Tjap Tjoy

Tjap- tjoy

DE CHINESE KEUKEN

“De Chinese keuken is een veelzijdige keuken. Door de grootte van het land en als gevolg daarvan de aanwezigheid van vele volkeren met hun eigen culturen, klimatologische afhankelijkheden, en regionale voedselbronnen kan men niet spreken van één “keuken”. Wel zijn er gemeenschappelijke factoren in de verschillende regionale keukens die het mogelijk maken te spreken over een Chinese keuken.

Voedsel is in de Chinese keuken niet enkel een zaak van eten. Ook moet het voedsel mooi gepresenteerd worden en een goede combinatie vormen van de basissmaken. De gerechten mogen niet overweldigend zijn in geur of smaak” aldus Wikipedia, toen ik wat achtergrondinformatie opzocht over de Chinese keuken.

Als je dit zo doorleest, komt de beschrijving veelal overeen met hetgeen over de Indonesische keuken wordt geschreven: “… veelzijdig … veel volkeren met hun eigen culturen … kan men niet spreken van één keuken …”

Iedereen heeft een beeld van de Chinese keuken. Heel grof klopt daar wel iets van: met stokjes eten, hapklare stukjes in licht gebonden sauzen, rijst of noedels erbij. Maar dat wat de buurt-Chinees serveert, heeft slechts vaag iets te maken met de echte keuken van China.

Wie echt in de Chinese keuken wil duiken, gaat naar restaurants in de Chinese wijken van Amsterdam (Zeedijk), Den Haag (Wagenstraat) en Rotterdam (Kruiskade en omgeving). Stiekum vind ik het een geruststellend idee om Chinezen in Chinese restaurants te spotten: voor mij betekent het dat dààr in ieder geval lekker gekookt wordt!
Ook wij rijden graag tientallen kilometers voor een uitgebreide Chinese maaltijd. Omdat gerechten gedeeld worden, is het gebruikelijk om meerdere schotels tegelijkertijd te bestellen. Gezellig om deze gerechten op plateaus rond te draaien, zodat iedereen ervan kan genieten!

Mijn eerste Chinees gerechtje is Tjap Tjoy, verse gevarieerde groente in de wok en eenvoudig om mee te beginnen. Aan de slag!

TJAP TJOY (voor 3 personen)

Benodigdheden:

 • 1 kipfilet
 • prei
 • ½ gele paprika
 • handjevol champignons
 • ½ winterpeen
 • handjevol taugé
 • paar blaadjes Chinese kool
 • ½ rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl sesamolie
 • zonnebloemolie
 • zout, peper en suiker naar smaak
 • 2 tl maizena, opgelost in een slokje water
  ngrediënten- tjap- tjoy
  Ingrediënten tjap tjoy

  Bereidingswijze:

 1. Kruid de kipfilet met wat zout en peper, snijd dit schuin in plakjes en bak dit kort in wat olie. Leg dit daarna opzij.
 2. Voorbereiding: schil de ui, de winterwortel en de knoflookteentjes. Snijd de winterwortel in schuine schijfjes en de ui in dunne ringen. Kook héél even de wortelschijfjes vooraf, zodat dit gelijktijdig met de andere groente gaar is.
 3. Was de prei, paprika, champignons en de Chinese kool en snijd dit in dunne plakjes. Het mooist is als je de prei in schuine ringen snijdt. Spoel ook de taugé om.

  ingrediënten- tjap- tjoy
  Vrolijke kleurtjes in de tjap tjoy
 4. Verhit de wok en verwarm wat olie, fruit daarna de uiringen. Pers de teentjes knoflook erboven uit en bak dit meteen mee.
 5. Het vuur mag je nu wat hoger zetten. Voeg de prei toe, bak dit even en schep de overige “harde” groentesoorten erbij, zoals de (voorgekookte) wortel, paprika en de chinese kool. Deze groentesoorten hebben iets langere gaartijd nodig dan de champignons en de taugé.
 6. Roer de groente een paar minuten goed om; als ze beetgaar zijn voeg je de champignons toe. Schenk een slokje water erbij, dit zorgt voor wat meer groentevocht waardoor de groente sneller gaart. Kruid dit naar smaak, ik gebruikte 2 tl zout, 1 tl suiker en flink wat peper.
  Bereiding- tjap- tjoy
  Eerst de harde groentesoorten wokken, daarna de champignons en de taugé.

  Tot slot doe je de taugé en de kipstukjes erbij. Vervolgens giet je wat oestersaus en 1 tl sesamolie in het gerecht. Goed omroeren!

 7. Leng de maizena aan met wat water en schenk dit bij de tjap tjoy (laat éérst het groentevocht koken!). Dit bindt en dikt het groentevocht wat in.

Begint de groente mooi te glanzen? Haal dan de wok van het vuur, zo blijft de groente lekker beetgaar !

tjap- tjoy
Tjap tjoy, voedzaam en gezond!
tjap- tjoy
Tjap tjoy, kleurrijke groente in je kom.

Tip: Bij het wokken moet je er altijd bij blijven. Een juiste woktijd is moeilijk aan te geven, het is vaak minutenwerk en gaat het ‘op gevoel’.

Het is belangrijk om goed te roeren zodat alle smaken kunnen mengen; als je gevoel zegt dat het er goed uitziet, haal dan de wok van het vuur. Zo blijft de groente nog knapperig met een lekkere bite.

Tjap tjoy, voor de liefhebber van Chinees eten!

Bol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

Bol.com Algemeen

 

 

2 gedachtes over “Tjap Tjoy

Geef een reactie