Kue Roti / Broodpudding

broodpudding

De Indische keuken biedt een grote verscheidenheid aan exotische gerechten, waarvan er al veel bekend en ingeburgerd zijn in Nederland. Maar de Indische keuken heeft nog veel meer te bieden dan nasi en saté. Vooral wat zoetigheden betreft, zijn er vele mogelijkheden.

Er zijn zoetigheden die heel goed als ontbijt gegeten kunnen worden, zoals ‘serabi’ (soort pannenkoekje) ‘ketan met cocos en suiker’ (zoete rijst), andere als gebak of koekje bij de koffie zoals cocostaart, ‘kue mangkok’ (gestoomd koekje), spekkoek, of als nagerecht bij Indische etentjes, zoals ‘kue lapis’ (layered cake, zie mijn artikel kue lapis) en natuurlijk lekker als tussendoortje om te snoepen.

Opvallend bij deze recepten voor koekjes en zoetigheden is het veelvuldig gebruik van cocos in al zijn vormen: geraspt, vloeibaar als cocosmelk, gedroogd, in vaste vorm ‘creamed coconut’  en bevroren. Hierbij wordt het zachte vruchtvlees van jonge ‘klapper/cocos’  kelapa muda gebruikt en ingevroren. Uitstekend bruikbaar bij tropische zoete drankjes en bij onderstaand recept van Kue Roti, oftewel broodpudding!

KUE ROTI / BROODPUDDING

Het is algemeen bekend dat het zonde is om oud brood weg te gooien, immers … je kunt er nog zoveel lekkers mee maken. Zo ook deze broodpudding, gemaakt door restjes brood te weken in melk en eieren.

Populaire smaakmakers kunnen bijvoorbeeld kaneel, rozijnen en krenten zijn. Maar in dit recept heb ik dus ‘kelapa muda’  toegevoegd, jonge cocos. Bij elke hap proef je de stevige bite van jonge cocos, heerlijk! Nieuwsgierig? Bak gerust met mij mee.

Benodigdheden:

ingrediënten- broodpudding
Ingrediënten broodpudding
 • 6 sneetjes (oud) wit brood; je kunt ook bruin brood gebruiken, de structuur zal hierdoor wat steviger worden maar doet niet af aan smaak
 • pak bevroren jonge cocos  ‘kelapa muda’, te koop bij de toko
 • 2 el melk
 • 3 eieren
 • 150 gr suiker
 • 1 flinke el margarine
 • 2 pk vanillesuiker
 • 1 el maizena
 • 50 gr zelfrijzend bakmeel (sorry … vergeten op de foto te zetten)

Bereidingswijze:

 1. Ontdooi de bevroren jonge cocos ‘ kelapa muda‘, door de inhoud van het pak in een diep bord of schaal te leggen (zie foto hierboven); let op: het cocosvocht dat hierdoor vrijkomt, wordt niet weggegooid!
 2. Leg de cocossliertjes apart in een kommetje en knip/ snijd dit in stukjes van 1½ cm.
 3. Snijd de korsten van het brood en breek het brood daarna in stukken; week dit in het bord met cocosvocht. Voeg de 2 el melk toe. Zorg dat alle stukjes brood doorweekt zijn, het mag best zompig aanvoelen.

  ingrediënten- broodpudding
  Broodpapje door cocosvocht en melk
 4. Mix de eieren, suiker en vanillesuiker zo’n 5 minuten. Laat de boter licht smelten in de magnetron en mix dit met het eiermengsel mee.
 5. ei/broodmengsel- broodpudding
  Ei,- cocos en broodmengsel
 6. Verwarm de oven voor op 200° (ik gebruikte de stand onder-en bovenwarmte); beboter een vuurvaste schaal en strooi en lichtjes wat paneermeel erover.
 7. Voeg het broodpapje toe aan het eimengstel en mix een minuutje op lage stand, dit in verband met spetteren.
 8. Mix nu beide meelsoorten 1½ minuut mee, roer met een spatel daarna de stukjes ‘kelapa muda’ door het beslag. Door te roeren blijven de cocos-stukjes mooi heel.
 9. Bak de broodpudding ongeveer 35 minuten in de oven. In het begin zal de pudding flink rijzen, maar eenmaal afgekoeld zakt het een beetje in. Je zult zien dat het een puddingstructuur heeft, lekkerrr !!
  broodpudding
  Broodpudding
  broodpudding
  Duidelijk een puddingstructuur.

  Tip: Als je beslag te vloeibaar blijft, voeg gerust een extra sneetje brood toe!

  De grootte van de schaal beïnvloedt de baktijd. Steek ter controle na 30-35 minuten een satéprikker in de broodpudding, komt er geen beslag mee is je koek klaar.

  Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

  Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

0 gedachtes over “Kue Roti / Broodpudding

Geef een reactie