Pastei tutup (afgesloten pastei)

“Hollands op z’n Indisch” , zo zag ik ergens online een beschrijving van Pastei tutup.

Een rake omschrijving : Pastei tutup is een ovenschotel op z’n Indisch bereid en daar bedoel ik niet de ingrediënten mee, want die zijn zo Hollands als maar kan! Aardappelen, gehakt en worteltjes zijn bijvoorbeeld een paar voorbeelden van de ingrediënten voor de vulling, dus wat maakt deze ovenschotel dan zo Indisch?

Zoals ik al eerder schreef in mijn artikel Indische macaroni  wordt ook deze aardappelschotel generatie na generatie doorgegeven in Indische families. Je kunt je hierdoor voorstellen, dat deze ovenschotel een klassieker in de Indische keuken genoemd kan worden. Alle Indische families maken deze schotel op dezelfde manier met dezelfde basisingrediënten, uitzonderingen natuurlijk daargelaten. Vraag de doorsnee Indo naar dit gerecht, je kunt er zeker van zijn dat hij/zij dit gerecht kent!

Pastei tutup is een aardappel-ovenschotel, afgedekt ‘tutup’ met een romige, heerlijke aardappelpuree. De voedzame vulling bestaat voornamelijk uit gehakt, worteltjes en doperwten, op smaak gebracht met een variatie aan kruiden.

Deze ovenschotel staat zó op tafel en kan ook prima van te voren gemaakt worden. Je hoeft het dan ‘s avonds alleen maar in de oven te schuiven of op te warmen.

Ben je al nieuwsgierig geworden? Laten we dan beginnen!

Benodigdheden (voor 3 personen)

Ingrediënten pastei tutup
Ingrediënten voor de Pastei tutup
  • 600 gram kruimige aardappels
  • 250 gram rundergehakt, half om half is natuurlijk ook lekker
  • 3 eieren
  • zakje ‘soe-oen’  (laksa)
  • 1 winterwortel
  • 125 gram doperwten, ik gebruikte uit de diepvries want dan blijven ze mooi stevig
  • 1 ui
  • selderie
  • nootmuskaat
  • zout en peper
  • scheutje melk
  • scheutje ketjap
  • wat paneermeel
  • wat boter

Het lijkt heel veel, maar gelukkig heeft iedereen wel aardappels, zout en peper in  huis!

Bereidingswijze:

    1. Laat de soe-oen weken in een kom met gekookt water. Laat de diepvrieserwten even ontdooien in een vergiet.
    2. Schil de aardappelen en kook ze in ruim water. Giet ze af. Kook daarna 2 eieren.
    3. Schil de wortelen en ui, snijd dit in kleine stukjes. Snijd de selderie fijn.
    4. Pureer de aardappelen fijn, kruid dit overdadig met peper, zout en nootmuskaat. Maak dit smeuïg met een scheutje melk en een ei.
      voorbereiding-pastei-tutup
      Week de soe-oen, snijd de ui en worteltjes fijn. Pureer de aardappelen en kruid dit met peper, zout en nootmuskaat.

       

    5. Fruit het gehakt; als het vlees zijn rose kleur verloren heeft, voeg je de ui en gesneden worteltjes toe. Meng dit goed door, daarna sluit je de pan af en laat je de gehaktmengsel zo’n 7 minuten stoven. De worteltjes worden hierdoor wat zachter.
    6. Ondertussen verwarm je de oven voor op 180° (hete luchtoven).
      Pel de 2 eieren en snijd deze met een eiersnijder in mooie schijfjes.
      Laat de soe-oen goed uitlekken en knip de lange slierten wat korter met een schaar.

      Voorbereiding-pastei-tutup
      Kruid het gehakt met allerlei kruiden en voeg dan de ui,worteltjes, doperwtjes en soe-oen toe. Zo lekker!

       

    7. Voeg nu de soe-oen bij het gehaktmengsel, kruid dit lekker met ketjap, zout, peper en nootmuskaat. Tot slot doe je er wat fijngesneden selderie bij, meng alles goed door elkaar.
    8. Vet een ovenschaal in met wat boter en vul dit met het gehaktmengsel.

      Pastei-tutup
      De ovenschaal vul je eerst met het gehaktmengsel, daarna sluit je de schotel af met een laag smeuïge aardappelpuree.
    9. Verdeel de schijfjes ei over de schotel; sluit nu deze ovenschotel af met een laag heerlijke aardappelpuree. (Op de foto kun je zien hoe dit opgebouwd wordt).
    10. Verdeel klontjes boter over de puree. Strooi wat paneermeel over de overschotel voor een lekker, krokant korstje. Trek met een vork wat mooie strepen door de aardappels.
    11. Bak de pastei circa 20-25 minuten in de oven. Klaar !!
      Pastei tutup
      Pastei tutup, lekker en voedzaam!
      Pastei tutup
      Pastei tutup, zó klaar en makkelijk vooraf te maken.

      Tip: Je kunt er ook voor kiezen om je ovenschaal eerst te bedekken met een laag aardappelpuree, daarna de gehaktvulling en tot slot afsluiten met weer een laag aardappelpuree. Wat jìj lekker vindt!

      Mijn meiden aten dit vroeger met een klodder appelmoes erbij … bbrr … Ik vind het lekker met wat hete sambal en eventueel een scheut jus erover.

      In ieder geval: SELAMAT MAKAN !

      Ovenschaal Rechthoek met Grepen, 2,5 liter - Pyrex | Irresistible
      Ovenschaal Rechthoek met Grepen, 2,5 liter - Pyrex | Irresistible
      Score 5.0 van 5 sterren.
      €18,-
      Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, woensdag in huis
      Klik om dit product op bol.com te bekijken

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com? Als u op de roze banner hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost. 

 

20 gedachtes over “Pastei tutup (afgesloten pastei)

  1. Marjolein says:

    Lekker Hedy, dit gerecht kreeg ik wel eens bij mijn schoonouders!
    Dat was mijn eerste kennismaking met dit gerecht. Je hebt mij weer op een idee gebracht om dit weer eens te maken.
    Groetjes Marjolein

  2. Sacha says:

    Ons familierecept is ook een beetje “verkaast”. Als groenten twee blikjes Macedoines des Legumes (best wel Frans), gesneden prei, 2 gesnipperde uien, knoflook, gehakt, runderbouillonblokjes, peper, zout, djahe, ketoembar, djinten, sereh, laos, paprikapoeder, scheutje ketjap, laurierblaadjes en aftoppen met homemade aardappelpuree. Voor een krokant laagje paneermeel. En geen appelmoes, maar ketchup met sambal 🤷🏽.

  3. Ria van der Hoeven says:

    Hallo Hedy, altijd lekker: pastei tutup…ik doe er ook nog meer in. Meer bewerkelijk natuurlijk😂maar ook geplukte kip…i.p.v. gehakt wel soepballetjes(zelf gemaakt) boontjes klein gesneden, sedep malam en Chinese gedroogde champignons….maar is wel een tip als je minder tijd hebt, om alleen gehakt te gebruiken. En als je iets met liefde maakt, smaakt😋 t altijd toch ? Veel succes met alles 👍🏼😋,lieve groetjes Ria.

    1. Henk Westerhof says:

      Hallo, als echte Hollanders hebben wij genoten van dit recept. Het was voor ons een vreemde combinatie, maar oh wat lekker. Dit ga ik zeker ook een keer maken voor de kleinkinderen (met appelmoes). Wat ik al graag wilde is met dit recept een mooie start geweest. De Indische keuken gast verder ontdekt worden.

      1. deindomama says:

        Wat een leuke reactie Henk! Altijd blij als ik lees dat een recept goed aanslaat! Je kleinkinderen zullen dit ook lekker vinden, zeker met appelmoes. Mijn dochter at dit vroeger als kind er ook bij, succes!

  4. Dave Menick says:

    Hallo Hedy,vorig jaar,2020,dacht ik weer eens aan deze ovenschotel.Mijn moeder maakte die vroeger toen wij nog kinderen waren vaker.Ik wist nog ongeveer wat er inzat an heb dus dat onder tussen al vele malen klaar gemaakt.Mijn familie en vrienden die erbij komen likken zich naderhand de vingers af.Ik wist alleen niet meer dat dit gerecht een naam had,tot ik op jouw pagina landde.Ik maak dus deze pastei tutup met 2 lagen aardappel puree.
    Gtoeten Dave.

  5. Jane de la Fosse says:

    Mijn moeder maakte dit bij voorkeur als er Nederlandse mensen voor het eerst kwamen eten. Mijn kinderen waren er later ook gek op en nu…..laat ik mijn nieuwe lief ermee kennismaken! Pastei tutup trotseert de generaties ;))

Geef een reactie