Oseng tempéh ketjap

oseng- tempéh- ketjap

Bij dit recept heb ik mij laten inspireren door de recepten op Pinterest.
Ik ben een fan van dit ‘digitale prikbord’ met mooie foodfoto’s en afbeeldingen, ideëen voor huis tuin en keuken, inspiratie voor van alles en nog wat en met ideëen om uit te proberen.

Dit tempéh-recept trok mijn aandacht doordat er aardappeltjes meegebakken worden. Een hele aparte combinatie samen met tempéh! Oók zou ik verwachten dat deze aardappeltjes ‘kentang’  in de naam van het recept te zien zou zijn. Immers, voor zover ik weet wordt de naam van zo’n ingrediënt gewoon in de naam van het recept geplakt. Je kunt je voorstellen dat er op deze manier vééééle variaties ontstaan!

Omdat ik dit recept niet ken, wil ik wel achterhalen wat ‘oseng’ nou betekent. Het uitzoeken van achtergrondinformatie bij een recept vind ik altijd leuk, zo leer je nog het een en ander. Via collega-blogger Kokkie Slomo leerde ik, dat ‘oseng‘ een wijze van bereiden is en het ruim vertaald “geroerbakt” betekent. Dit zou best eens kunnen kloppen, aangezien mijn broertje ook aangaf dat het ‘roerbakken‘  betekent.

Ok, nu we dit weten gaan we aan de slag!

OSENG TEMPÉH KETJAP

Benodigdheden: (voor 3 personen)

ingrediënten-oseng-tempéh-ketjap
Ingrediënten Oseng tempéh ketjap
  • ½ tempéh
  • 1 grote aardappel, ik gebruikte vastkokend
  • 3 sjalotjes
  • sereh
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 groene lomboh + 1 rode lomboh, gewoon naar eigen smaak.
  • 2 salamblaadjes
  • peper en zout, niet te veel: oestersaus bevat veel zout
  • 2 tl suiker (niet afgebeeld)
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el oestersaus
  • 2-3 el water
  • olie om te frituren

Bereidingswijze:

  1. Snijd de tempéh in blokjes, stukjes of strips.
  2. Snijd de aardappel in frietjes.

    gesneden- ingrediënten- oseng- tempéh- ketjap
    Voorbereidingen vooraf: schillen en snijden
  3. Voorbereiding: Snijd de lomboh in schuine reepjes, de sereh in fijne stukjes en schil de teentjes knoflook, snijd deze daarna in kleine stukjes. Snijd ook de sjalotjes in dunne ringetjes.
  4. Frituur de tempéh tot ze mooi goudbruin zijn. Doe dit ook met de gesneden aardappel. Laat dit uitlekken op wat keukenpapier.

    oseng- tempéh- ketjap
    Mmm…. moeilijk van af te blijven ….
  5. Verhit wat olie, fruit hierin de sjalotjes en de stukjes knoflook.
  6. Als je sjalotjes glazig zien, voeg je de salamblaadjes en de sereh ringetjes toe. Bak even mee.
  7. Na een minuut of wat kunnen de groene en de rode lomboh reepjes erbij, bak dit even mee zodat de smaak wordt opgenomen in de ‘bumbu’, het kruidenpapje.
  8. Kruid dit af met zout (naar smaak), peper, suiker, de oestersaus en de ketjap. Maak dit af met 2-3 el water. Laat dit op klein vuur wat indikken.
  9. Nu mogen de tempéhblokjes erbij en roer goed om. Tot slot de aardappelfrites, deze ook goed omscheppen. Blijf dit op klein vuur doorbakken, totdat de tempéh en de frites de ketjapsaus goed hebben opgenomen.

Klaar! Voor een nóg mooiere presentatie strooi je fijngesneden lente-ui over het gerecht. Lekker !!

oseng- tempéh -ketjap
Oseng tempéh ketjap, een mooi gekleurd gerechtje
oseng- tempéh- ketjap
Tempéh en ‘kentang goreng’ bij elkaar, smaakt heerlijk!

 

 

 

0 gedachtes over “Oseng tempéh ketjap

  1. Marjolein says:

    Mooie combinatie! Dit kende ik nog niet.
    Ik krijg alweer trek als ik dit lekkere recept zie. Ook dit ga ik een keer maken.

Geef een reactie