Kue Getas

KUE- GETAS

KUE GETAS, oftewel Gandos, is nou niet echt een bekend Indisch koekje dat iedereen kent. Niet zo’n klassieker als roti kukus of pisang goreng, waarmee de gemiddelde Indo opgegroeid is. Sterker nog … ikzelf had er ook nog nooit eerder van gehoord en thuis maakte mijn moeder dit heerlijke koekje nooit!

Hoe kom ik er dan op?

Misschien weten jullie wel dat op de jaarlijkse Tong Tong Fair de grootste tent ” de Grand Pasar” en de eettentjes in de Eetwijk vol staan met de lekkerste koekjeskramen. Op deze grootste Indische/Indonesische foodcourt van Europa wordt een groot aanbod van zoete cakes en koekjes verkocht. Allerlei koekjes in de meeste zoete kleurtjes staan torenhoog opgestapeld, een mooi en verleidelijk uitzicht!

Hier op de Tong Tong Fair heb ik dus KUE GETAS voor het eerst geproefd, ik kende het koekje niet en ook de naam was mij onbekend. De verkoopster vertelde mij dat het een ketan-kokoskoekje was, dat gefrituurd wordt. Het is zoet-krokant van buiten en een beetje zout-zacht van binnen, een veel voorkomende combinatie in de zoete Indische keuken.

Elk jaar kocht ik dus zo’n zakje met KUE GETAS en genoot ik ervan in de trein op weg naar huis. De Tong Tong Fair is voor mij dé plek om koekjes te kopen die ik zelf niet bak.
Helaas zocht ik dit jaar vergeefs naar deze lekkernij, volgens de standhouder ‘liep’ het koekje niet en besloten ze het niet meer op te nemen in hun assortiment. Oohh !! Ik heb nog andere koekjeskramen bezocht, maar helaas…. Dat betekende dus, dat ik deze koekjes zelf een keer moest maken … Niet erg hoor!

KUE GETAS

Ik heb on line het volgende recept gevonden: (let op: het deeg wordt met de hand gekneed)

Benodigdheden: (voor ongeveer 18 stuks)

ingrediënten-kue-getas

ketanmeel rijstemeel

  Ketanmeel (glutinous rice) en rijstemeel (rice flour), een ander merk is natuurlijk prima!
 • 125 gram ketanmeel (zie foto)
 • 50 gram rijstemeel (zie foto)
 • 250 ml kokosmelk
 • 175 gram geraspte kokos
 • olie om te frituren
 • ½ tl zout
 • voor het suikerlaagje: 100 gram suiker + 50 ml water

Bereidingswijze:

 1. Meng beide meelsoorten in een grote kom, voeg daarbij het zout en de geraspte kokos toe.
 2. Voeg slok voor slok een beetje kokosmelk toe en kneed het deeg stevig door. Ik gebruikte beide handen, anders werd het deeg geen samenhangend geheel. Blijf de kokosmelk toevoegen en stevig kneden. Na zo’n 10-12 minuten ziet het deeg er zo uit:

  collage
  Bovenste foto: Blijf het deeg stevig kneden, middenste foto: vorm balletjes van het deeg, onderste foto: druk met je duim het balletje plat en vorm er ronde koekjes van.
 3. Vorm kleine balletjes van het deeg, ze moeten het formaat krijgen van een grote pingpongbal.
 4. Druk met je linkerduim het deegballetje plat en vorm met je rechterhand platte koekjes.
 5. Verwarm intussen wat olie en frituur op halfhoog vuur de koekjes lichtbruin. Niet meer dan 7 koekjes tegelijk frituren, anders koelt de olie af. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier.

  collage-1
  Foto links: Frituur de GETAS koekjes lichtbruin. Foto rechts: Doe het water en de suiker in de pan en roer met een houten lepel tot de suiker opgelost is en er een witschuimend stroopje ontstaat. Voeg de GETAS koekjes toe en schep voorzichtig om.
 6. Als alle koekjes gebakken zijn, giet je de olie uit de pan. Doe dan de suiker en het water in de pan en roer met een houten lepel tot de suiker opgelost is en er een witschuimend strooplaagje ontstaat.
 7. Tijd om de GETAS koekjes met een suikerlaagje te bedekken! Doe ze allemaal tegelijk (!) in de pan en schep voorzichtig om. Zorg ervoor dat alle koekjes bedekt worden en ga net zo lang door tot het strooppapje opgelost is. Op klein vuur natuurlijk !
 8. Leg de gesuikerde GETAS los van elkaar op een bord om uit te harden en de suiker te laten drogen. Klaar …. !
  Getas- koekjes
  KUE GETAS, lekker met een suikerlaagje erom heen.
  KUE- GETAS
  KUE GETAS, een zoete gefrituurde lekkernij.

  Mijn dochter vond het koekje niet zoet genoeg. Dit komt natuurlijk omdat het koekje zèlf geen suiker bevat, alleen het suikerlaagje erom  heen.  Je kunt het overwegen om een beetje suiker door de geraspte kokos te mengen, maar dan is het effect van een zout-zachte binnenkant dat zo typerend is voor een GETAS koekje, veel minder.

Tip: Laat de gesuikerde koekjes niet afkoelen op keukenpapier! De suiker is nog nat en zal aan het papier kleven.
Ook om deze reden is het beter de koekjes los op een bord af te laten koelen, anders blijven ze aan elkaar plakken.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie