Indische macaroni

Indische kaasmacaroni

Het blijft een vreemde combinatie: Indisch …. macaroni ….
Het zal misschien wel een raadsel zijn hoe macaroni in Indonesië gekomen is, maar het lijkt logisch dat dit is overgekomen met de Hollanders toendertijd.

Opmerkelijk is wel dat veel Indische families dit gerecht kennen. Sterker nog, in mijn jeugd werd deze Indische ovenschotel traditioneel op de eerste Nieuwjaarsdag door mijn vader bereid, voor de lunch of als snack. Hij gebruikte hiervoor ‘lint’ macaroni, een soort lange versie van de elleboogjes macaroni. Helaas ben ik deze macaroni al jaren niet meer tegengekomen in de supermarkten.

Ook op Indisch4ever.nu,  het platform waar normaliter Indische kwesties en vraagstukken worden besproken, verslagen van pasars en Indosites worden gedeeld en je naar nieuwe boeken wordt verwezen, circuleert een recept van deze bekende Indische ovenschotel.

WAAROM WORDT HET INDISCHE MACARONI GENOEMD?

Maar … wat maakt deze macaroni nou zo ‘Indisch’? Aan de ingrediënten ligt het niet …  Ik heb uit verschillende reacties uit mijn omgeving en na het lezen van de vele reacties op mijn Facebook-pagina begrepen, dat alle Indische families deze macaroni-schotel op dezelfde manier maken, waarbij de basis-ingrediënten hetzelfde zijn; je kunt je voorstellen dat als dit generatie na generatie wordt doorgegeven, deze macaroni-schotel een klassieker is geworden in de Indische keuken…  en waarom het ‘Indische’ macaroni wordt genoemd… en waarom elke Indische familie weet wat er met ‘Indische macaroni’ wordt bedoeld ….
Er bestaan ongetwijfeld vele varianten, ik zag bijvoorbeeld een recept met ham èn spekblokjes … of met meer kaas …. of een vegatarische variant. Maar opmerkelijk is dat deze macaroni-schotel bij elke Indische familie een welbekend gerecht is!

Het is voor mij overduidelijk dat dit recept niet mag ontbreken op mijn blog. Onderstaand recept is lekker, goed te bereiden en snel klaar. Zelf heb ik wat knoflook toegevoegd en achteraf had er ook een uitje bij gekund. Kook je met mij mee?

INDISCHE MACARONI

Benodigdheden: (voor 3 personen)

  1. 250 gram ongekookte macaroni
  2. 5 eieren
  3. 375 ml melk
  4. 150 gram ham
  5. 200 gram geraspte oude kaas
  6. 50 gram gesmolten boter
  7. paneermeel
  8. 1 tl nootmuskaat
  9. 2 teentjes knoflook, zout en peper naar smaak
ingrediënten- indische- macaroni
Ingrediënten Indische macaroni

Bereidingswijze:

    1. Verwarm de oven voor op 200° ; kook de macaroni en giet het water af, spoel dit nog even na met koud water.
    2. Snijd de plakjes ham in smalle reepjes.

      ingrediënten -indische- macaroni
      Kook de macaroni en snijd de ham in smalle reepjes.
    3. Klop de eieren met zout, peper, nootmuskaat en pers hierin de teentjes knoflook uit.
    4. Voeg de melk toe en klop dit door het eiermengsel.
    5. Roer de hamreepjes door de macaroni. Giet het ei/melk mengsel over de macaroni, roer daarna de geraspte kaas en gesmolten boter erdoor.

      eimengsel- over- Indische- macaroni
      Giet het ei/melk mengsel over de macaroni.
    6. Vet een ovenschaal van 1,5 liter in. Schep de macaroni in de ovenschaal en bestrooi dit met wat paneermeel voor een krokant laagje.
    7. Bak de Indische macaroni 30 minuten in de oven. (ik gebruikte de heteluchtoven, op een andere ovenstand zal dit waarschijnlijk langer zijn.) Zodra er een krokant bruin korstje te zien is, haal je de schotel uit de oven. Klaar !!
      Indische- kaasmacaroni
      Indische macaroni
      Indische- kaasmacaroni
      Indische macaroni, makkelijk, snel en lekker.

      De eieren zorgen ervoor dat de ovenschotel compact wordt, je kunt hierdoor de schotel in taartstukken snijden zonder dat het uit elkaar valt.

      Mmmm …. lekker met sambel of hete chilisaus !

      Ovenschaal Rechthoek - Met Grepen - Borosilicaatglas - 1,4 liter - Transparant
      Ovenschaal Rechthoek - Met Grepen - Borosilicaatglas - 1,4 liter - Transparant
      Score 4.7 van 5 sterren.
      €18,70
      Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, woensdag in huis
      Klik om dit product op bol.com te bekijken

      Bol.com Algemeen

      Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

      Bol.com Algemeen

 

 

49 gedachtes over “Indische macaroni

    1. George says:

      Lange lintmacaroni is wel nig te krijgen in Duitsland , bij b. v. De Pennymarkt , kost bijna niks . Moet je wel in stukken breken , volgens mijn oma .

        1. Rob says:

          Grappig om dit te lezen..Ik heb een oud receptenboek uit 1903, en daar begint het recept met… De macaroni wordt in stukken gehakt en daarna in zout water opgezet…Ik begreep er niets van… waarom zou je het stuk happen.

      1. Joan says:

        Ik haal de “pijpmacaroni” bij de Turkse winkel, hoef je niet helemaal naar Duitsland. Heerlijk deze schotel, maar toch vind ik die van mijn moeder het allerlekkerste maar helaas heb ik geen recept. Zoals alle Indische oma’s doet ze alle op gevoel haha

    2. Nathalie says:

      Zo nostalgische en blijft lekker. Wij konden ook lang de pijpmacaroni vinden. Nu onlangs bij de Turkse supermarkt verkopen ze een soort gelijke.

  1. Jet says:

    Hi IndoMama,
    Voor de Indische macaroni gebruik ik meestal de ‘Maccheroni’ van het pastamerk Barilla, verkrijgbaar bij de meeste Jumbo supermarkten, verpakt in een donkerblauw kartonnen doosje. Dit is een langere versie van de standaard macaroni, misschien bedoel je deze wel! Groetjes, Jet

    1. Doris Maurer says:

      Geweldig!! Eindelijk het recept, lekker die harde korst heb een schriftje met ma’recepice alle lekkere ind gerechtjes door mijn indomamma geschreven maar helaas zonder het macaroni recept, terima kasih liefs.

    1. deindomama says:

      Hallo Richard, goed idee met dit druilerige weer. Dan zijn alle ovenschotels welkom!
      En je hoeft echt geen Indo te zijn om dit te kunnen maken, hoor. Eet smakelijk voor straks!

  2. Doris Maurer says:

    Geweldig!! Eindelijk het recept, lekker die harde korst heb een schriftje met ma’recepice alle lekkere ind gerechtjes door mijn indomamma geschreven maar helaas zonder het macaroni recept, terima kasih liefs.

  3. Jot says:

    Hallo indomama,
    Het lijkt me toch niet zo moeilijk om te bedenken hoe macaroni in indonesie terecht is gekomen. Wat dacht u van 300 jaar nederlandse overheersing? Dit recept is voornamelijk bekend onder de indo’s. Het heet ook indische macaroni en niet indonesische macaroni.

    1. deindomama says:

      Hi Jot,

      Uiteraard ben ik mij ervan bewust dat de komst van de Nederlanders de Indische keuken sterk beïnvloed heeft. Niet alleen moest men leren koken met nieuwe, vreemde ingrediënten maar zijn er nieuwe kooktechnieken geïntroduceerd, zoals smoren. De rijsttafel is bijvoorbeeld door de Nederlanders verzonnen.

      Het was voor mij voornamelijk een introductie zin voor mijn blog en nieuw recept die ik postte: Indische macaroni!

      Bedankt voor uw reactie,
      Groetjes
      De Indomama.

  4. Monique Lapré says:

    Ik heb de lange lintmacaroni in de Turkse winkel kunnen vinden!! In Turkije, Griekenland en het Midden Oosten wordt deze pasta veel gegeten…. Zo kwam ik op het idee…

    1. deindomama says:

      Hi Lies,
      Toko Makassar in Amsterdam is wel een bekende toko. Misschien wel een ideetje om er een dagje Amsterdam van te maken en daar een keer rond te neuzen.
      Bedankt voor de tip!

  5. Virginia Zimberlin says:

    Ha Lies,
    Mijn moeder (Ook Indische) maakte het op verjaardagen, of oud en nieuw, samen met huzarensalade en chocolade Agar Agar pudding met advocaat.
    Ze gebruikte ook wel blokjes Smac uit blik, of stukjes gebakken kip Indisch gekruid.
    Het was een makkelijk gerecht, met zoveel visite, en de restjes de volgende dagwaren nog lekkerder !

    Als kind was het een must op de verjaardag !

    1. deindomama says:

      Hi Virginia, die blokjes Smac is voor mij een jeugdtrauma… Bbbrr, wat vond ik dat niet lekker!
      Maar inderdaad, écht een gerecht dat op Oud en Nieuw gepresenteerd werd. Ook bij ons thuis…

  6. Alma says:

    Heerlijk, ga deze versie ook maken. Mijn moeder maakte het ook vaak met Farfalle Pasta. Soms met rookworst maar meestal hamblokjes. Maar er zijn vele versies. Leuk om af en toe een ander recept te proberen.

    1. deindomama says:

      Hoi Jannie, het fijne van een ovenschotel is, dat je er van alles kunt instoppen. Alleen… Je kunt het dan geen Indische macaroni noemen…

      Wat betreft de champignons: misschien van te voren lichtjes aanbakken en het naderhand droog deppen?
      Succes en eet smakelijk!

  7. Mary says:

    Wij vonden het heerlijk! M’n Indische vriendin haar oma maakte het altijd. Ik ben niet Indisch maar Filipino, dus kende het niet. Maar krijg stomende oren van mensen in m’n omgeving die dan zo stom reageren: “is toch niet Indisch, zit-niet-eens-ketjap-in”

    1. deindomama says:

      Hi Mary, deze uitspraken kreeg ik ook naar mijn hoofd geslingerd. Duidelijk afkomstig van hen die niet weten hoe het werkt met Indische tradities en klassiekers, met recepten die generatie op generatie worden doorgegeven…

      Dank je wel voor je reactie en je ‘hart onder de riem’ . Gelukkig vond je het gerecht lekker en daar gaat het om!

    2. Yvette says:

      Hallo Indomama,
      Mijn tante maakte Indische macaroni een beetje anders, maar ook heerlijk. Hier mijn recept van haar:
      Zij gebruikte altijd een hele doos van die hele kleine elleboogjes van Honig.
      Verder kant en klaar gesneden vleeswaar: ham en rauwe ham ieder 1,5 ons dus 3 ons vleeswaar totaal.
      Dit recept wijkt vooral af doordat ze er maar 1 ei in deed…. zij vond het niet lekker als het zo n vaste koek werd en op deze manier blijft hij wat korreliger….
      Ze deed er altijd gewoon een scheut koffiemelk in, volle van Friese vlag uiteraard..
      Verder natuurlijk 2,5 ons geraspte overjarige beemster.
      Maar ook lekker veel pallah (nootmuskaat) wat witte peper en zout.
      Dan nog paneermeel met klontjes boter bovenop en lekker bruin bakken in de oven.
      Als klaar sambal erbij en smullen maar..
      Zelf doe ik er ook wel eens ui en knoflook bij..ook lekker.

      1. deindomama says:

        Hi Yvette,
        Weet je dat ik, net als je tante, Indische macaroni als vaste koek ook minder lekker vind dan gewoon een losse, korrelige schotel?
        Zo zie je maar dat iedereen het op zijn/haar eigen manier maakt…. Maar iedere Indo weet wat er met dit gerecht bedoeld wordt, ik vind dat wel heel mooi. Een Indo uitleggen wat er nou voor Indisch aan is, is hierbij overbodig…

  8. Maureen says:

    Ik maak zo’n soortelijk recept ook al jaren en voeg daar zelf ook nog 150 gr Salami bij geeft net iets meer smaak.
    Zelf gebruik ik de pijp macaroni van Barilla, bugatini No 9 te koop bij Jumbo

  9. Fernand says:

    IK, KOOK DE PIJPMACCARONI METEEN IN MELK OP . DOE DAN 6 EIEREN ERBIJ, NOOTMUSKAAT, PEPER EN RUNDER BOUILLON BLOKJE, (IPV ZOUT) DAN DE HAMBLOKJES, 500 GRAM GERASPTE OUDE KAAS, 4 PLAKJES ROOMBOTER. GOED ALLES DOOR ELKAAR ROEREN EN IN EEN VOORAF INGEVETTE OVENSCHAAL DOEN EN IN DE OVEN.. IK MAAK DIT MEESTAL VOORAL MET KERST EN OUD EN NIEUW EN DAN MAAK IK OOK DE INDISCHE HUZAREN SALADE ERBIJ. .MIJN HOLLANDSE VRIENDEN WILLEN ALTIJD WAT VAN DE INDISCHE MACCARONI MEEHEBBEN DUS GEEF IK MEESTAL IN PLASTIC BAKJES MEE.

    1. deindomama says:

      Jaa ,echt een Indische traditie om dit ovengerecht plus de Indische huzarensalade met Kerst en met Oud en Nieuw te maken. Bij mijn vader thuis was dit ook een jaarlijkse gewoonte.
      En dan die plastic bakjes…. Dank u wel voor uw recept!

Geef een reactie