Semur/smoor daging, oftewel gestoofd vlees

Semur-smoor-daging

Vlees zul je in Indonesië bij de inwoners niet vaak op tafel vinden, het is onder andere veel te duur.

Met name varkensvlees wordt niet of nauwelijks gegeten; vanuit de islam, de belangrijkste godsdienst van het land, wordt het eten hiervan verboden. Er staan wel varkensvleesgerechten op menu’s van restaurants, maar dan zit je waarschijnlijk in een Chinees-Indonesische ‘warung’  -eethuisje- te eten.

Daarentegen kun je op Bali wèl veel varkensvleesgerechten eten, denk aan de bekende specialiteit ‘babi guling’, met kruiden gemarineerd speenvarken aan het spit. Rondrijdend door Bali zagen wij tijdens onze vakantie regelmatig kleine biggetjes op de erfjes voor het huis rondscharrelen. Tijdens feesten en ceremonies worden deze biggetjes geofferd, waarna het vlees verdeeld wordt over meerdere families.
Op Bali wordt er vanuit het hindoeïstische geloof geen rundvleesgerechten gegeten.

SEMUR/SMOOR

Semur daging is een soort van stoofpotje met meestal rundvlees als hoofdingrediënt; het vlees wordt gestoofd in ‘kecap manis’ -zoete soyasaus-  het belangrijkste ingrediënt. Er wordt beweerd dat de Europees-Nederlandse koloniaal de stoofschoteltechniek heeft ingebracht. De Javaanse stoofpot ‘semur’ die vroeger diende als het hoofdmenu in het banket van de Nederlanders is afgeleid van het Nederlandse woord ‘smoor”.

En nu gaan we aan de slag met het recept!

BENODIGDHEDEN (voor 3-4 personen) 

 • 500 gram runderlappen
 • 1 dl kecap manis -zoete kecap-
 • 2-3 dl water
 • 2 el suiker
 • 2 uien
 • 2-3 teentjes knoflook
 • veel nootmuskaat
 • zout en peper naar smaak
 • wat zonnebloemolie
  ingediënten-smoor-daging
  Ingrediënten voor de semur daging

  BEREIDINGSWIJZE:

 1. Snijd het rundvlees in stukjes.
 2. Pel de knoflookteentjes en snijd de uien in stukken.
 3. Verhit de olie en fruit hierin de uien, voeg kort daarna de rundvleesblokjes toe. Roer dit goed door elkaar, het vlees hoeft geen bruin korstje te hebben.
 4. Pers de knoflook boven het vlees uit, vermeng dit goed. Voeg dan 2 el suiker toe.

  Voorbereiding semur daging
  Voorbereiding semur daging.
 5. Als het vlees een grijzige tint heeft gekregen, giet je de kecap en het water in de pan. Begin eerst met 2 dl water, tijdens het smoren kun je als het water verdampt is, wat extra water erbij gieten. Kruid dit met zout, flink wat peper en wees gerust gul met het nootmuskaat.
 6. Laat het gerecht nu minimaal 1½ uur op klein vuur smoren, het eerste uur mèt de deksel op de pan. Het laatste half uurtje liet ik het vlees zonder deksel sudderen.
 7. Zo nu en dan proefde ik tussendoor en voegde peper, zout, nootmuskaat of water toe indien nodig.

Klaar!! Het gerecht is nu vol van smaak, heerlijk zoet en het vlees is zacht en mals.

semur daging
Semur/smoor daging, het vlees is mooi donker gekleurd en zoet van smaak.
semur-smoor-daging
Semur/smoor daging, een heerlijk rundvleesgerecht gestoofd in een zoete kecap.

Tip: Je kunt ook 2 kruidnagels mee laten sudderen voor een nòg vollere smaak. Zelf gebruik ik kruidnagel bij een ander smoorgerecht, n.l bij Smoor Djawa. Dit recept zal ik later uitwerken.

Bol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

Bol.com Algemeen

9 gedachtes over “Semur/smoor daging, oftewel gestoofd vlees

 1. Marjolein says:

  Ziet er lekker uit!
  Misschien een tip! Als ik er water bij doe dan gebruik ik warm water want bij koud water schrikt het vlees en kan het taai worden.

 2. Margo Meijer says:

  Ik ga dit rundvlees recept van de week maken, ziet er heerlijk uit. Ik ben geen kok, maar wel een liefhebber van de Indische keuken. Ik kook ook regelmatig indische. Tot horens

Geef een reactie