Sambal goreng teri tempéh

sambal -goreng- teri -tempéh

In de Ind(ones)ische keuken vormt sambal goreng de basis van veel gerechten.

Eerst wordt er een ‘bumbu’  papje/pasta gemaakt van basisingrediënten zoals ui, trassi, lomboh en knoflook, al dan niet met salamblad toegevoegd. Deze bumbu wordt dan eerst gebakken ‘goreng‘ in wat olie. Voeg je er ei, verschillende soorten vlees of groente, vis of tempéh toe, dan ontstaan er smakelijke gerechten als ‘sambal goreng ikan (vis), sambal goreng daging (vlees), sambel goreng telor (ei)….’ Heel veelzijdig dus, de Indopapa maakt zelfs sambal goreng spruiten, bij vele Indo’s vast wel bekend.

Natuurlijk moet je deze basis bumbu nòg lekkerder maken met allerlei smaakmakers zoals suiker, zout, peper, ketjap waardoor deze sambal goreng gerechten zich gaan onderscheiden.

SAMBAL GORENG TERI TEMPÉH (voor 2-3 personen)

Ook van tempéh wordt er sambal goreng gemaakt: SAMBAL GORENG TEMPÉH, een onmisbaar gerecht in de Ind(ones)ische keuken. Hiervan zijn er vele verschillende soorten recepten op internet te vinden, heerlijk!

Tempéh is een gezond product dat veel eiwitten bevat en het is algemeen bekend dat dit vaak gebruikt wordt als vervanger voor vlees.
In mijn vorige artikel over tempéh kemul en tahu en tempeh met peteh bonen schreef ik al dat het een veelzijdig ingrediënt is dat tijdens het koken makkelijk de smaak opneemt en zich makkelijk laat frituren, bakken, koken, stomen en stoven.

Nu heb ik een variant gevonden op het traditionele sambal goreng tempéh gerecht, en wel met ongebakken pinda’s ‘kacang tanah‘ en gedroogde visjes ‘teri’  toegevoegd.

Om dit gerecht te maken, moet je wel even een rondje toko doen. Maar daar zullen ze je vast goed helpen om de benodigde ingrediënten bij elkaar te zoeken. Aan de slag dus!

Benodigdheden:


ingrediënten sambal goreng teri tempéh

 1. ½ tempéh (de andere helft kun je gewoon invriezen)
 2. 100 gr ongebakken pinda’s, zie foto
 3. 50 gr ‘ikan teri’ gedroogde visjes, zie foto (bij de toko te koop per 70 gr gebakken)
 4. 4 sjalotjes
 5. 4 st gedroogde lomboh, zie foto
 6. 2 tl ‘asem’ tamarindepasta, zie foto
 7. 2 teentjes knoflook
 8. 2 el suiker
 9. zout naar smaak
 10. beetje water
 11. olie om te frituren
ingrediënten- sambal -goreng- teri- tempé
Tamarinde pasta, ikan teri, ongebakken pinda’s en gedroogde lomboh

Bereidingswijze:

  1. Snijd de tempéh in dunne reepjes en bak dit in de olie tot ze een lichtgele kleur hebben. Laat goed uitlekken.

   tempéh- in- dunne- reepjes
   Tempéh in dunne reepjes
  2. Bak de pinda’s in dezelfde olie tot ze de kleur hebben als de pinda’s op de foto.

   pinda's- bakken
   Bak de pinda’s niet te lang door.
  3. Hak de ‘teri’  visjes wat fijner, die ik bij de toko gehaald heb zijn iets aan de grote kant.
  4. Schil de knoflook en de sjalotjes en meng dit met de gedroogde lomboh en een slokje water in de keukenmachine. Dit wordt de ‘bumbu’.
  5. Fruit deze ‘bumbu’  in wat olie; meng intussen 2 tl asem met 2 el water en voeg dit toe aan de bumbu. Maak deze bumbu verder op smaak met de 2 el suiker en wat zout. Roer alles op klein vuur goed door.
  6. Als alle smaakmakers zich goed vermengd hebben, doe je eerst de gebakken pinda’s erbij, daarna meteen de tempéh en de teri. Roer goed om en om op klein vuur, zodat de bumbu zich goed kan mengen en alle ingrediënten goed bedekt worden met een spicy laagje. Deze lekkere variant van sambal goreng tempéh is klaar!
   sambal- goreng- teri- tempéh
   Sambal goreng teri tempéh

   sambal- goreng- teri- tempéh

   PS: Door de toevoeging van sjalotjes wordt dit gerecht wat zachter, de tempéh verliest hierdoor wel wat van zijn knapperigheid.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie