Sambal bawang

Sambal-bawang

Sambal maken laat ik meestal aan de Indopapa over, hij maakt zo af en toe een flinke wadjan vol met milde, smaakvolle sambal badjak. Niet echt heel ‘pedis’ – pittig, spicy – maar toch een lekker gekruide aanvulling op onze rijstmaaltijd.

Een sambal-recept mag niet ontbreken op deze Indomamablog.  En natuurlijk wilde ik ‘m zelf maken, wat dus zou betekenen dat ik op zoek moest gaan naar een geschikt recept. Eentje, die mij meteen moest aanspreken. Immers, ik zou sambal voor het eerst zelf maken en als ‘beginneling’ mocht het natuurlijk niet te ingewikkeld zijn. Gelukkig hoefde ik niet lang te zoeken, op Pinterest vond ik gelijk een geschikt receptje: SAMBAL BAWANG !

SAMBAL

Sambal wordt geserveerd bij groenten, vlees, kip, vis en ei om de gerechten iets speciaals te geven. Wanneer een gerecht naar de Ind(ones)ische smaak niet ‘pedis’ – pittig, spicy- genoeg is, is dit eenvoudig te verhelpen met een schep sambal, waarvan de gebruikelijke basis gevormd door Spaanse pepers.

Spaanse pepers
Verse rawit  op de markt tijdens onze vakantie in Sulawesi.

…. “De pepers mogen dan Spaans heten, ze werden door de Portugezen geïntroduceerd in hun koloniën in Azië. Zo kwamen de pepers in Malakka, Ambon en Oost-Timor terecht. Voor de komst van de Portugezen werden Ind(ones)ische gerechten gekruid met gewoon peper en gember …. “  aldus Wikipedia over Sambal.

Er zijn vele sambalsoorten verkrijgbaar bij toko’s en supermarkten. Sommige sambalnamen vertellen iets over de eigenschappen, bereidingswijze of ingrediënten van een sambal, zoals:
sambal ulek   : verwijst naar de ‘ulekan’ stamper die wordt gebruikt bij het fijnmaken van deze sambal
sambal brandal: ‘brandal’  betekent bandiet
sambal petéh: door de toevoeging van petéhbonen
sambal kemiri: door de toevoeging van kemirinoten
sambal setan: zeer pittige sambal (‘setan’ betekent duivel)
sambal bawang : door de toevoeging van uien. Over deze sambalsoort gaat het volgende recept!

SAMBAL BAWANG

Benodigdheden: (voor een klein schaaltje, meteen voor gebruik)

ingrediënten-sambal-bawang
Ingrediënten sambal bawang

 

 • 6 rawits  of eventueel lomboh (lekker als je van heet eten houdt, je kunt het natuurlijk zo spicy maken als je zelf wilt)
 • 5 sjalotjes
 • teentje knoflook
 • stukje trassi, of 1 tl trassipoeder
 • 2 blaadjes djeruk purut  limoenblad
 • wat zout
 • 2 tl suiker (vergeten op de foto te zetten)
 • olie om te fruiten.

Bereidingswijze:

 1. Doe de rawits, trassi, zout en het teentje knoflook in een blender en maal dit fijn. Of wrijf deze ingrediënten fijn in een  ‘cobèk’ –  vijzel-

  voorbereiding sambal bawang
  Voorbereidingen Sambal Bawang
 2. Snijd de sjalotjes in fijne stukjes.
 3. Verhit de olie, fruit hierin het rawitmengsel. Voeg gelijk de fijngesneden sjalotjes, de ‘djeruk purut’ blaadjes en suiker toe’.
 4. Fruit dit mengsel tot de sjalotjes mooi gekarameliseerd zijn, bij mij duurde dit ongeveer 4 minuten. KLAAR !!
  sambal-bawang
  Sambal bawang.
  Sambal-bawang
  Sambal bawang, lekker bij de rijst!

  Tip: Valt de sambal achteraf tòch te heet uit, dan kun je het beste wat meer suiker toevoegen. Dit maakt de smaak wat milder.

  Tip: In de koelkast niet onbeperkt houdbaar. Wil je dit bewaren, gebruik een uitgekookt, goedsluitende pot met deksel

  Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

  Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

 

 

5 gedachtes over “Sambal bawang

Geef een reactie