het gerecht lekker zoet en kleverig. Lekker !!

Het recept was goed gelukt, smaakte lekker en is zeker voor herhaling vatbaar. Leuk om dit te koken als je eters krijgt!
Al met al een geslaagde dag, met dank aan @NicoletteWentink die deze workshop heeft verzorgd.
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
gister gemaakt…..heerlijk!!
Fijn om te lezen Tineke!
Ik ben dol op Babi Ketjap, veel lekkerder dan Pangang! Deze ga ik dus zeker proberen, heb net 2 carbonades in de vriezer gedaan, kunnen er gelijk weer uit 😉
Ik heb nog een niet-gerelateerde vraag aan u: Ik heb me gisteren flink vergooid met de Chilipoeder in de Chili con Carne. Nou meen ik me te herinneren dat je er dan een sneetje brood in moet doen om dat wat “af te koelen”, maar ik weet het niet zeker meer. U heeft daar vast wel ervaring in, kunt U mij goede raad geven en een grote pan Chili redden? BVD
Hoi Petra, ik weet echt geen oplossing voor dit ‘probleem’…Alleen weet ik dit wèl te blussen nadat je een hap hebt genomen: met een hapje suiker of een lepel rijst of een stukje krupuk !
Succes!
Goedemiddag Mag ik vragen kan dit recept ook in de slowcooker zo ja hoelang moet het erin?
Hi Trudie, ik heb uw vraag neergelegd bij mijn collega-blogger mèt veel slowcooker ervaring.. Nu maar even afwachten tot ze antwoordt…
Hi Trudie, volgens mijn collega-blogger hebben hamlappen en speklappen in babi ketjap bumbu 4-6 uurtjes in de slow cooker nodig, òp stand 4.
Je kunt ook haar blog bezoeken Eetspiratie.nl Succes!
“Hoi hoi! Ik heb een recept online staan met babi ketjap van hamlappen en/of speklapjes. Dit heeft 6 u nodig op low in de slowcooker voor karbonade ligt de bereidingstijd ergens tussen de 4 tot 6 u op low 👍🏽”
Goedemorgen
Dank je wel voor de snelle reactie.
Fijne dag nog.
Groetjes Trudie
Heerlijke Babi Ketjap,goed recept.