Sponscake, oftewel Pandan cake

Sponscake, luchtig- en- zacht

Er zijn veel recepten te vinden voor de Indische sponscake, oftewel de Pandan cake. Naast de spekkoek, de kue lapis en de roti koekoes is ook deze cake een echte klassieker! Opvallend door zijn felgroene kleur en heerlijk van smaak door de aroma van pandanblad.

WAT IS PANDAN?

In Indonesië maken ze bij het bereiden van koekjes en zoetigheden graag gebruik van de groene kleur van pandan. Als je daar wel eens op een lokale markt bent geweest of hier in Nederland op een Pasar Malam, is het je vast opgevallen dat het merendeel van de koekjes groengekleurd zijn. Deze gifgroene kleur wordt verkregen door pandan-extract.

Pandan-extract wordt van de bladeren van de zogenaamde ‘Schroefpalm’ gemaakt. De lange, smalle bladeren van deze palm hebben een heerlijke vanille-achtige geur, de bladeren zijn hierdoor erg geliefd en veel gebruikt in Indonesië en de omringende landen. Volgens de website Aziatische ingrediënten.nl wordt pandan ook wel ” De vanille van het Oosten” genoemd.

pandan blad
Pandanblad*

* (afbeelding uit Shutterstock, rechtenvrij)

Om verse pandan-extract te verkrijgen, wordt het groene gedeelte van de bladeren in stukjes gesneden en met wat water fijngemalen met een keukenmachine. Dit mengsel wordt daarna opgevangen in een theedoek en boven een zeef uitgewrongen, zodat er geen stukjes blad meer in het pandan-extract achterblijven.

Bij het maken van deze Sponscake heb ik een rondje toko gedaan, waar ze kleine flesjes pandan-pasta verkopen. Dit is geconcentreerde pandan-extract waarbij je bij het bakken weinig nodig hebt (meestal een theelepel) om een cake mooi te kleuren.

Ook zin om een heerlijk geurende Sponscake te maken? Deze heerlijke cake die zó luchtig is, dat de cake als een spons terugveert na het indrukken?  Laten we beginnen!

SPONSCAKE

Benodigdheden:

  1. 225 gram gezeefde patentbloem
  2. 7 eieren
  3. 200 gram suiker +100 gram suiker voor in het eiwit
  4. 220 ml cocosmelk
  5. 120 ml zonnebloemolie
  6. 1 tl pandanpasta, te koop bij de toko. Ik gebruik graag het merk “Koepoe Koepoe”.
  7. 1 tl baking soda, te koop bij de toko
  8. 1 tl cream of tartar, te koop bij de toko
  9. mespuntje zout.
    Ingrediënten- sponscake
    Ingrediënten sponscake

    Bereidingswijze:

  1. Meng in een grote kom de gezeefde patentbloem en de suiker, roer dit door elkaar.
  2. Scheid de eieren één voor één, de eidooiers komen in de kom met bloem; de eiwitten bewaar je in een aparte kom of schaal.
  3. Giet nu de 220 ml cocosmelk in de kom met bloem, daarna de 120 ml olie.
  4. Ook de baking soda en de groene pandan pasta mogen er nu bij. Roer het beslag goed door met een stevige garde of houten pollepel (ik heb het beslag 3-4 minuten met een plastic roerspaan flink geroerd). Het mengsel wordt nu dik vloeibaar en kleurt aardig groen. Leg de beslagkom apart.
  5. Met een mixer klop je nu de eiwitten stijf, dit duurde bij mij ongeveer 7 minuten. Tijdens het mixen voeg je 100 gram suiker toe, niet in één keer maar in 3 keer. Beetje bij beetje wordt de suiker nu opgenomen in het eiwit. Tijd om de cream of tartar toe te voegen, mix dit kort door het eiwitbeslag.

    beslag- pandancake
    Spatel nu voorzichtig het eiwitbeslag door de pandanbeslag.
  6. Roer nog eenmaal door het pandanbeslag. Spatel daarna voorzichtig het eiwitbeslag door het pandanbeslag, je roert niet maar spatelt. ‘Vouwen” wordt deze techniek ook wel genoemd. Ook nu meng je in 3-4 keer het witte beslag door het pandanbeslag.
  7. Giet het beslag in de sponcakevorm. Verwarm de oven voor op 165-170° hete luchtoven en bak de cake in 65 minuten. Voor de zekerheid heb ik de vorm in een andere vorm geplaatst, mocht het beslag gaan lekken. En nu maar afwachten ….
    sponscake afkoelen, zet het ondersteboven
    Plaats de vorm ondersteboven en laat de cake afkoelen.

     

  8. Je ziet, de cake is aardig gerezen. Maar …. hoe krijg je dit nu uit de vorm? Ik hoop dat ik dit goed kan uitleggen: Plaats de vorm ondersteboven, door de zwaartekracht verklein je de kans op inzakken èn …. nu weet je ook meteen waar die pootjes van de vorm voor dienen! Laat de cake 2 uur afkoelen.
    hoe krijg je de pandancake uit de vorm
    Als de cake afgekoeld is, snijd je met een lang mes eerst langs de zijkant van de vorm.

    Na het afkoelen, snijd je met een lang mes verticaal langs de zijkant van de ronde vorm. De cake laat nu makkelijk los, doordat het afgekoeld is. Nu blijft de cake nog aan de bodem vastzitten, zie foto. Plaats het mes tussen cake en cakevorm en snijd  de cake los door horizontaal langs de bovenkant van de cake te snijden. Doe dit in een vloeiende beweging, dus door géén snijbewegingen te maken.

  9. Het lossnijden van de cake is lastig, dat hoor ik ook vanuit mijn omgeving. Hopelijk heb je wat aan mijn foto’s en uitleg… Èn, oefening baart kunst!

En nu is het tijd om te smullen!! Enjoy !!

Sponscake
Sponscake, luchtig, zacht en licht.

De cake vind ik iets te weinig groen van kleur, de volgende keer zal ik meer pandanpasta gebruiken, dus 1½ of zelfs 2 tl . Maar hij was zeker lekker !!

sponscake
Sponscake, geurig en luchtig van smaak.

 

 

 

6 gedachtes over “Sponscake, oftewel Pandan cake

Geef een reactie