Perkedel ikan-2, een Indisch viskoekje met kabeljauwfilet

Perkedel- ikan- met- kabeljauwfilet

Na mijn vorige artikel over Perkedel ikan (met tonijn) blijf ik toch nog even bij de snacks hangen. Dit artikeltje trok veel belangstellende lezers wat mij niet verbaast; met vis kun je eindeloos variëren en de combinatie van aardappelen en vis betekent gegarandeerd genieten!

Ook dit keer heb ik een recept van ‘perkedel ikan’, maar nu met kabeljauwfilet gevuld. Vis is veelzijdig, snel klaar en deze viskoekjes zijn makkelijk te maken! Ook bij dit receptje zijn aardappelen het belangrijkste ingrediënt en is deze snack eenvoudiger te maken dan de perkedel ikan met tonijn. Ben je al nieuwsgierig?

PERKEDEL IKAN (met kabeljauwfilet)

Ingrediënten (voor ong. 14-15 stuks): 

ingrediënten- perkede-l ikan- (met kabeljauwfilet)
Ingrediënten perkedel ikan (met kabeljauwfilet)
  • 300 gram kabeljauwfilet (ik gebruikte uit de diepvries en heb dit een nacht van te voren in de ijskast laten ontdooien)
  • 3 grote aardappels
  • 1 ei
  • 1 tl sambal (optioneel)
  • 3 el tarwebloem
  • 2 lente-uitjes
  • takjes selderij
  • 1 knoflookteentje
  • zonnebloemolie om te frituren
  • zout, peper, nootmuskaat.

Bereidingswijze:

    1. Schil en was de aardappelen; kook ze in wat water en giet dit daarna af. Laat afkoelen.
    2. In de tussentijd snijd je de inmiddels ontdooide kabeljauwfilet in kleine stukjes en dep ze eventueel nog droog met wat keukenpapier.
    3. Was de lente-uitjes en het selderij en snijd ze fijn.
    4. Prak de afgekoelde aardappelen fijn en breng dit op smaak met zout, peper en/of nootmuskaat.

      voorbereiding- perkedel- ikan- (met kabeljauwfilet)
      Voorbereiding ‘perkedel ikan met kabeljauwfilet’
    5. Klop het ei los en meng dit met de bloem door de aardappels. Pers het knoflookteentje uit boven het aardappelmengsel en roer alles goed door.
    6. Voeg de tl sambal toe en kruid nog extra bij met het zout, peper en nootmuskaat.
    7. Voeg de fijngehakte lente-uitjes en selderij toe, alsmede de stukjes kabeljauwfilet. Roer dit door elkaar. Niet te lang, anders verpulver je hierdoor de visstukjes.
    8. Draai met beide handen balletjes of platte koekjes van het aardappel-vismengsel; ook kun je met 2 eetlepels deze vormpjes maken. Leg de koekjes/balletjes op een bord en plaats dit 30 minuten in de koelkast om ze uit te laten harden.
      voorbereiding- perkedel- ikan- (met kabeljauwfilet)
      Perkedel ikan-balletjes (van kabeljauwfilet)

       

    9. Verhit de olie in een wadjan of koekenpan en frituur op halfhoog vuur de perkedel ikan in 3-4 minuten goudbruin. Niet te snel omdraaien, anders vallen ze uit elkaar. Laat uitlekken op wat keukenpapier.
      perkedel ikan met kabeljauwfilet
      Door met 2 eetlepels te werken, heb ik de ‘perkedel ikan’ iets geplet.
      perkedel- ikan- met- kabeljauwfilet
      Perkedel ikan met kabeljauwfilet, ook heerlijk als bijgerecht!

      Tip: Frituur niet met meer dan 5 koekjes tegelijk, anders koelt de olie af.

      Tip: Perkedel ikan laat zich makkelijk invriezen: bewaar ze in een vriesdoosje met deksel. Voor gebruik laat je ze een half uurtje ontdooien, warm ze daarna in een ovenschaal op. 9-10 Minuten op ovenstand 180°.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

9 gedachtes over “Perkedel ikan-2, een Indisch viskoekje met kabeljauwfilet

  1. Alien says:

    Wat een inspirerende website! Dank voor de heerlijke recepten, die duidelijk worden uitgelegd. Ik ga deze viskoekjes ook proberen te maken. Als kind woonde ik naast een Indonesische buurman en zijn Nederlandse vrouw kookte heerlijke Indonesische maaltijden. Wanneer ik bij hen was, mocht ik vaak een klein bordje mee eten. Daar kon ik zo van genieten! Ook leerde mijn moeder heerlijke recepten van hen, waar ik ook van smulde. Leuk om op deze prachtige website gerechten van toen terug te vinden! Dank!!!

    1. deindomama says:

      Jeugdherinneringen! Daar doe ik het voor…
      Een deel van mijn recepten zijn gebaseerd op mijn jeugd, wat leuk om te lezen dat dit receptje jou ook terugbrengt naar je jeugd, Alien!

  2. Alien says:

    Ja, en ook de vroege kennismaking met een andere (eet)cultuur… Dat je altijd aan mocht schuiven om een vorkje mee te prikken. Het intense genieten samen van maaltijden, waar veel tijd en liefde in is gestoken. Dat heb ik nooit meer losgelaten 🙂

Geef een reactie