Sambal maken laat ik meestal aan de Indopapa over, hij maakt zo af en toe een flinke wadjan vol met milde, smaakvolle sambal badjak. Niet echt heel ‘pedis’ – pittig, spicy – maar toch een lekker gekruide aanvulling op onze rijstmaaltijd.
Een sambal-recept mag niet ontbreken op deze Indomamablog. En natuurlijk wilde ik ‘m zelf maken, wat dus zou betekenen dat ik op zoek moest gaan naar een geschikt recept. Eentje, die mij meteen moest aanspreken. Immers, ik zou sambal voor het eerst zelf maken en als ‘beginneling’ mocht het natuurlijk niet te ingewikkeld zijn. Gelukkig hoefde ik niet lang te zoeken, op Pinterest vond ik gelijk een geschikt receptje: SAMBAL BAWANG !
SAMBAL
Sambal wordt geserveerd bij groenten, vlees, kip, vis en ei om de gerechten iets speciaals te geven. Wanneer een gerecht naar de Ind(ones)ische smaak niet ‘pedis’ – pittig, spicy- genoeg is, is dit eenvoudig te verhelpen met een schep sambal, waarvan de gebruikelijke basis gevormd door Spaanse pepers.

…. “De pepers mogen dan Spaans heten, ze werden door de Portugezen geïntroduceerd in hun koloniën in Azië. Zo kwamen de pepers in Malakka, Ambon en Oost-Timor terecht. Voor de komst van de Portugezen werden Ind(ones)ische gerechten gekruid met gewoon peper en gember …. “ aldus Wikipedia over Sambal.
Er zijn vele sambalsoorten verkrijgbaar bij toko’s en supermarkten. Sommige sambalnamen vertellen iets over de eigenschappen, bereidingswijze of ingrediënten van een sambal, zoals:
sambal ulek : verwijst naar de ‘ulekan’ stamper die wordt gebruikt bij het fijnmaken van deze sambal
sambal brandal: ‘brandal’ betekent bandiet
sambal petéh: door de toevoeging van petéhbonen
sambal kemiri: door de toevoeging van kemirinoten
sambal setan: zeer pittige sambal (‘setan’ betekent duivel)
sambal bawang : door de toevoeging van uien. Over deze sambalsoort gaat het volgende recept!
SAMBAL BAWANG
Benodigdheden: (voor een klein schaaltje, meteen voor gebruik)

- 6 rawits of eventueel lomboh (lekker als je van heet eten houdt, je kunt het natuurlijk zo spicy maken als je zelf wilt)
- 5 sjalotjes
- teentje knoflook
- stukje trassi, of 1 tl trassipoeder
- 2 blaadjes djeruk purut limoenblad
- wat zout
- 2 tl suiker (vergeten op de foto te zetten)
- olie om te fruiten.
Bereidingswijze:
- Doe de rawits, trassi, zout en het teentje knoflook in een blender en maal dit fijn. Of wrijf deze ingrediënten fijn in een ‘cobèk’ – vijzel-
Voorbereidingen Sambal Bawang - Snijd de sjalotjes in fijne stukjes.
- Verhit de olie, fruit hierin het rawitmengsel. Voeg gelijk de fijngesneden sjalotjes, de ‘djeruk purut’ blaadjes en suiker toe’.
- Fruit dit mengsel tot de sjalotjes mooi gekarameliseerd zijn, bij mij duurde dit ongeveer 4 minuten. KLAAR !!
Sambal bawang. Sambal bawang, lekker bij de rijst! Tip: Valt de sambal achteraf tòch te heet uit, dan kun je het beste wat meer suiker toevoegen. Dit maakt de smaak wat milder.
Tip: In de koelkast niet onbeperkt houdbaar. Wil je dit bewaren, gebruik een uitgekookt, goedsluitende pot met deksel
Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.
ga het eens proberen want een leek als ik moet dat ook kunnen vorige week pas begonnen
Hallo Joke, leuk dat u het recept gaat uitproberen! Dat moet lukken, want het is niet moeilijk, maar u kunt mij altijd wat vragen. Succes!
Handig om te weten, ga ik een x voor mijn vriend en vader maken die houden van sambal
Heeft u een recept voor sambal setan ben er gek op
Hendrik, helaas heb ik -nog- geen recept voor sambal setan. Ik weet zeker dat u via Google wel recepten van deze hete sambal kunt vinden.
Succes!