TAHU TELOR PETIS is een omelet gevuld met ‘tahu’ tofu, afgetopt met knapperige groenten en overgoten met een pittig ‘petis’ garnalen sausje. Zo! Een mond vol ……
Een niet zo bekend gerecht in de Indische keuken, maar wel eentje die je makkelijk maakt als je eters verwacht. Een prima onderdeel bij een rijsttafel of als volwaardig hoofdgerecht voor wie een keer licht en koolhydraatarm wil eten.
De eerste keer dat ik TAHU TELOR PETIS at, was enkele jaren geleden tijdens onze vakantie op Java. Wij logeerden in Enny’s guesthouse in Malang https://www.vanverre.nl/indonesie/hotels/malang/ennys-guesthouse.htm , waar we ook de mogelijkheid hadden om ‘s avonds ‘met de pot mee te eten’. De kokkie kookte dan voor alle gasten en ‘s avonds aan tafel was het een verrassing wat voor lekkers we voorgeschoteld kregen. Dat werd dus onder andere TAHU TELOR PETIS, zó lekker!
De combinatie van een omelet met tahu en groenten zoals taugé en lente-ui én dat heerlijke petissausje erover, triggerde mij om dat thuis ook eens te proberen. Maar natuurlijk lukte het mij niet om dat sausje zó te laten smaken zoals de kokkie dat bereidde …. Gelukkig heb ik inspiratie gevonden bij het tv programma van 24Kitchen ” Zoals alleen oma dat kan”, waarbij Indische en Molukse oma’s hun keukengeheimen prijsgeven. Familierecepten raken op deze manier niet kwijt, maar worden zo doorgegeven.
PETIS
Voordat we beginnen met dit eenvoudige, maar oh zo lekkere gerecht, leg ik toch nog even kort uit wat PETIS nou eigenlijk is.
Volgens Wikipedia is Petis of petis udang “… een zwarte garnalenpasta die qua textuur wat weg heeft van appelstroop. Het is gemaakt van garnalen, zout, suiker, water en meel. In Indonesië wordt het vooral in de Oost-Javaanse keuken gebruikt …” De smaak is van geconcentreerde garnaal en de pasta wordt als smaakmaker gebruikt in dressings voor ‘rudjak’ Indische fruitsalade, zie mijn eerdere post roedjak manis of bij bepaalde soepen. Een half theelepel is vaak voldoende en is buiten de koelkast lang houdbaar.

Nu ben ik benieuwd of dit recept jullie ook aanspreekt, we gaan beginnen!
TAHU TELOR PETIS (voor 2-3 personen)
Benodigdheden:
- ½ tahu
- 3 eieren
- kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 1 lomboh
- handjevol taugé
- ½ el petis
- 3-4 el ketjap manis
- 100 ml water
- 1 el pindakaas
- zout
- zonnebloemolie om te frituren
Ingrediënten tahu telor petis Voor de topping: wat gesneden lente-ui, krupuk en ‘bawang goreng’ gebakken uitjes.
Bereiding:
- Snijd de ½ tahu in smalle plakken en halveer deze. (zie foto) Bak ze licht in wat voorverwarmde olie. De tahuplakjes blijven in de pan, straks gieten we de geklopte eieren erover.
- Snijd de lomboh in ringetjes. Pel de ui en snijd dit fijn; pel het knoflookteentje, doe dit in een knoflookpers en fruit dit samen met de stukjes ui en de lomboh in wat olie. Roer dit goed door elkaar.
Voorbereiding van de TAHU TELOR PETIS - Meng 100 ml water door deze substantie, 3-4 el ketjap manis, ½ el petis en laat dit op laag vuur sudderen. Vervolgens roer je de el pindakaas en wat zout erdoor. Blijf erbij, al roerend wordt dit een wat dikke, gladde saus. Draai het vuur uit en laat de petis saus wat afkoelen.
- Klop de eieren en meng wat fijngesneden lente-ui erdoor. Breng het op smaak met wat zout. We maken nu een omelet door de eieren over de gebakken tahu plakjes te gieten. Bak dit op laag vuur, draai dit om als de onderkant bruingebakken is. Het omdraaien hoeft niet in één keer te gebeuren, de omelet kan in stukken worden opgediend.
- Maak intussen de taugé schoon en blancheer dit licht door er warm water over te gieten.
- Tijd om de schotel op te maken: leg de tahu-omelet op een mooie plat bord of schaal; schik de taugé erover, schenk het petis-sausje er over en top het gerecht mooi af met fijngesneden lente-ui, wat fijngemaakte krupuk en de ‘bawang goreng’ gebakken uitjes.
Tahu Telor Petis, eenvoudig maar smakelijk. Ziet het er niet feestelijk uit? Dit gerecht zal het goed doen tijdens een etentje!
Tahu Telor Petis Tip: Je kunt de saus ook apart erbij serveren. Altijd handig als je gasten dit zelf willen schenken.
Bij meerdere eters aan tafel vermeerder je gewoon de hoeveelheden, vergeet vooral de hoeveelheid saus niet te verdubbelen. Als je saus overhoudt, kun je de volgende dag een nieuwe omelet maken, altijd lekker! Selamat makan!
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
Dit is heerlijk, ik hou van tahu! Gisteren voor het eerst gemaakt. Het is een goed vegetarisch recept voor sporters, want het bevat veel eiwitten. Ik at het gisteren als hoofdgerecht. Het restje ga ik vandaag eten als bijgerecht bij de bami goreng. Lekker!
Ha Mindy, lieve dochter van me …
Ben blij om te lezen dat het recept goed bevallen is! Niet alleen geschikt voor sporters, maar ook ideaal als je eters krijgt. Makkelijk te maken en als je het leuk presenteert, heb je een feestje op je bord. Dank je wel voor je reactie, dikke kuzz!
Zo lekker, ik ben trouwens sws gek op petis in allerlei gerechten. Wij komen van Java dus ook Indo’s, heb lang naar dit gerecht gezocht, heerlijk, wat heb ik genoten. Had nog lontong over en dat er lekker bij gegeten. Heb wel nog wat knoflook toevoegd. Maar wil u bedanken dat ik dit recept weer heb gevonden. En selamat makan was het zeker.
Graag gedaan en geniet lekker van dit heerlijk gerechtje! Met lontong vind ik het extra lekker..