Sponscake, oftewel Pandan cake

Sponscake, luchtig- en- zacht

Er zijn veel recepten te vinden voor de Indische sponscake, oftewel de Pandan cake. Naast de spekkoek, de kue lapis en de roti koekoes is ook deze cake een echte klassieker! Opvallend door zijn felgroene kleur en heerlijk van smaak door de aroma van pandanblad.

WAT IS PANDAN?

In Indonesië maken ze bij het bereiden van koekjes en zoetigheden graag gebruik van de groene kleur van pandan. Als je daar wel eens op een lokale markt bent geweest of hier in Nederland op een Pasar Malam, is het je vast opgevallen dat het merendeel van de koekjes groengekleurd zijn. Deze gifgroene kleur wordt verkregen door pandan-extract.

Pandan-extract wordt van de bladeren van de zogenaamde ‘Schroefpalm’ gemaakt. De lange, smalle bladeren van deze palm hebben een heerlijke vanille-achtige geur, de bladeren zijn hierdoor erg geliefd en veel gebruikt in Indonesië en de omringende landen. Volgens de website Aziatische ingrediënten.nl wordt pandan ook wel ” De vanille van het Oosten” genoemd.

pandan blad
Pandanblad*

* (afbeelding uit Shutterstock, rechtenvrij)

Om verse pandan-extract te verkrijgen, wordt het groene gedeelte van de bladeren in stukjes gesneden en met wat water fijngemalen met een keukenmachine. Dit mengsel wordt daarna opgevangen in een theedoek en boven een zeef uitgewrongen, zodat er geen stukjes blad meer in het pandan-extract achterblijven.

Bij het maken van deze Sponscake heb ik een rondje toko gedaan, waar ze kleine flesjes pandan-pasta verkopen. Dit is geconcentreerde pandan-extract waarbij je bij het bakken weinig nodig hebt (meestal een theelepel) om een cake mooi te kleuren.

Ook zin om een heerlijk geurende Sponscake te maken? Deze heerlijke cake die zó luchtig is, dat de cake als een spons terugveert na het indrukken?  Laten we beginnen!

SPONSCAKE

Benodigdheden:

 1. 225 gram gezeefde patentbloem
 2. 7 eieren
 3. 200 gram suiker +100 gram suiker voor in het eiwit
 4. 220 ml cocosmelk
 5. 120 ml zonnebloemolie
 6. 1 tl pandanpasta, te koop bij de toko. Ik gebruik graag het merk “Koepoe Koepoe”.
 7. 1 tl baking soda, te koop bij de toko
 8. 1 tl cream of tartar, te koop bij de toko
 9. mespuntje zout.
  Ingrediënten- sponscake
  Ingrediënten sponscake

  Bereidingswijze:

 1. Meng in een grote kom de gezeefde patentbloem en de suiker, roer dit door elkaar.
 2. Scheid de eieren één voor één, de eidooiers komen in de kom met bloem; de eiwitten bewaar je in een aparte kom of schaal.
 3. Giet nu de 220 ml cocosmelk in de kom met bloem, daarna de 120 ml olie.
 4. Ook de baking soda en de groene pandan pasta mogen er nu bij. Roer het beslag goed door met een stevige garde of houten pollepel (ik heb het beslag 3-4 minuten met een plastic roerspaan flink geroerd). Het mengsel wordt nu dik vloeibaar en kleurt aardig groen. Leg de beslagkom apart.
 5. Met een mixer klop je nu de eiwitten stijf, dit duurde bij mij ongeveer 7 minuten. Tijdens het mixen voeg je 100 gram suiker toe, niet in één keer maar in 3 keer. Beetje bij beetje wordt de suiker nu opgenomen in het eiwit. Tijd om de cream of tartar toe te voegen, mix dit kort door het eiwitbeslag.

  beslag- pandancake
  Spatel nu voorzichtig het eiwitbeslag door de pandanbeslag.
 6. Roer nog eenmaal door het pandanbeslag. Spatel daarna voorzichtig het eiwitbeslag door het pandanbeslag, je roert niet maar spatelt. ‘Vouwen” wordt deze techniek ook wel genoemd. Ook nu meng je in 3-4 keer het witte beslag door het pandanbeslag.
 7. Giet het beslag in de sponcakevorm. Verwarm de oven voor op 165-170° hete luchtoven en bak de cake in 65 minuten. Voor de zekerheid heb ik de vorm in een andere vorm geplaatst, mocht het beslag gaan lekken. En nu maar afwachten ….
  sponscake afkoelen, zet het ondersteboven
  Plaats de vorm ondersteboven en laat de cake afkoelen.

   

 8. Je ziet, de cake is aardig gerezen. Maar …. hoe krijg je dit nu uit de vorm? Ik hoop dat ik dit goed kan uitleggen: Plaats de vorm ondersteboven, door de zwaartekracht verklein je de kans op inzakken èn …. nu weet je ook meteen waar die pootjes van de vorm voor dienen! Laat de cake 2 uur afkoelen.
  hoe krijg je de pandancake uit de vorm
  Als de cake afgekoeld is, snijd je met een lang mes eerst langs de zijkant van de vorm.

  Na het afkoelen, snijd je met een lang mes verticaal langs de zijkant van de ronde vorm. De cake laat nu makkelijk los, doordat het afgekoeld is. Nu blijft de cake nog aan de bodem vastzitten, zie foto. Plaats het mes tussen cake en cakevorm en snijd  de cake los door horizontaal langs de bovenkant van de cake te snijden. Doe dit in een vloeiende beweging, dus door géén snijbewegingen te maken.

 9. Het lossnijden van de cake is lastig, dat hoor ik ook vanuit mijn omgeving. Hopelijk heb je wat aan mijn foto’s en uitleg… Èn, oefening baart kunst!

En nu is het tijd om te smullen!! Enjoy !!

Sponscake
Sponscake, luchtig, zacht en licht.

De cake vind ik iets te weinig groen van kleur, de volgende keer zal ik meer pandanpasta gebruiken, dus 1½ of zelfs 2 tl . Maar hij was zeker lekker !!

sponscake
Sponscake, geurig en luchtig van smaak.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

20 gedachtes over “Sponscake, oftewel Pandan cake

     1. deindomama says:

      Scherp Ilse! Ik ben dit inderdaad vergeten te vermelden, bedankt!
      Het zout voeg je toe op het moment dat je ook de cocosmelk en de olie erbij giet.
      Succes!

 1. Fleur says:

  Dit recept is echt geweldig!
  De eerste pandancake heb ik gemaakt uit een pak, die was half lekker en half ingezakt. Via Google uw recept gevonden en het is perfect gelukt dankzij uw goede uitleg. De cake was zo ontzettend luchtig, ga ik zeker vaker maken. Bedankt voor dit heerlijke recept <3

 2. caddygirl says:

  Op zoek naar een lekker cake recept kwam ik op jou website terecht…de spekcake spreekt mij erg aan maar toen kwam ik deze echte zelfgemaakte pandancake tegen…ga ik ook eens maken. Nu vraag ik mij af welke sponscakevorm/bakvorm gebruik jij, is deze met of zonder deksel en waar kan ik deze kopen? Smakelijke groetjes, Bianca

  1. Robin says:

   Hoi!
   Ik wil de pandan cake graag maken voor zaterdag, kan ik deze 2 dagen van te voren al maken ? Zo ja, hoe bewaar ik deze het beste?
   Gr. Robin

  1. deindomama says:

   Hoi Ev, na het openen waarschijnlijk nog enkele maanden houdbaar, aangezien de pasta zó geconcentreerd is.. Als je het echter te lang bewaart, verliest het z’n smaak en geur…

   Misschien weten de lezers onder ons het antwoord op je vraag?
   Succes!

 3. Nathalie Dahler says:

  Super recept!!! Ik heb er al veel versleten. Maar deze is echt top!!! Hij zakt niet in. Hoeveelheden zijn perfect. Alle familie, vrienden, buren zijn weg van deze heerlijke pandan cake

Geef een reactie