Martabak telor is een snack/gerecht dat in Indonesië op elke hoek van de straat te verkrijgen is en behoort volgens Wikipedia tot het meest populaire ‘streetfood’: …” In Indonesia, the Murtabak is one of the most popular street foods and is known as ‘martabak’ …. ”
Er zijn twee Indonesische versies: een hartige, gevuld met ei en vlees en een zoete variant, de ‘martabak manis’, gevuld met onder andere chocola en gecondenseerde melk. Tegenwoordig wordt er steeds meer en vaker kaas aan toegevoegd, dus of je echt van zoet kunt spreken …. ?
Om de hartige van de zoete te onderscheiden, wordt deze ook wel de ‘martabak telor’ genoemd.
Je kunt het vergelijken met een Indische loempia dat gevuld is met een heerlijk gekruid gehaktmengsel, eieren en groenten. De naam ‘Martabak‘ is afgeleid van het Arabische ‘mutabbaq‘ oftewel ‘gevouwen’ dat verwijst naar de manier waarop deze snack gevouwen is.
Wij gaan aan de slag met de MARTABAK TELOR, de hartige variant. Ook heb ik gekozen voor de ‘luie’ variant: ik gebruikte kant en klaar loempiavellen, zó handig! Zullen we?
MARTABAK TELOR
Benodigdheden: (voor 10 stuks)

- 250 gram rundergehakt
- 10 loempiavellen uit de diepvries, verkrijgbaar bij de toko en bij de AH
- 3 sjalotjes
- 3 lente-uitjes
- 4 eieren
- wat takjes selderij
- 2 knoflookteentjes
- 1½ tl ketumbar
- 1½ tl kerriepoeder
- snufje zwarte peper, wat zout
- zonnebloemolie om te frituren.
Bereidingswijze:
- Haal de loempiavellen uit het pak en laat deze ontdooien. Tijdens het bereiden bedek je de vellen met een vochtige doek om te voorkomen dat ze uitdrogen.
- Snijd de sjalotjes fijn en fruit deze in wat olie tot ze glazig zien. Voeg het rundergehakt toe en bak dit rul. Kruid het gehakt met zout, kerriepoeder, zwarte peper en de ketumbar. Pers de teentjes knoflook boven het gehakt uit.
- Was de lente-uitjes en de selderij; snijd de lente-uitjes in kleine ringetjes en het selderij in kleine stukjes.
- Klop in een grote kom de 4 eieren los. Roer de groenten hierbij en voeg dan het gehakt toe.
- Trek voorzichtig een loempiavelletje los en leg dit diagonaal op je werkblad met een punt naar je toe. Schep het gehaktvulling op de helft van de loempiavel. Ik gebruikte één grote eetlepel vulling per martabak.
Vouwtechniek Martabak telor - Vouw de onderste punt over de vulling. Daarna vouw je de linker,- en rechterpunt naar elkaar toe en sluit je de randen goed met wat water. Gebruik hierbij je vinger(s).
- Vouw nu het laatste puntje als een envelopje dicht en plak het vast met water.
- Verwarm de olie en frituur op klein vuur de martabak. Zo’n 3 minuten per kant, het geklopte ei in de vulling wordt hierbij gebakken. Daarna 3 minuten de andere kant.
Frituur op klein vuur de martabak. - Laat de snacks goed uitlekken op wat keukenpapier. Klaar !!
Lekker met wat zoetzure atjar of met zoete chilisaus.
In Indonesië of op de pasar malam wordt martabak telor altijd geserveerd met lekkere rawits … een hapje martabak … een hapje rawit … mmm !!


Tip: Doe de overige loempiavellen terug in het pak en sluit dit goed af. De vellen kunnen tot gebruik weer terug in de vriezer.
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of de Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Ziet er goed uit Hedy!
En ik zie wat bekende spulletjes van de kringloopwinkel, leuk hoor!
GGroetjes Marjolein
Hoi Marjolein, die spulletjes van onze ‘kringloop stadstour’ kwamen goed van pas! Ben er blij mee. Leuk dat je ze herkende!
Groetjes, Hedy
Hi, dank je voor dit recept. Ik heb het wel eens gemaakt met een zakje boemboe Gule. Door jouw recept weet ik wat daar ongeveer in zat😃👍🏻
Hi Shirlene,
Allereerst sorry voor mijn late reactie, oeppss!
Was dat lekker, een vulling van gulé? Wel creatief bedacht!
Klinkt heel erg lekker.Binnenkort maar eens proberen.
Ben nu eigenlijk ook wel benieuwd naar het recept van de zoete variant….
Dit is op frankensportblog herblogd.
Hoi Michelle, leuk als je dit recept gaat uitproberen!
Ik moet eerst nog flink oefenen met de zoete variant, het wil maar niet lukken! Wordt (misschien) vervolgd…
Hi indomama. Dank voor dit overheerlijke recept. Al een aantal keren gemaakt en uitgedeeld. Iedereen vond ze heerlijk. Heb ze voor oud en nieuw in Spanje gemaakt, maar daar hadden ze geen loempiavellen. Wraps gebruikt. Zijn wat dikker en sneller bruin, maar ging prima.
Ik doe alleen de eieren bij het gehakt in de pan als dat klaar is. Wordt dan wat steviger en makkelijker om ze ‘in te pakken’
Klopt Alma! Als je de eieren bij het gehakt in de pan doet, wordt de vulling inderdaad makkelijker om in te pakken. Mijn vriendin doet dit ook op deze manier…
Dit ziet er lekker uit.
Kan ik ze invriezen, ik ben niet zo’n grote eter.
Hai Paula, ze kunnen ingevroren worden!
Tip: niet op elkaar stapelen, maar leg ze bijvoorbeeld op z’n kant in een plastic bakje. Nog beter: leg er wat alufolie of bakpapier ertussen!
Succes!
Ik maak deze martabak geregeld. Heel erg lekker recept. Bedankt
Ah… heerlijk smullen dus Willy!
Hoi Michelle, via de blog kwam ik hier terecht. Nu wil ik je natuurlijk graag helpen door op banners te klikken, maar die staan volgens mij niet in dit recept(?) Ik ga het wel uitproberen. Zou het ook in de airfryer kunnen?
Hi Sikko, ik gebruik de airfryer alleen om snacks in op te warmen. Ik heb er nooit in gekookt of gebakken, dus kan geen antwoord op je vraag geven… Helaas
De banners ( Bol.com en HEMA) staan helemaal onder aan het recept, bedankt vast!
Een beetje laat maar ik wil even reageren op de Airfryer vraag. Vaak bakte ik ze in een klein laagje olie in de koekenpan, even om en om. Maar ook in de Airfryer gaat het prima. Heerlijk krokant en perfect van smaak. Wel altijd even laten uitlekken op keukenpapier. In de Airfryer hoef je ze niet om te keren.
Ga ik ook eens uitproberen in de airfryer Jan l’Amie! Bedankt voor uw reactie….