Katjang bawang

katjang- bawang

Wat doe je met ongebakken pinda’s die je nog over hebt van een vorig recept? Verwerken in een nieuw recept, natuurlijk! Mijn keuze viel op ‘katjang bawang’ , gebakken pinda’s gekruid met gesnipperde knoflook. Mmmm….

Maar … het was jáááren geleden dat ik dit voor het laatst gemaakt had! Herinneringen als: een nachtje laten staan (waarom ook al weer?) … in water weken (wel of niet gekookt?) … aanbranden … kwamen in flarden naar boven. Tijd dus om kookboeken na te slaan, online te lezen wat er over geschreven wordt, recepten te vergelijken èn …. mijn zusje te raadplegen! Zij maakt deze heerlijke snack wel vaker, zij weet vast wel mijn vragen te beantwoorden.

Het toeval wilde, dat er tijdens een feestje bij haar thuis een schaal met katjang bawang op tafel stond. Gemaakt door de man van mijn nichtje, die deze snack voor het eerst had gemaakt. Helaas door het verloren gaan van recepten van onze ouders, had hij volgens mijn nichtje online recepten moeten bekijken en vergelijken. Wel héél fijn dat we nog goede herinneringen hebben aan de keuken uit onze jeugd, op deze manier kun je wel recepten enigszins beoordelen en selecteren. Tenminste, zo werkt dat bij mij wel …

En … na wat adviezen te hebben gevraagd, kwam ik uit op de volgende tips en weetjes:
– pinda’s nachtje laten weken (tóch), hierdoor gaan de pinda’s open en zwellen ze op,
– bij voorkeur overdag bakken, je kunt dan de kleur van de pinda’s beter in de gaten houden,
– in kleine porties bakken, dat werkt het beste,
– goed af laten koelen en luchtdicht bewaren.

Ik ben dus meteen aan de slag gegaan! Doe je mee?
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

KATJANG BAWANG

Benodigdheden:

  •  pond rauwe, ongebakken pinda’s (bij de toko verkrijgbaar)
  • 12 teentjes knoflook
  • 1 tl kunyit
  • 2 tl zout
  • olie
  • water
    ingrediënten- katjang- bawang
    Ingrediënten katjang bawang

    Bereidingswijze:

  1. Week de pinda’s een nacht van te voren in een pan met gekookt water en 1 tl zout.
  2. Spoel de volgende dag het water weg en laat de pinda’s uitlekken in een vergiet. Droog ze goed af met een keukendoek.
  3. Schil ondertussen de teentjes knoflook en snijd ze in dunne plakjes.

    voorbereiding- van- katjang- bawang
    Voorbereiding van katjang bawang.
  4. Meng deze knoflookplakjes door de pinda’s en roer er 1 tl kunyit door. Laat dit minstens een uur staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  5. Verhit daarna de olie en frituur de pinda’s in kleine  porties. Let op de kleur, deze hoort goudgeel te zijn. Ik bakte ze op halfhoog vuur, zo’n 5 minuutjes per portie.
  6. Laat ze goed uitlekken in een zeef met wat keukenpapier; spreid ze daarna uit op een krant zodat ze goed kunnen afkoelen.
  7. Strooi er 1 tl zout over en laat de pinda’s rustig uitharden. Als ze echt afgekoeld zijn, kun je ze het beste in een goed afgesloten bakje bewaren. Kon je er van afblijven?
    katjang- bawang
    Katjang bawang, ook lekker als bijgerecht bij de nasi goreng of rijsttafel.
    katjang- bawang
    Katjang bawang
    katjang- bawang
    Katjang bawang, een lekkere snack!

    Tip: Omdat de knoflook een kortere baktijd heeft, kun je er ook voor kiezen om de plakjes knoflook apart te bakken voordat je de pinda’s bakt. 

    De olie heeft nu een lekkere knoflooksmaak. Bewaar dit apart in een afgesloten potje voor andere Indische gerechten.

    Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

    Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

 

 

22 gedachtes over “Katjang bawang

        1. Michael says:

          Heeft iemand al eens geprobeerd om de pindas in een friteuse te bakken? Ging het goed? Zo ja welke temeratuur en hoe lang? Hierdoor zou je wel groetere hoeveelheden tegelijk kunnen bakken. Alvast bedankt.

          1. deindomama says:

            Hoi Michael, ik heb helaas geen ervaring met het bakken in een friteuse. Maar mijn gevoel zegt dat dit wel moet kunnen. Blijf er wel bij en schud tussendoor de frituur mand een keer goed om. Succes!

          2. jonno kartomo says:

            Gaat heel goed. maar wel met verse olie, erbij blijven staan het mandje af en toe schudden. Niet teveel laten kleuren want een grote hoeveelheid bakt nog door en dan worden ze te donker en gaan bitter smaken. De knoflook wel apart bakken en later toevoegen .Ik heb de frituur op 180 graden staan en let alleen goed op de kleur dus kan je geen tijd geven. Ik bak een kilo tegelijk en zodra ze beginnen te kleuren stop ik met bakken en haal de frituurmand eruit.

  1. Jenny says:

    Ik had nog 1 vraagje aan u.
    Kan het ook met ongezouten pindas vanuit de supermarkt? Deze zijn al kort gebakken in zonnebloemolie. Ik heb nog een hele zak in de kast liggen die binnenkort op moet

    1. deindomama says:

      Hoi, helaas kun je deze snack niet maken met de pinda’s zoals jij omschreef. Deze zijn n.l al voorgebakken en nemen dan de knoflooksmaak niet meer goed op. En dan worden ze wéér gebakken, volgens mij komt dit de smaak niet ten goede… Daarbij komt ook dat rauwe pinda’s knapperiger smaken dan de pinda’s uit de supermarkt. Kun je dit niet halen bij de toko of op de markt of bij de plaatselijke pindaboer? Succes hoor!
      En.. zeg maar gewoon ‘jij’ 😊

  2. de Blindo blogt says:

    heerlijk! Ik heb ze echt net gemaakt. maar dan met rauwe pinda in de vlies die ik “slechts” 12 minuten heb ondergedompeld in heet water en zout. De kunjit die je toevoegt integreert me, voor de kleur? voor de smaak?

    1. deindomama says:

      Oh, maar 12 minuten onderdompelen in heet water en zout? Bleven de pinda’s niet rauw bij zo’n korte tijd?
      De kunyit gebruik ik inderdaad voor de kleur, goed te zien bij de ‘voorbereidingsfoto’. Bedankt voor je reactie!

  3. J.P.H.M. Adema says:

    Wat betreft de vraag over de 0ngezouten pinda’s. Bij mij in Leiden staat op zaterdag een hele goede pindakraam (Bas Boer, kan je ook online bestellen). Daar koop ik altijd mijn ongebrande pinda’s. DAt zijn ze van me gewend. In de winter koop ik ze voor de buitenvogels, want die mogen natuurlijk nooit gebrande en zeker geen gezouten pinda’s!

  4. Hans Adema says:

    Wat leuk!!!!!!. Ik reageer altijd op dit soort zaken. U bent de allereerste die feedback geeft! Een tip. Ik bak vaak pinda’s (ik ben echt verslaafd aan zoute pinda’s). Ik controleer de temperatuur van de olie met een korst wit brood. Als de olie er omheen gaat bruisen, is het precies de juiste temperatuur. Truc van mijn moeder of mijn oudste zus, dat weet ik niet meer. Alleen gebruikten die dat voor de oliebollen

    1. deindomama says:

      Hallo Hans,
      Ik waardeer het altijd als mijn lezers reageren op een artikel of recept. En vind het daarom hartstikke leuk om zo vaak mogelijk te antwoorden…

      Bedankt voor uw tip! Ik ken nog een truukje: steek de punt van de steel van een (houten) pollepel in de hete olie. Als de olie bruist, is het op temperatuur en kan het frituren beginnen.

      Fijne avond!

  5. Agnes says:

    Hallo na een nacht de pinda’s in het water veroorzaakt dit enorme spetters met bakken, heb ze toch goed afgedroogd en uit laten lekken, hoe kan ik dit voorkomen, moeten ze perse een nacht in water? Ik pak die vacuüm verpakte pinda’s bij de toko

Geef een reactie