Gebakken cassave/ketella

Gebakken- cassave

Indonesië kent een echte snackcultuur, de hele dag door eten de mensen kleine hapjes. Door te stomen, te frituren, te grillen en te koken worden de lekkerste hapjes bereid.

Van bijvoorbeeld cassaveknol – officiële naam is ‘MANIOK’ – worden er verschillende zoete en hartige versnaperingen bereid. In de warungs worden deze knollen gepoft, gestoomd, gekookt of gebakken in olie.
Als hartig gerecht wordt het door de locale bevolking met gezouten vlees of vis als ontbijt of lunch gegeten; of door de knol in dunne schijfjes of reepjes te snijden wordt er krupuk van gefrituurd. Door te fermenteren wordt er ‘tapé’ van bereid, een zoete en licht gegiste lekkernij. “Es tapé”  is de naam van een ijsdrankje op basis van gefermenteerde cassave.

Cassave- maniok
Cassave, oftewel ‘maniok

* (foto via Pixabay- rechtenvrij)

Wat is Cassave?

In Brazilië noemt men het maniok, Europeanen noemen het cassave, in Indonesië noemt men het ubi en op Java wordt het ketella genoemd en dat is de benaming zoals ik het ken.

Cassave is een noten smaakachtige zetmeelrijke knolgewas of knol. Inheems in Zuid-Amerika, het is een belangrijke bron van calorieën en koolhydraten voor mensen in ontwikkelingslanden.

Het wordt geteeld in tropische regio’s van de wereld, aangezien het gewas weinig eisen aan de bodem stelt. Allerlei gronden zijn geschikt voor de teelt van dit gewas, behalve de echte kleigronden.

Het meest gebruikte deel van cassave is de wortel, die zeer veelzijdig is. Het kan bijvoorbeeld worden geraspt of vermalen tot meel om brood en crackers van te maken.
Of héél dun worden gesneden en in olie gebakken, zoals ik eerder schreef in mijn recept cassave chips.

In deze post zette ik ook de gezonde en de ongezonde kenmerken van deze populaire knol op een rijtje. Neem een kijkje, zou ik zeggen ….
Dit keer ga ik gebakken cassave maken. Net als de cassave chips is deze snack geliefd bij mijn dochter die het graag eet met een zoete, pittige chilisaus.

GEBAKKEN CASSAVE / KETELLA

Benodigdheden:

ingrediënten gebakken cassave

 • 1 zak diepvries cassave, te koop bij de toko ongeveer € 1,25 (400 gram)
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 tl zout
 • 1 tl ketoembar
 • 250 ml koud water
 • olie om te frituren.

Bereidingswijze:

  1. Stoom de bevroren stukken cassave / ketella 10 minuten op hoog vuur.
  2. Haal ze daarna uit de stomer en snijd ze in smalle stukken, beetje frites model.
  3. Pers de knoflookteentjes uit en roer dit door het koude water; doe ook de ketoembar en 1 tl zout erbij.

   voorbereiding gebakken cassave
   Cassave stomen, daarna in model snijden. Verwijder hierbij de stugge vezels van deze knol.
  4. Nu mogen de gestoomde cassave-frites in de kom met koud water. Laat dit rustig 45 minuten staan, het garingsproces stopt hierdoor en de kruiden kunnen intrekken.
  5. Droog de cassave-frites met keukenpapier af en frituur ze op halfhoog vuur. Niet te veel in één keer, ik frituurde ze 6 minuten. Als ze goudbruin zijn, laat je ze uitlekken.
  6. Strooi 1 tl zout over de cassave-frites. Serveer ze warm met een lekker pittig chilisausje erbij!
   Gebakken cassave
   Gebakken cassave, oftewel ketella goreng.

   gebakken cassave
   Gebakken cassave, een lekker tussendoortje. Altijd goed!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

 

Geef een reactie